Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '09

 
Kategori
Futbol
 

Trabzonspor-Beşiktaş maç öncesi yorum

Trabzonspor-Beşiktaş maç öncesi yorum
 

Ts-Bjk


Trabzonspor Beşiktaş’ı ağırlayacak. Psikolojik ve teknik unsurları dikkate alarak maçın gidişatı ve sonucuna ilişkin fikir yürütelim.

Bu maçta Bobo’dan hayır gelmez!

Beşiktaş’ta sakatların çokluğu sahaya çıkacak kadroyu öngörmeyi kolaylaştıran bir unsur. Holosko, Nihat, Tello kesin olarak oynayamayacak. Serdar Özkan kadroya alınmadı. Bobo, Nobre, Yusuf, Ekrem dörtlüsünden üçü ön alanda yerleşecektir. Öngörüm Bobo ve Ekrem’in dış pozisyonunda maça başlayacakları. Bobo’nun oynaması halinde katkı sağlayamayacağını düşünüyorum. Bobo’nun tüm motivasyonu Ş.Ligi. Bu maçın Ş.Ligi maçının ardından oynanacak ilk maç olması, Bobo’nun kendini oyuna vermede sorun yaşamasına neden olabilecek bir unsur. Zaten Bobo’nun Denizii’yi sevdiğini de düşünmüyorum. Maçın/Denizli’nin kaybedilmesi Bobo’yu fazla üzmeyecektir. Bu nedenle Yusuf ile başlamak daha akla yatkın duruyor. Denizli’nin Yusuf’u oyunun devamında kullanmasını daha olası görüyorum. Orta alanda Ernst(Uğur) ve Fink ile başlayacağını düşünüyorum. Denizli, bu oyuncuların yanına Tabata, Yusuf, Ekrem üçlüsünden birini yerleştirmek isteyecektir. En olası seçenek Tabata. Sakatların çokluğu Beşiktaş için avantaj; bu, Denizli’nin sürpriz seçim alanını daraltan bir unsur; yani Beşiktaş için artı. Bek pozisyonunda tercih edeceği isimleri öngörmek ise zor. Sol tarafta Köybaşı ve Üzülmez’den, sağ tarafta Toraman ve Kaş’tan birisi tercih edilecektir. Kalede, sağlıklıysa Rüştü oynar, ki öyle olmasının daha olası olduğunu düşünüyorum, Rüştü Trabzon’u sever. Wolsfburg maçında sahada olmaması sorumluluk almak istememesiyle ilgili olabilir. Rüştü bir yönüyle Denizli’ye benziyor. Öngörü aklı, iş aklından yukarıda. Stoper olarak ise Ferrari ve Sivok’un yerleri sağlam.

Broos, çift santraforlu oyunu seçer

Trabzonspor kadrosunu öngörmek de çok zor değil. Broos fazla sürpriz yapan biri değil. Bu maçta çift santraforlu oyunu tercih edeceğini düşünüyorum. Orta sahada Colman, Selçuk’un ortada, Gabriç, Serkan’ın çizgide yer alması yüksek olasılık. Ceyhun’u bu maçta kulübeye çekeceğini düşünüyorum. Tek santraforlu oyunu tercih ederse Ceyhun takıma girebilir. Ben bu seçeneğin Trabzonspor için daha olumlu sonuç vereceğini düşünüyorum; ama Broos’un çift santraforlu oyunu seçme olasılığı daha yüksek. Ceyhun Türkiye’ye stoper olarak geldi. Terim onu Almanya’da oynadığı dönemde milli takıma ilk çağırdığında stoper olarak çağırmıştı. Bosna maçının ikinci yarısı stoper pozisyonunda oynadı ve çok yararlı oldu. Tabi oyunun Ceyhun’un stoper oynadığı bölümünde Bosna kendi kalesine yakın oynadığı için bu maç Ceyhun’un savunma becerisini ölçmek için uygun bir ölçüt değil; ama Trabzonspor savunmacılarının kalitesi dikkate alındığında Ceyhun’u savunmada kullanmanın eksisi olmaz, artısı olur. En azından topu oyuna daha iyi sokacağı ve olası serbest vuruşlarda rakip kaleye etkili vuruşlar yapacağı kesin. Yattara’yı oynatacağını düşünmüyorum. Engin Baytar’ın da Trabzonspor ilk on biri için uygun oyuncu olmadığı son iki maçta kendini gösterdi. Yattara ve/veya Engin ile başlarsa bu Trabzonspor için eksi. Broos’un bek pozisyonunda Tayfun ile başlaması yüksek olasılık. Cale de herhangi bir sakatlık yaşamaması halinde oynayacaktır. Slyva’nın da yeri sağlam görünüyor.

