Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '10

 
Kategori
Spor
 

Trabzonspor-Galatasaray maçı öncesi takımların kesiti

Trabzonspor-Galatasaray maçı öncesi takımların kesiti
 

İlk devre oynanan Galatasaray-Trabzonspor karşılaşması bol gollü bir düelloya sahne olmuştu. O gün her iki tarafın da eksikleri, özellikle defanslarındaki sorunlar su yüzüne çıkmıştı. Galatasaray, Trabzonspor’u yenmesine karşın bir sonraki hafta Fenerbahçe karşısında yelkenleri indirmişti.

Trabzonspor, özellikle Broos döneminde defansında çok ciddi açıklar veriyordu. Galatasaray’ın etkili hücum silahları maçın ilk bölümünde bu açıkları iyi değerlendirmiş, sonuca gitmişti. Ancak ikinci bölümde bu sefer Galatasaray’ın defansının açıkları devreye girmiş, Trabzonspor neredeyse maça ortak olacak kadar gol bulmuştu.

Kuşkusuz o köprünün altından çok sular aktı. Trabzonspor, Şenol Güneş’le birlikte defansını toparlamakla kalmadı kalesini güven veren genç bir oyuncuya teslim etti. Geride bıraktığımız yılın son iki resmi maçında üst üste karşılaştığı Fenerbahçe ve Galatasaray karşılaşmalarında aldığı yenilgilerden sonra yeni yıla çok daha sağlam girmiş ve hiç maç kaybetmemiştir.

Trabzonspor’un cebinde tuttuğu kupa alternatifi Şenol Güneş’e ilk yılında farklı bir kredi sağlıyor. Bu nedenle örneğin geçen hafta Gaziantepspor karşısına fazlasıyla deneysel bir kadro ile çıkıp elindeki rezervin ne işe yaradığını sorguladı.

Trabzonspor devre arasında Gökhan Ünal - Burak değişikliği yaparak forvet hattında bir kan değişikliği yaptı. Burak, Beşiktaş ve Fenerbahçe’de sağ kanatta oynatılırken Şenol Güneş bu futbolcuyu zaman zaman Umut’un da önünde ileride rakip kaleye en yakın bölgede deniyor. Burak alışık olmadığı bu yere sık sık ofsayda düşerek alışmaya çalışsa da çok etkili oluyor ve tehlike yaratıyor. Galatasaray karşısındaki en büyük kozlarından bir tanesi Burak olacak gibi duruyor.

Şenol Güneş, geçtiğimiz hafta Colman’ı da dinlendirdi. Bunun takımdan kesmek mi yoksa Galatasaray karşısına daha zinde çıkmasını sağlamak anlamına gelip gelmediğini hafta sonu göreceğiz.

Yeni teknik direktörü ile orta sahada biraz daha serbest bir role soyunan Serkan da yükselen form grafiği ile dikkat çekiyor. Serkan’ın hiç tükenmeyen enerjisi ile Galatasaray’ın orta sahasını çok meşgul edeceğe benziyor.

Trabzonspor biraz daha dengeli ve riske girmeyen bir futbol oynarken son beş karşılaşmada sadece bir galibiyet almış olduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

Galatasaray sezonun en kritik karşılaşmasına Trabzon’da çıkacak. Hafta başında devrettiği liderlik koltuğundan daha da uzaklaşmamak için bu maçı kaybetmemek zorunda hatta kazanma önceliği var.

Ancak Galatasaray’ın kazanıyor olmasına rağmen çok istikrarlı bir futbol oynadığını söylemek çok zor. Kasımpaşa, Eskişehirspor ve Ankaragücü maçlarında üç farklı Galatasaray izledik. Hangisinin gerçek olduğunu söylemek de çok zor.

Rijkaard’ın eli futbolcu alternatifi açısından biraz zenginleşmiş olsa da bu biraz kafa karışıklığına da neden oluyor. Özellikle Eskişehirspor maçında biraz da paniklediğini gözlemledik. Bütün futbolcularını bir şekilde oynatmak istiyor bu nedenle de zamanlı zamansız değişiklikler yapmak zorunda hissediyor.

Baros’un takıma geri dönmesiyle kadro biraz daha rahatladı. Galatasaray forvetsiz oyuna alışmaya çalışırken şimdi tekrardan futbolcularının dizilişleriyle oynamak zorunda kalacak. Sezon başından bu yana belli bir iskeletin oluşturulamamış olması Galatasaray’ın en büyük sıkıntılarından bir tanesi oldu.

Keita’nın performansı ile Galatasaray’ın o maçta nasıl oynadığı arasında çok yakın bir ilişki varken; bu futbolcunun rakip taraftardan olumsuz etkilenmesi, kendisiyle yakın markaja giren oyuncu ile fazla diyaloga girmesi bu maçla ilgili bazı ipuçları veriyor. Bu nedenle Rijkaard’ın Keita’dan başka silahlarını da devreye sokması gerekiyor.

Son Ankaragücü maçında çok garip bir istatistik vardı. Galatasaray, Keita’nın kanadından ters kanadın iki misli atak geliştirmişti. Trabzonspor’un ilk maçta da sol kanadında sorun varken bu maç öncesinde de kimi oynatacağının belli olmaması Galatasaray’ın en büyük avantajlarından biri olacaktır.

Galatasaray’ın defansında hala çok büyük sorunlar var. Eskişehirspor maçında tek bir oyuncu bile Galatasaray savunmasını alt etmeyi başarmıştı.

Bu maç kağıt üzerinde beraberlik gibi gözükse de Trabzonspor’un çok zor gol atan ayakları karşısında Galatasaray’ın çabuk sonuca giden becerikli ayaklarının belirleyeceği bir final olacaktır.

Trabzonspor’da Burak bir sürpriz yapabilir. Ancak Serkan ve Alanzinho ikilisinin dağıtıcı ve rahatsız edici oyunlarından da bir sonuç çıkabilir.

Galatasaray’ın üst üste çok zor iki maç oynayacak olması büyük bir gerilim yaratmaktadır. Trabzonspor için lig çok uzak bir hedef ancak Galatasaray’ı yenmek ayrı bir motivasyon ve prestij olacaktır. Zaten bu maçtaki her türlü puan kaybı da ligin Trabzonspor için tamamlanması olacaktır.

Galatasaray, Trabzonspor’dan sonra Fenerbahçe karşısına çıkacak ve aslında iki maçı da kazanmak zorunda. Trabzonspor maçının riski kazanmak için sarf edilen efor sonrasında olası sakatlıklar ve cezalar olabilir.

Haftanın en önemli maçı öncesindeki takımların içinden aldığımız kesit bu. İki takımın son maçlarını izlemek büyük keyif verdi. Bu maç da potansiyel olarak bu keyfi taşıyor.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..