Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebek ilaçları nelerdir?

Tüp bebek ilaçları nelerdir?
 

tüp bebek ilacı


Hormon kalitesini artırmak için verilen ilaçlar

Tüp bebek tedavisi hem kadının hem de erkeğin çeşitli ilaçlar kullanılarak cinsel yetkinliklerinin artırılması esasına dayanmaktadır. Dolayısıyla tüp bebek tedavisinde kadınların yumurta sayılarını artırmak için onlara bazı hormon iğnelerinin verilmesi söz konusu olacaktır. Bunun yanında erkeğin de hormon kalitesini artırmak ve aynı zamanda sperm sayısını ve kalitesini arttırmak için onunda çeşitli ilaç ve iğnelerle desteklenmesi gerekebilir. Erkeğe verilen hormonların başında testosteron gelmektedir.


Yumurtalıklar için verilen ilaçlar

Tüp bebek tedavisine karar verildikten sonra kadınların yumurtalıklarına enjekte edilen iğneler onların yumurtalarının sayısını artırmanın yanında aynı zamanda yumurtanın büyümesini de sağlayacaktır. Tüp bebek tedavisinde söz konusu ilaçların fazla gelmesi durumunda yumurtalıkların aşırı derecede uyarıldığı görülecektir. OHSS adı verilen hastalık yumurtalıkların aşırı uyarılmasından kaynaklanan bir hastalıktır.

Aynı zamanda yumurtalıkların aşırı büyümesi, karında suyun toplanması, karnın şişmesi, karında gerginliği oluşması ya da kadının oldukça rahatsız olması ve yoğun bakım altına alınması gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu teknolojiler sayesinde söz konusu hastalıkların oluşma şansı %1’ün altına inmiş bile olsa hala bu hastalıklar görülmektedir. İğne teknolojisi bu nedenle oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.


Tüp bebek ilaçlarının bazı yan etkileri olabilir

Tüp bebek tedavisinde hastaların çeşitli şikayetleri söz konusu olabilmektedir. Bu şikayetlerden bazıları kilo alma, şişme, karnın büyümesi gibi şikayetlerdir. Bu şikayetlerin bazıları olağandır bazıları ise iğneye bağlı olmayan tamamen işlemi yaparken çıkan sese bağlı olan şikayetler olabilmektedir.
Tüp bebek ilaçları meme kanserine neden olmaz

Aynı zamanda tüp bebek ilaçlarının kansere neden olup olmayacağı ile ilgili de çok fazla şüphe bulunmakta ve bu soru sık sık sorulmaktadır. Ancak bu soru aslı olmayan bir sorudur. 1978 yılından beri tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır.

Dünyada tüp bebek tedavisi sonrasında doğan pek çok bebek bulunmaktadır. Aynı zamanda söz konusu tedaviyi denemiş çok sayıda anne bulunmaktadır. Aynı zamanda bu tedavinin kansere neden olduğuna dair de herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Tüp bebek tedavisi meme kanserini, rahim kanserini artırmamakta ve bunun yanında yumurta kanserine de herhangi bir etkisi olmamaktadır.


12'den fazla denemelerde ”Sınırda Kanser”

Bunun yanında ağızdan alınan bazı ilaçların 12’den fazla denendiğinde yumurtada “sınırda kanser” adı verilen ara bir hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Ancak bu durumlarda tüp bebek tedavisinin başarısı sağlanamadığında bir sene civarında doğum kontrol hapının kullanılması önerilmektedir. Bu şekilde kanser riski de ortadan kaldırılmaktadır.

Gebe kalmamış olan kişilerde zaten meme kanseri, yumurtalık ya da rahim kanserine yakalanma riski oldukça azdır. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi başarısız olduğunda bu hastalıklara yakalanma riski de ortadan kalkmış olacaktır. Aşırı uyarılma durumu yaşayan gebeler ilaçsız tedavi yöntemi ile de bebek sahibi olabilmektedir.

Bunun yanında erkeklerin sperm sayısının ve kalitesinin artması için de erkeklere çeşitli ilaçlar ve hormonlar verilmektedir. Bu sayede erkeklerin sperm sayısı sayıldıktan ve sperm kalitesi değerlendirildikten sonra tüp bebek tedavisine kolaylıkla başlanabilmektedir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..