Gabriç ve Serkan öne çıkabilir

Denizli’nin beraberlikten rahatsız olacağını düşünmüyorum. Derbi haftasında bile, Eskişehirspor’a karşı, oyunun son bölümünde bile riske girmek istememesi planına ilişkin bir fikir verebilir. Trabzonspor ise bu maçta mutlak galibiyet parolasıyla sahada olacaktır. Baskılı oynamalarını bekliyorum. Oyunun başından itibaren Beşiktaş’ı kalesine doğru itmek isteyeceklerdir. Orta saha oyuncularının bu oyuna uygun bir karaktere sahip olması da bunu başarmalarını sağlayabilir. Bobo ve Ekrem'in varlığı Gabriç ve Serkan'ı yıldız yapabilir. Vuruşçularının bu maçta kaygılı olacağını düşünmüyorum. Beşiktaş sağlam bir savunmaya sahip görünse de bu sadece savunma oyuncularının sağlamlığıyla sınırlı. Takımın savunma oyununu iyi oynadığını söyleyemeyiz. Trabzonspor baskısı Beşiktaş savunmasını hataya zorlayacaktır. Trabzonspor’un bu baskıyı orta sahadaki üstünlüğü ile sağlayacağını ya da sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Aynı üstünlük Trabzonspor savunması üzerine binen yükü de hafifletecektir. Bir takımın oynayabileceği en iyi oyun o takımın en iyi oyuncularına göre düzenlenmiş olan oyundur. Trabzonspor'u diğer büyüklerden üsten kılan yanı orta saha oyuncularının kalitesi. Oyunu ne kadar orta saha merkezli kılar, bu oyuncuları görece etkinleştirirlerse o kadar başarılı olurlar. Bu, sadece bu maça değil sezonun bütününe yönelik olarak yapılan bir yorum. Rakibin Nihat ve Holosko gibi süratli oyuncularından yoksun olması da, Trabzonspor'u Beşiktaş’ın üzerine gitme konusunda cesaretlendirmeli/cesaretlendirecektir. Bobo da süratli bir oyuncu; ama oyunun devamında Trabzonspor’lu oyuncular Bobo’dan bu maçta takımına hayır gelmeyeceği kanaatine varırsa, bu, olası Trabzonspor baskısını kolaylaştıran bir unsur olacaktır. Broos Beşiktaş'tan çekinmezse maçın skorunun Belediye maçının skoruna benzer bir skor olabileceğini düşünüyorum; bu, bu maçı Denizli’nin son maçı kılabilir.

Tek gol umudu Ernst, Fink vuruşları

Beşiktaş geçen sezondan beri organize hücum edemeyen bir takım. Son maçlarda aldığı galibiyetlerdeki oyunlar ve skor getiren gollere bakıldığında bu anlaşılacaktır. Zayıf da olsa, takımın hücum etkinliğinde başrol oynayan oyuncular Tello ve Holosko idi. Bu maçta ikisi de oynayamayacak. Nihat ve Tello’nun yokluğu duran toptan gol çıkarma olasılığını da en aza indiriyor. Nobre’yi besleycek oyuncuların Bobo ve Ekrem olması olası olduğu için bu da Nobre’nin yeterince fırsat bulmayacağı sonucuna varmamızı sağlayabilir. Fink ve Ernst’in uzaktan şut imkanı bulabileceğini ve bu maçta Beşiktaş’ın en önemli gol silahının bu olduğunu düşünüyorum. Colman’lı orta saha bu oyuncuların bu imkanı bulma olasılığını güçlendiriyor; bu nedenle tek santraforlu oyun, orta sahaya Ceyhun takviyesiyle Beşiktaş’ı hücum yönünde çaresiz bırakacaktır. Bu, şutla gol bulma imkanının yönünü de değiştiren bir hamle olmuş olacaktır. Bu koşulda Beşiktaş’ın tek gol umudu Eskişehirspor maçında olduğu gibi Ekrem’in topla kaleye girmesini sağlayacak rakip takım ve kaleci saçmalıkları olur. Saçmalamaya müsait bir kalecisi olsa da Trabzonspor’un bu maçta mümkün olduğunca az saçmalayacağını düşünüyorum. Beşiktaş’ın zayıf hücum etkinliği bu maçta Tayfun, Giray, Slyva gibi savunmacıları güçlü gösterecektir.

futbolteknik@hotmail.com

 
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Felsefe okudum. İnsan denilen sürüye hakikatini hissettirmeye seviyorum. Araba ile kıyafet ile kendi..