Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '12

 
Kategori
Turizm
 

Turist olmak başka, turizmci olmak başka

Turist olmak başka, turizmci olmak başka
 

Herşey dahil ........ TL!
Sınırsız yeme-içme, 7/24 animasyon grubuyla 3 açık 1 kapalı havuz, özel plaj, denize sıfır, hamam, sauna, spor, spa hizmetlerimizde siz konuklarımızı bekliyoruz.
Ne kadar da hoş hayaller kurduruyor insanlara. İş stresinden bunalmış, eğlenceli zaman geçirmek isteyenlerin ilk durakları.
Peki Turizm göründüğü kadar masum mu gerçekten?
Üniversite kapılarında 4 yıllık bölümler arasında en düşük puan sıralarında yer alır bu fakülte, ön lisansa girmek için barajı geçmek yeterli. Okuması da çok zevkli üstelik. Dersler kolay, çalışmadan geçmek mümkün. Üniversitede Turizm okuyan diplomayı alınca Otelde departman müdürü olarak başlayacağını zanneder. Hep böyle anlatmışlardı bizlere. İşin diğer yüzü hiçte öyle değildir!
Turist olarak bir otele gittiğinizde sınırsız hizmetle karşılaşırsınız. Yiyecekler adeta görsel şölenle sunulur. Çalışanların hepsi 'Güzel Kızlar ve Yakışıklı Erkekler'den oluşur. Tam anlamıyla şov yapılır misafirlere.
Turizmci olarak bir otele gittiğinizde her şey değişir. Yemekhane üst kattadır buz gibi makarna bekler seni. Hepsinden birer kaşık konur tabağına tadı tuzu yoktur hiç. Şef ve Müdürlerin yönetimi haricinde bir de müşteri yönetir seni. Susmak zorundasındır, Müşteri her zaman haklıdır.
Önünüze her milletten çeşit çeşit insanlar gelir. Ancak bir Türk ile uğraşmak bütün milletlerin önüne geçer.
Malesef ki; bizim insanımız oda parasını ödeyince oteli satın aldığı hissine kapılır. Yemek saatinde restoranda elinde 3 tabak birden gezen görüyorsanız bilin ki; o Türk'tür. Masaya 7 tabakla oturur, hepsini tepeleme doldurur, ancak 1 tanesini bitirir, diğerlerini çöpe gönderir.
Sınızsız içecek kısmında işler biraz daha farklıdır. Otele geldiği ilk gün personele selam verir. Akşam canı bir şey istediğinde 30 kişilik kuyruğun yanından sıvışıp
''Bir Kola versene'' der. Sırayı işaret edersin bi kola için bekleyemem der. Halbuki, hepsi bir kola, bir bira, bir meyve suyu için bekliyordur. İzah etmeye çalışınca da, sen suçlu olursun, hemen şikayet etmeye gider.
İçince aslan kesilir, ertesi sabah yüzüne bakamaz. Turizmcilerin hepsi bu yüzden yabancı turlarla çalışan otelleri tercih eder. Türk turistler malesef, çalışanları korumak yerine kullanmaya çalışır.
Diğer bir yandan yine adına aldanarak okuduğumuz bu bölüm, aslında kendi kültürünün uzağında bir yaşama sevkeder insanı. Bir Rus kadar geniş görüşlü olamazsın bazen, ya da bir Alman kadar şakayı seven...
Sürekli kendi kültürünle kıyaslarsın, en sonunda içinden çıkamaz, beynini formatlarsın ve sadece idare etmeye çalışırsın. Sezon biter evine dönersin, bir de bakmışsın ki; yadırgadıkların sana normal gelmeye başlamış ve sen yadırgayanları yadırgar olmuşsun.
Turizmden emekli olan biriyle hiç tanışmadım. Bildiğim bütün turizmciler, başka mesleklere yönelmiş durumda. Ne düzenli bir hayata sahip olabilirsin, ne de başkasının ayağını kaydırmadan yükselebilirsin.
Bu benim hikayem. Şimdi yeniden sınava girip bu yaştan sonra 2. üniversiteyi okumaya mecbur bırakan şey.

Dip Not: Turizmde gerçekten çok başarılı olanlar da var, ancak baktığınızda hepsi erkektir! Ben daha hiç bir otelde Bayan Ön Büro Müdürü görmedim!
Meslek seçiminizi yaparken adına ve cıvıltılı hayatına aldanmayın.

 
Toplam blog
: 5
: 2499
Kayıt tarihi
: 21.12.11
 
 

Tecrübe kavramından nefret eden sıradan yeni mezun, ömürlük öğrenci, sanayinin göbeğinde ''işsiz'..