Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '16

 
Kategori
Kitap
 

Türk Gençliğine ithaf edilmiş bir Kitap “Renk renk nağmeler”/Ramazan Özyurt

Türk Gençliğine ithaf edilmiş bir Kitap “Renk renk nağmeler”/Ramazan Özyurt
 

“RENK RENK NAĞMELER” HEM EDEBİYAT HEM MÜZİK DÜNYASINA MERHABA DEDİ


“RENK RENK NAĞMELER” HEM EDEBİYAT HEM DE MÜZİK DÜNYASINA MERHABA DEDİ…
 
“Verdiğin nimetlere,
 
Tevazün, şefkatine,
 
Aldığımız can nefese,
 
Niyaz olsun,
 
Şükürler olsun Rabbim sana, şükürler olsun.”
 
Ramazan Özyurt / “Şükürler Olsun” isimli şiirinden
 
TÜRK GENÇLİĞİNE İTHAF EDİLMİŞ BİR KİTAP “RENK RENK NAĞMELER”
 
Şubat ayında Sayın Ramazan Özyurt ile yaptığımız bir röportajda kendisine “Notaların o büyülü dünyası ile tanışmanız nasıl oldu? Hani klasik bir cevap vardır herkes tarafından bilinen; çocukluktan itibaren müzikle uğraşırdım gibi. Siz bildiğim kadarıyla 2000’li yıllarda başladınız müzik hayatına. Sizi bu dünyaya çeken şey neydi?” sorusunu yöneltmiştim.
 
Aldığım cevap “2010 yılında bir gün rahmetli annemi rüyamda gördüm. Sabah işyerime gittiğimde gördüğüm rüyanın etkisinden kurtulamadım ve birden;
 
ANNEM
 
Aklımdan hiç çıkmıyorsun, sanki her an yanımdasın.
 
Kokuna, sevgine doyamadan, göçtün de gittin.
 
Mahzun bakışını, yavrum deyişini, çok özledim anne.
 
Kokuna, sevgine doyamadan, göçtün de gittin.
 
 
Ramazan Özyurt
 
İsimli şiirim ağzımdan döküldü. Kısa zaman sonra bu şiiri “Hüzzam” makamında besteledim. Yıllarca benimle yaşayan içimdeki çocuk artık uyandı;  yapmış olduğum ilk bestem “ANNEM”di. Bu vesile ile ebediyete intikal etmiş annelerimize şükranlarımı sunuyorum. Mekânları cennet olsun. Hayatta olan annelerimizin de ellerinden öpüyorum.
 
Annem’den sonra besteler birbirini kovaladı ve kovalamaya da devam ediyor.”olmuştu.
 
Görülüyor ki insanın içinde bir yerlerde gizlenmiş bir takım yetenekleri zamanı geldiğinde herhangi bir şeyin etkisiyle gün yüzüne çıkıyor. Belki bir rüya, belki seyredilen bir film, belki o an yaşanan bir olay ilham perisi haline bürünebiliyor, bir kıvılcım düşürüveriyor gönle.
 
Ramazan Bey’de de bir rüya ile ortaya çıkan ve en kutsal varlıklarımızdan biri olan “anne” figürü “Annem” adını verdiği şiirinin gönlünden dökülmesine yol açmış; bununla da kalmamış ve kendisini hüzzam makamında besteletmiş. Burada söylemek istediğim iki husus var; ilki annelerimiz bu dünyadan ebediyete intikal etse bile evlatlarının üzerinden ellerini çekmiyor, her an yanlarında oluyor, ses oluyor, nefes oluyor ve yol gösteriyor. İkinci husus ise rüyada görülen annenin ilham olarak yazdırdığı şiirin notalarla buluşarak güfte haline gelmesi ve Ramazan Özyurt’un hayatını değiştirerek, O’nun bestecilik yönünü ortaya çıkarması.
 
“Hüzzam” makamıyla müzik dünyasına adım atan Özyurt, nihavend, hicaz, segâh, rast, karcığar, hüseyni türkü, tango, uşşak, kürdi şarkı, kürdilihicazkâr, muhayyerkürdî, suzinak şarkı, hüzzam ilahi, nev’eser şarkı, mahur, şehnaz şarkı, neva türkü vb. makamlarda eserler vererek yeteneğinin yanı sıra müzik bilgisini de gözler önüne seriyor ve musikinin doyumsuz lezzetini “Renk Renk Nağmeler” çatısı altında toplayarak birbirinden değerli eserleri müzik dostlarına hediye ediyor. Bu noktada “Renk Renk Nağmeler”in edebiyat dünyasının olduğu kadar müzik dünyasının da kazanımı olduğunu, bu nadide eserle Ramazan Özyurt’un tarihe iz bıraktığını da söyleyebiliriz.
 
Özyurt’un “Annem” şiiri dışında“Beyaz meleğim”, “Geleceksin Diye Gözüm Yollarda”, “İlk görüşte Sevdim Seni”, “Issız Gecelerde Yıldızları Seyre Daldım”, “Şükürler Olsun”, “Tutunacak Dalın Olayım” ve“Yalnızlık” isimlerini verdiği şiirlerini de musikinin doyumsuz tadıyla yoğurarak hem okura hem de dinleyenlere sunduğunu görüyoruz. ( Sayfa 204-205-206-207-208-209-210-211-212-213-214-215-216-217-218-219)
 
