Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Trafik terörü..

Trafik terörü..
 

Trafik canavarı olmayın


Ülkemizde trafik kazalarını azaltmak için alınan önlemlerden sonuç alınamıyor. Her gün trafik kazaları insanların canını almaya devam ediyor.

Türkiye trafik güvenliği vakfı başkanı Ekrem Bulgunun 2009 yılı basın toplantısında açıkladığı rakamlar korkunç. ”Teröre bugüne kadar 6 bin şehit verdik. 30 bin civarında yurttaşımız öldü. Ama bu 20-25 senede meydana geldi. Halbuki trafik de her yıl 5-6 bin canı yitiriyoruz.. Bu daha fazla can kaybı demek. Marmara’da deprem oldu 25 bin kişi öldü. Binlercesi yaralandı.” 1

“Ölü sayısının beş katına kadar yaralı olmasına” dikkat çeken vakıf başkanı “Bir bölümünün hastanede öldüğünü yada sakat kaldığını, fakat bunun istatiğinin tutulmadığını” ifade etti. Trafik güvenliği vakfı başkanının açıkladığı rakamlar verdiği bilgilere göre. Şeker bayramın da (2009’da ) ölü sayısı 99, yaralı sayısı 441 kişi.Dört günde 99 ölü, 441 yaralı.

Ölü sayısı artabilir. Çünkü yaralılar içinde ağır yaralı ve sakat olanlarda var. Kazadan sonra tekerli sandalyeye mahkum olanlar. Ellerini, ayaklarını , gözlerini kaybedenler. Başka organları hasar görenler. Sonuç ; acı ve gözyaşı. Ölen öldüğüyle kalıyor. Bir süre sonra unutuluyor.

Düşünün bir senede ölenlerin sayısı 5-6 bin kişi. Yaralı sayısı 25-30 bin. On senede ölenlerin sayısı 60 bin kişi, 300 bin yaralı… Yanlış okumadınız... On senede toplam; 60 bin ölü…. 300 bin yaralı.. Marmara depremin de evler, binalar yıkıldı. Trafik kazalarında binlerce araba hasar gördü. İnsanlarımızla birlikte milli servetimizi de kaybettik. Ne diyelim cana gelmesin, mala gelsin.Yeter ki !.. Çocuklarımızı, gençlerimizi, anne, babalarımızı trafik kazalarında kaybetmiyelim. Ateş düştüğü yeri yakar. Trafik kazalarını önlemek için ne yapabiliriz? Ölenler içinde doktoru, mühendisi, öğretmeni , köylüsü, kentlisi var. Bu kişiler kolay yetişmiyor… Her şeyden önce onlar birer insan…

Trafik kazalarını seyretmeye devam mı edeceğiz?.. Trafik kazalarını önlemek için çözüm aramalıyız. Trafik terörüne dur diyebilecekmiyiz?.. Dikkatsizlik, aşırı hız, içkili araba kullanma, hatalı sollama, trafik kurallarına uyulmaması kazaların en önemli nedenleri. Unutmayalım!... Kaza geliyorum demez.. Trafik insan, araç ve yoldan oluşmaktadır.

Ulaştırma bakanlığı 2009’da 2023 ulaşım hedefleri için “ulaşım şürası” düzenledi. Aslında bakanlık ülkemizde ulaşımın geliştirilmesi için planlarını hazırladı, uygulamaya çok önceden geçildi. Hızlı tren seferleri başladı.. Otoban yollar ve tren yolları yapıldı. Bundan sonra sadece kara yollarına değil demir, deniz ve hava yollarına da önem verilmeye başlandı. Ulaştırma bakanı yeni demir yollarının yapılacağını, trenlerin modernize edileceğini, hızlı tren seferlerinin yaygınlaştırılacağını açıkladı.

Ulaştırma bakanlığının “Ulaşım şürasında” ülkemizin ulaşımdaki 2023 hedefleri tartışıldı ve kararlar alındı. Yanlış hatırlamıyorsam şüra toplantısına 6500 kişi katıldı. 2023 yılında mevcut demiryolu hattımız 2, 5 katına çıkacak. Deniz limanlarımız genişletilecek. Hava ulaşımında kullandığımız uçakları kendimiz üreteceğiz. Tren istasyonları restore edildi, modernleşti. Bilgisayar sistemine geçildi.. Değişimi sizde fark edeceksiniz.. Yollar hayatımızın bir parçası oldu.

Zamanımızın bir bölümü yollarda geçmektedir. Hepimiz yaşamayı seviyoruz. Trafik canavarı olmayalım!…. Trafik terörüne dur diyebiliriz!... Ne dersiniz sevgili okurlar?..... Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın !... Ahmet DEMİR-Salihli Kaynak : 1- Milliyet gazetesi

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..