Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Gebelik sonrasında görülen sorunlar

Gebelik sonrasında görülen sorunlar
 

gebelik sonrası


Lohusalık (gebelikten sonraki dönem) Nedir?

Bayanların doğumu gerçekleştirildikten sonra geçecek olan 6 haftalık yani 42 günlük sürece lohusalık dendiğini biliyoruz. Bu dönem vücudun gebelik gerçekleşmeden önceki haline geçiş dönemidir.

Gebelik sonrasında hangi hastalıkların görülmesi muhtemeldir?

1. Kabızlık: bu dönemde kadınlarda karın ve boşaltım kasları normalin üzerinde kasılır ve esner. Bundan dolayı kabızlık durumları sıklıkla görülür. Bu dönemlerde bolca meyve, sebze tüketilmeli ve sık sık hareketler yaparak bağırsakların çalışması sağlanmalıdır. Düzenli olarak tuvalet ihtiyacınızı gidermeye çalışın ve eğer bu dönemi yatakta geçirmeniz gerekiyorsa sık sık kollarınızı ve bacaklarınızı çalıştırın
2. Lohusalık humması: doğum gerçekleştirildikten yaklaşık olarak 24 saat sonra yüksek ateş, baş dönmesi gibi belirtileri olan ve doğum kanallarının iltihaplanmasından dolayı gerçekleşen komplikasyondur. Böyle durumlarla karşılaşınca hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
3. Toplardamar İltihabı: toplardamarların kanda oluşan pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır. Genelde bacaklarda kramp, morluk şişme gibi belirtiler gösterir. Bu durumla karşılaştıranız bir uzmana başvurmanız gerekmektedir ve sonrasında da ayaklarınızı yastık vb. takviyelerle yukarıda tutarak dinlendiriniz.
4. Perine bakım sorunları: dış üreme organlarının temizlenmemesi gibi durumlarda görülmektedir. Üreme organlarını temiz ve kuru tutmalısınız. Ayrıca tuvalet sonrası temizliklerinin makattan üreme organına doğru değil, üreme organından makata doğru yaparak üreme organlarının mikrop bulaşma riskine karşı korunmasını sağlayınız.


Yeni doğan bebeğin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Bebek dünyaya geldikten sonra anneleri daha çok sorunluluk getiren görevler beklemektedir. Bebek, dünyaya göbek bağı ile gelir ve bu bölgenin mikroplardan korunmaması sonucunda bebek için ölümcül olabilecek durumlar ortaya çıkacaktır. Halk arasında bilinen gibi kesinlikle göbeğe hamur, lokum, pudra gibi maddeler koymayınız. Bunun yerine göbeğin çevresini sürekli temiz bir bezle kapalı tutunuz ve bakımını aksatmayınız.

Göbek ve çevresinde kızarıklık oluşması veya şişme gibi durumlar gördüğünüzde hemen bir doktora başvurunuz. Bunların yanında bebeğinize sadece anne sütü vermeye özen gösteriniz. Doktor tavsiye etmeden kesinlikle ek gıdaya başlamadan en az 6 ay boyunca sadece anne sütü vermeniz bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve gelişiminde çok etkili olacaktır. Doktor kontrollerini, bebeğin izlem ve aşı tarihlerini aile hekiminizle veya gebeliğinizi takip eden doktorunuzla sürekli görüşerek ihmal etmemeye özen gösteriniz.

Doğum sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Gerek normal doğum, gerekse sezaryen doğum sonrasında dikiş ve yara yerlerinin bakımına özen göstermelisiniz. Bu yara ve dikiş yerlerinden alacağınız enfeksiyonlar ileride ciddi zararlar verebilir.
Gebelik sonrasında ateşinizin 38 dereceyi bulduğu zamanlar olabilir. Bu durumlarda telaş etmeyin çünkü aşırı su birikmesi nedeniyle ateşiniz artabilir ve sürekli tuvalete çıkmayı isteyebilirsiniz. Memelerdeki sertleşmeyi kontrol altında tutarak çok süt birikintisi var ise meme pompası yardımıyla fazla sütü boşaltabilirsiniz.


Prof. Dr. Bülent Tıraş

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..