Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '07

 
Kategori
Sinema
 

Turist Ömeri özlüyoruz

Turist Ömeri özlüyoruz
 

Sadri Alışık, 60’lı yıllarda yarattığı Turist Ömer tiplemesiyle Türk halkının gönlünde taht kurmuş, bir dahada oradan inmemiştir

“Amaniiin, Turist Ömer derler benim adıma, bakmayanlar pişman olur tadıma, amaniiin”. Bu ünlü şarkı tabi ki hepimizin tanıdığı Sadri Alışığın, namı diğer Turist Ömer’in şarkısıdır. Başında eski bir fötr şapkası, üstünde bağrı açık çizgili gömleği, ip ile tutturulmuş pantolonu ve elini ters çevirip, yırtık şapkasının önünden aşağıya bükerek verdiği selam ile 60’lı yıllarda Türk sinemasında adeta bir efsane olmuştu.

Alışık, 5 Nisan 1925’de İstanbul Paşabahçe’de hayata gözlerini açar. Sırası ile Paşabahçe ilkokulunu, Beykoz ortaokulu ve İstanbul lisesini bitirir. Gönlü sanat aşkı ile yanıp tutuşan Alışık, bir süre Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'ne devam eder. Ama onun gözü tiyatrodadır. 1939’da Eminönü Halkevinde “Hissei şayia”adlı oyunla ilk defa seyirci önüne çıkar. 1943’de Reşit Rıza Tiyatrosunda “Beni Öpünüz” isimli oyunla profesyonel olur. 1, 5 yıl boyunca bu grupla Türkiye turnesine çıkar. 1945’de Faruk Kenç yönetiminde “Günahsızlar” ile sinema dünyasına adımını atar.

HAYAT ARKADAŞINA KAVUŞUYOR

Gönül boşluğunu doldurmak isteyen Alışık sinema sanatçısı Neriman Esen ile başarısız bir evlilik yapar. Bu sırada ‘Küçük sahne’ tiyatrosunda kendinden 11 yaş küçük olan Çolpan İlhan ile tanışır. “Çayhane”, “Yağmurcu”, “Şeytan” oyunlarında birlikte oynarlar. Esmer güzeli bu genç kız ile ilkin yıldızları pek barışmaz. Kader onları, senaryosunu Atilla İlhan'ın yazdığı, Lütfi Akad'ın yönettiği 'Yalnızlar Rıhtımı'nda iki sevgili olarak karşı karşıya getirir. Alışık, Gemi Kaptanı, İlhan ise İzmir'in iskele barlarından birinde genç bir konsomatristir. O günleri Çolpan İlhan şöyle anlatır.“ Filmde, Sadri sevgilimdi. Bir sarılma sahnesi sırasında ışık çok geç hazırlanınca saatlerce sarmaş dolaş kaldık. Evliliğin temeli orda atıldı. Ağabeyim Atilla İlhan'la birlikte Harbiye'de küçük bir evde oturuyorduk. Sadri de Cihangir'deydi. Film çekimleri bitince Sadri beni eve kadar bırakırdı. Sonra bir gün Nişantaşı'nda bir kafeteryaya gittik. Mevsim sonbahardı, yağmur yağıyordu. Sadri, birden 'Benimle evlenir misin?' dedi. 'Evet' anlamında başımı salladım. Sonra o yağmurda, yürüyerek Dolmabahçe'ye kadar indik.” Tarih, 20 Ağustos 1959'dur. Sadri Alışık ve Çolpan İlhan nikah masasındadır. Sadri Alışık'la nikahlanan Çolpan İlhan, starlığını bir kenarı bırakıp, kendini yuvasına, oğlu kerem’e ve Kocası Sadri’ye adar.

