Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '11

 
Kategori
Dünya
 

Türk Birliği niçin gereklidir?

Türk Birliği niçin gereklidir?
 

Türk Dünyas'nın ekonomik kaynakları hala dahi Türklerin kullanımında değildir. Türkler yaşadıkları toprakların altındaki doğal kaynaklara gerçekten sahip çıkabilseler , gelecek yüzyılın en büyük gücü haline gelebilirler.  Burada şunu da  belirtmeliyiz.Sadece doğal kaynaklar rezervlerine sahip olmak  yetmemekte doğal kaynakların işlenmesinin yanı sıra  yeni alışım bileşimler yapabilmesi de gerekmektedir. Bir göz gezdirelim dünya coğrafyasına  Rusya federasyonu içinde Kazan Özerk Cumhuriyeti  Rus petrol yataklarına sahiplik yapmaktadır. Yine Çin'de Uygur Özerk bölgesinde Çin’in kullandığı petrol yatakları bulunmakta, Irak'ta Kerkük Türklerinin yaşadığı topraklarda  Kerkük petrol yatakları bulunmaktadır.  Azerbeycan ve Kazakistan  petrol yatakları da rezerv  olarak önemli kaynaklardandır.  İran’da  Azerbeycan Türklerinin  yaşadığı  Güney  Azerbeycan’da    önemli petrol yataklarını barındırmaktadır. Ülkemizde petrol yataklarının ise araştırma yeterli olmadığı için rezerv durumu tespit edilememektedir. Yine Türkmenistan büyük doğal gaz kaynakları ile önemli konumdadır.  Özbekistan’da ki  altın yatakları da önemli kaynaklar arasında  sayabiliriz. Yine ülkemizde Toryum  ve Bor rezervi de ekonomik olarak kullanabildiğimizi söylemek zor.

Türk birliği sağlanmış olsa Türkiye ve Türk Dünya'sı  bütün engellemelere rağmen  dünyanın yeni süper gücü olmaya aday olacaktır. Arap Birliği var, Afrika birliği var AB var. Yine Amerika  da kendi kıtasında birlik oluşturmuşsa ,Dünya’daki  Türkler  de   Siyasi ve Ekonomik Türk Birliği  oluşturmalıdır. Sonuç olarak oluşturulacak Türk Devletleri  birliği dünya barışına katkıda bulunacaktır.Türk Devletleri Birliği gelecekte oldukça  güçlenecek Çin'in Hindistan'ın önünde  set  oluşturacaktır.  Hatta ,Batı dünyasını  ve İslam dünyasını gelecekte bu iki ülkelerin işgalinden ve  hegemonyasından da koruyacaktır.  Japonya’nın  ve uzak doğudaki bir çok ülkenin güçlü Türk Dünyasının kurulmuş olmasından ,Dünya barışının korunması konusunda   olumlu yönde istifade  edeceklerini  söyleyebiliriz.

Türk Devletleri  Birliğinin oluşturulması için neler yapmalıyız?

Türk boyları arasında boyculuk siyasetini ortadan kaldırmalıyız. Bunun için boylar arası evlilikler yoluyla hısımlık ve akrabalığı arttırmalıyız. Ekonomik ve kültürel  alış verişi yoğunlaştırarak aynı soyun ve kültürel  ortaklığın  varlığını pekiştirmeliyiz. Üst kimlik olarak Türklük bilincini boyculuk ve aşiret siyasetinin  üstüne çıkarmalıyız.

Özgür birey olmanın yanı sıra  ve Türk Kültürel Dünyasının  ferdi olduğumuzu   yaygınlaştırmalıyız. Ortak  Türkçe oluşturmak  için Türkiye  Türkçesi ‘ni Çağatay  lehçesi bilenlere, Çağatay lehçesini de, Batı Lehçesi bilenlere  öğretmeliyiz. Türk dünyası, doğal kaynakları üretme, kullanma ve satışında ortak politikalar oluşturmalılar.. Ortak teknoloji  ve bilimsel çalışma projeleri geliştirmeliler... Ortak uzay, havacılık ve araç üretim tesisleri kurmalılar.. Asya ve Türkiye coğrafyasında karşılıklı evlenmeler ve nüfus artışı desteklenmelidir. Çünkü, Türkler çok büyük coğrafya da yaşamalarına rağmen yeterli nüfus bulunmamaktadır.. Türk Dünyası arasında malların ortak üretimini ve  kolay dolaşımını sağlamalıyız. Ortak savunma  konusunda askeri işbirliğini artırmalıyız. Yönetim biçimi olarak  demokrasiyi  geliştirerek  Türk Devletleri arasında yönetim farklılıklarını en aza indirmeliyiz.Eğitim alanında işbirliği yoluyla   Eğitim ve öğretim farklılıklarını en aza indirmeliyiz. 

Aynı soyun mensuplarının tarih içindeki çatışmalarını  ve kırgınlıklarını  barışçı  dil kullanarak ortadan kaldırmalıyız. Ortak mitlerin ve sembollerin kullanımını   yaygınlaştırmalıyız. Üniversiteler  arası  ortak bilimsel  projelerin yanı sıra öğrenci değişim programlarını da yaygınlaştırmalıyız. Bu birliğin  kurulmasına  kültürel ve ekonomik  alan öncülük etmelidir. Askeri  işbirliği ve savunma alanı tamamlayıcı olmalıdır. 

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..