Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Tüp bebekte embriyo dondurma

Tüp bebekte embriyo dondurma
 

Tüp bebekte embriyo dondurma


Dünya nüfusunun son yıllarda hızla çoğalmasının işaret ettiği bir nokta da tüp bebek gibi yöntemlerin uygulanmaya ve başarılar elde etmeye başlamasıdır. Çünkü insanlar kısırlık gibi hastalıklardan farklı tedavi şekilleri ile kurtulabilmektedirler. Sizlere bu yazımızda tüp bebek tedavisinden ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.

Neden tüp bebek tedavisi?
Tüp bebek, rahimdeki sorunlardan, yumurtalıkların yeterli olgunluğa ulaşamamalarından veya erkekte sperm sayısı veya hareketliliğinin yeterli olmamasından kaynaklanan bir çok etkenden dolayı gebelik oluşturulmaması nedeniyle başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek yönteminde anne veya baba adayı veyahut ikisi birden yöntemi uygulamaya karar verdikten sonra fiziksel ve psikolojik olarak bir yorulma devresine girilmiş olmaktadır. Kişiler tedaviye karar verdikten sonra öncelikli olarak psikolojik olarak hazırlanmaları sağlanır. Öyle ki rahatsızlıklarının çeşidine göre günler süren veya bir çok ilaç ve enjeksiyon uygulanan bir hazırlık evresidir. Bu evrede öncelikli olarak sorunun anne adayının yumurtalıklarından kaynaklı, yumurtaların olgunlaşamaması veya rahimde sıvı birikintilerin olması gibi etkenler sonrasında da erkekte spermlerin hareketleri ve sperm sayıları kontrol edilir ve buna göre bir tedavi süreci uygulanır.

 

Anne adayında hidrosalpinks adı verilen rahimdeki tüplerde tespit edilen sıvı gebeliği önleyecek niteliktedir. Bunun tedavisi için ise enjeksiyon ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Rahim tam olarak bu sıvılardan temizlendikten sonra anne adayının yumurtalarının gerekli şekilde olgunlaşma ve çoğalmadığı gibi durumlar gözlemlenirse yaklaşık iki hafta süren bir hormon tedavisiyle yumurtalıklar uyarılarak kasılmalar ve yumurtalıkların olgunlaşması sağlanmaktadır. Eğer baba adayının spermlerinde çoğalma veya hareket sorunu var ise bu sorunlar da kısa bir sürede çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilir ve adaylar tüp bebek tedavisi için uygun hale getirilir.

Tüp bebek tedavisi ve süreci


Sonrasında tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne ve babada bulaşıcı hastalıklar, kan tahlilleri gibi tetkikler yapılır ve anne adayının adet döneminin iki ila dördüncü günlerinde anne adayından alınan yumurtalar, erkek sperm hücreleri ile vücut sıcaklıklarına, embriyooluşmasına uygun olan şartlarda 48 saat kadar bir süre bekletilir. Bu işlemin yapılması spermlerin yumurta ile birleşip döllenme sağlanmasıdır.

Döllenme işleminde başarı elde edilen yumurtalar artık embriyoya dönüşmüştür. Yani bir diğer deyimle anne rahmine yerleşip cenin evresinden başlayarak gebelik oluşturabilecek düzeye gelmişlerdir. Milyonlarca sperm ve yumurtadan sadece olgunluklarına erişmiş belirli sayıdaki embriyolar alınıp kısa bir operasyonla enjeksiyon yoluyla içerisindeki sıvılar temizlenmiş anne rahmine transfer edilir.

Bu sayede gebelik oluşması için birkaç hafta beklenir ve gebelik testi zamanına kadar anne adayı kendisine bildirilen şekilde yaşamına dikkat eder. Çünkü bu evrede embriyonun rahime uyum sağlaması çok önemlidir. Bu esnada tüp bebek yönteminde kullanılan hormon düzenleyici ilaçlar ve enjeksiyonlarla anne adayının sağlığı da kontrol altına alınır.

Aşağıdaki videoda tüp bebek tedavisi süreci anlatılmaktadır


Embriyo dondurma neden önemli?


Döllenme işlemindeki milyonlarca yumurta ve spermden geriye kalanlar ise dondurulma yoluyla uygun ortamlarda saklanır ve rahime yerleştirilen embriyolar düşük gibi sonuçlara yol açarlarsa bu dondurulmuş embriyolar tekrar çözdürülerek kullanılır. Bu esnada donma veya çözünme olaylarında embriyo kaybının önlenmesi için yeni sistemler geliştirilmektedir.

İlk yerleştirilen embriyolar düşükle sonlanırsa anne rahminin kendisini adet döneminde temizlenmesi beklenir yine temizlenme tam olarak olmadıysa ilaçlar yardımıyla rahim temizlenir ve dondurulmuş embriyolarla tedaviye devam edilir. Tüp bebek tedavisi embriyo anne rahminde gelişmeye başlarsa normal gebeliklerden biraz daha fazla kontrollerle devam eder.

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu

http://www.cemficicioglu.com.tr 

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..