TURİST ÖMER ve STAR TREK MACERASI
Sadri Alışığın “Helal olsun abi” filmindeki oynadığı karakter yönetmen Hulki Sanerin çok hoşuna gider. Ona yeni bir kimlik kazandırmak ister ve ilk “Turist Ömer” filmi doğar(1964). Bu ilk film tutulunca 10 yıl boyunca değişik “Turist Ömer” filmleri çevrilir. “Turist Ömer” filminde çoğu kez oturtulmuş bir öykü olmadan, skeçler birbirini izler. Anlatım zaman zaman düzensizdir. Saf bir adam olan Turist Ömerin ne bir işi , ne de kafasını sokacak bir yeri vardır. Nerede sabah orda akşam etmekte, ne bulursa onu yiyip içmektedir. Saflığının yanında altın gibide bir kalbi olan Ömerin hayatı hep garip olaylarla değişmekte ve komik rastlantılar meydana gelmektedir. Argosu, esprileri ve hareketleri ile Turist Ömer bir dönem güldürü sinemasının kahramanı olmuştur.

70’li yıllarda Türkiye’de tek kanalın (siyah-beyaz TRT) olduğu günlerde sonradan bütün dünyada kült haline gelen Star Trek dizisi seyirciler için vazgeçilmez bir tutku haline gelmiş, Atılgan uzay gemisi , Dr. McCoy, Mr. Spocki ve Kaptan Kirk adeta hayatımızın birer parçası olmuştu. Yönetmen Hulki Saner, halkın Turist Ömer ve Star Trek filmlerine olan ilgisini kullanır ve Dünyada ilk Star Trek sinema filmini çeker. “Turist Ömer Uzay yolunda-1973” . “Turist Ömer Uzay Yolunda” filminde anlatılanlar aslında televizyon dizisinin bizde kitap olarak yayımlanan Man Trap kitabından derlenmiştir. Aynı olaylar ve kişiler kullanılmış ama filme “Turist Ömer” eklenmiştir. Hollywood ise ilk filmini bizden tam 6 yıl sonra 1979’da Rober Wise yönetiminde gerçekleştirmiştir. (Star Trek- The Movie)

KRALIN ÖLÜMÜ VE KANSERE YAKALANIŞ
Türk sinemasının Kralı Ayhan Işık’ın ani ölümü Sadri’yi adeta yıkar. Sinemadan elini eteğini çeker ve kendini içkiye vurur. Kimi zamanlar Ayhan’ın mezarında sabahlardı. Aşırı alkol karaciğerinde hastalığa neden olur. “Acı hatıralar-1977”’den sonra televizyon dizilerinde rol almaya başlar. “Seyehatname” ve “Kartallar Yüksek Uçar”. Bu dizi filmdeki Banazlı İsmail ile TV izleyicilerinin beğenisini kazanır. Bu sırada karaciğerindeki rahatsızlık artmış ünlü aktörü 1990’da komaya sokmuştur. Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın yardımı ile ABD' de gider ve orada karaciğer nakli yapılır.Karaciğer nakli sonrasında bambaşka bir Sadri Alışık vardır artık. Bu sırada kendisine gelen bir teklifi kabul eder yaşamının son filmini oynar.“Yengeç sepeti-1994” Bu film ona, uzun yıllardır alamadığı ödülü getir. 31.Antalya Film Festivalinde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü.18 Mart 1995'te bir soğuk algınlığıyla başlayan rahatsızlığı sonunda ikinci hayatına gözlerini yumar ve sevenlerini yalnız bırakır.

TURİST ÖMER FİLMLERİ
Turist Ömer (1964)

Turist Ömer Dümenciler kralı (1965)

Turist Ömer Almanya’da (1966)

Turist Ömer Arabistan’da (1969)

Turist Ömer Kenya’da (1970)

Turist Ömer Boğa Güreşçisi (1971)

Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)


DİĞER ÖNEMLİ FİLMLERİ
Günahsızlar - 1945

Hürriyet Şarkısı - 1951

Beyaz Şehir - 1955

Beş Hasta Var – 1956

Düşman Yolları Kesti - 1959

Yalnızlar Rıhtımı - 1959

Küçük Hanımefendi - 1961

Ah güzel İstanbul - 1966

Afacan – 1970

Yengeç Sepeti – 1994

Erhan IŞIK

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..