Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

TSK'nın açılımı!

TSK'nın açılımı!
 

TSK'nın açılımını bilmeyen yoktur elbette;Türk Silahlı Kuvvetleri...

Silahlı kuvvetler kurumlaşma açısından Türkiye'nin en rafine olmuş, homojenleşmiş grubudur....Hatta, bu "kurumlaşma" mensupları arasında öylesine bir bağlılık şeklinde tezahür ediyor ki, TSK mensupları daima kurumlarını kendilerinin "rızık vericisi" olarak görüyor ve adeta yaşamları kurumlarıyla birlikte anlam ifade ediyor.

Söylem karşımıza şöyle çıkıyor: "Ekmeğini yediğim bir kuruma nasıl karşı çıkarım" ya da bu karşı çıkma "ihanet" olarak algılandığı için, "Ekmeğini yediğim kuruma nasıl ihanet ederim!"

Ordu gibi, disiplini her şeyden önce gelen bir yapıda mensuplarının bu denli "kurum tabietini" anlamak mümkün. Hatta bunu bizim ordumuz için bir üstünlük meziyeti de sayabiliriz.

Ama bir de insanın hakikati vardır. İnsanın hakikati şudur: Hatasız kul olmaz; her insan bir gün suç işleme potansiyeli taşır..

Bu insana mahsus hakikate ordu mensupları da dahildir elbette..İnsanın giydiği elbisenin haki renkli olması, omuzunda yıldızlar bulunması onu insan olmaktan çıkarmıyorsa, bütün bu görünümü ile onun da "suça bulaşma" ihtimali vardır.

Fazlasıyla homojenleşmiş, fazlasıyla "kurumsal kimlik" vurgusu olan grupların asıl sorunu da burada ortaya çıkıyor işte: Kurum öylesine katı bütünleşme gösteriyor ki, suça bulaşan bireyler sahipleniliyor ve suç bütün gruba yansıyabiliyor...Bu durumun Türkçedeki karşılığı: "Kol kırılır yen içinde kalır"...

Yalnışlık burda..Eğer TSK bu katı "kurumsal tabiet"i terkedip içindeki suçluları temizlemezse, bütün kurumun büyük bir hızla halk nezdinde yıpranması ve "suçlu" duruma düşmesi ihtimali var. Bu ihtimal, sadece ordu mensupları için değil, bütün ülke için önemli bir "tehdit" oluşturuyor.

Darbe planları, suikastler, silah ve mühimmat yolsuzlukları...Bütün bunları yapanlar ordu mensubu da olsa, belli şahıslardır. Ama siz onlara "belli şahıslar" olarak değil de "ordu mensubu" olarak bakarsanız, yaptıkları tüm suçları orduya bulaştırmış olursunuz...

TSK, halk nezdinde (Türkiye Suç Kurumu) gibi algılanmaya başlanmadan, kendi içinde ciddi bir temizlik yapmalı..Kanunların dışına çıkan, kendini hukukun üstünde tutan ve suça bulaşan kim varsa kurumsal kimliğinden arındırılıp Yargının karşısına çıkarılmalı...

"Göz bebeğimiz" ordumuz algısının, "gözümüzü çıkaran" haline gelmesini hiç birimiz istemeyiz!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..