Elbette sadece kendi şiirlerinin değil edebiyat dünyasının değerli kalemlerinden Ali Dilki, Ali Rıza Atasoy, Ayhan Nasuhbeyoğlu, Ayten Dirier, Bahtiyar Vahabzade  (Merhum ), Barbaros Çelikoğlu, Efkan Deniz ( Efgani), Elçhin İskenderzade, Emrullah Bedir,  Erol Barın, Fikret Kuşçuoğlu, Gülbin Aşçı,  Hayrettin İvgin,  Hüseyin Balkancı, İlter Yeşilay, İsmet Bora Binatlı, Mehmet Gülcan, Mehmet Kahvecioğlu, Mehmet Nuri Parmaksız, Memmed Demirçioğlu (Merhum), Mualla Katip,  Murat Haydaroğlu, Musa Fıstık, Musa Kalkınç, Mustafa Berçin, Mustafa Dilki, Mustafa Özyurt, Mücella Pakdemir, Nail Tan, Nur Ersen, Osman Baş, Özgül Tezbaşaran, Raif Aras, Semra Karagüzel, Sibel Unur Özdemir,  Şemsettin Kuzeci, Uğur Kılıç, Ünal Kar, Vedat Fidanboy ve Yaşar Bektaş’ın şiirlerini de notalarla buluşturan Ramazan Özyurt’un “Renk Renk Nağmeler”  isimli kitabı için bir kez daha hem edebiyat hem müzik dünyasının kazancı olduğuna dikkatleri çekebiliriz.
 
Renk Renk Nağmeler’de bestekârımız “Sunuş” yazısı ile kalbini açmış okurlarına. Satırlarında “Çok değerli güfte yazarları ile çalışma fırsatım oldu. Bana gönül seslerini, nağmelerimle buluşturma fırsatı verdikleri ve “RENK RENK NAĞMELERİ”in okuyucu ile buluşmasına katkıları için  “BİR BÜTÜNÜN EN ÖNEMLİ PARÇASI” olan güfte yazarı dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.” diyerek vefasını göstermiş; böylece güftekar ve bestekârın bir elmanın iki yarısı olduğunun da altını çizmiştir.
 
Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in, Şair-Yazar Osman Baş’ın, Araştırmacı Yazar-Şair Ayten Dirier’in kitap hakkındaki duygu ve düşüncelerini aktaran “Önsöz”leri okuyarak “Renk Renk Nağmeler” hakkında fikir sahibi olmanız mümkün.
 
Öte yandan ‘Renk Renk Nağmeler’de şiirleri ile yer alan birbirinden kıymetli yazar ve şairlerden Ali Dilki, Ali Rıza Atasoy, Barbaros Çelikoğlu, Efgani (Efkan Deniz), Fikret Kuşçuoğlu, Hüseyin Balkancı, İlter Yeşilay, Mehmet Gülcan, Mehmet Kahvecioğlu, Murat Haydaroğlu, Mustafa Berçin, Mücella Pakdemir, Nail Tan, Nur Ersen, Özgül Tezbaşaran, Sadettin Çevik, Semra Karagüzel, Sibel Unur Özdemir, Uğur Kılıç, Ünal Kar, Yaşar Bektaş ve Emrullah Bedir’in bestekâr Ramazan Özyurt hakkındaki paylaşımlarına erişebilir, onun gerek müzik dünyasındaki yeri gerekse bu fani dünyada insan olarak duruşuna ilişkin bilgiler edinebilirsiniz.
 
Berikan Yayınevi’nden çıkan kitabın sayfa tasarımı ve kapağında Biçer Yıldırım imzası var. Genel Yayın Yönetmeni ise Cuma Ağca. İki yüz altmış dört sayfa olan kitabın ilk sayfasında Ramazan Özyurt’un özgeçmişi yer almakta. Ve o sayfayı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sanat üzerine söylediği özlü sözler taçlandırmakta. Sayfalar arasında gezindiğiniz sürece “Renk Renk Nağmeler” sizi şiirlere hayat veren notalarla tanıştırmaya devam etmekte.
 
Ömrümüz devam ettiği müddetçe hayatın bize sunduğu anlar karşısında neşeyi, mutluluğu, hüznü, gamı, kederi, ayrılığı kavuşmayı, gözyaşını, kahkahayı vb. değerleri yaşar dururuz. Her birimizin etkileniş şekli farklı olur bu olaylardan. Yüreğinde sanat ruhu taşıyan insanların gönüllerinden taşar; diline, kalemine, mısralarına, dizelerine, beyitlerine dökülür, dökülür, dökülür duygular. Ve sonra… Günün birinde bir de bakmışsınız ki bir bestekârın esin kaynağı olmuş ve nağme olup dilden dile, kulaktan kulağa yayılmış. Güftekarın/ bestekârın gönül sesi artık dinleyenin kalbinde yer bulmuş; an olmuş şarkılardan fal tutmuş, an olmuş mırıldanmış durmuş, an olmuş gıdası olmuş ruhunun müzik.
 
İşin beste boyutundan güfte boyutuna geçtiğimizde Ramazan Özyurt’un işin sadece mutfağında değil bestelediği şarkıları yorumlayarak da işin vitrininde de yer aldığı gerçeği ile karşı karşıya geliyoruz. Gerek Türk Sanat Müziğine gerek Türk Halk Müziğine gerekse Türk Tasavvuf Müziğine kazandırdığı eserleriyle musikimize çeşniler katarak renklendiriyor; renklendirirken de izler bırakıyor değerli bestekârımız. Bu da bizlere gösteriyor ki yüreğine müziğin halesi düşmüş kişilerin elinin altında artık bir kaynak olarak duruyor “Renk Renk Nağmeler” bir sol anahtarının ardından gülümseyerek.
 
 
KİTAP HAKKINDA:
 
Yazar:  Ramazan ÖZYURT
 
ISBN : 978.605.9661.27.0
 
Yayınevi : Berikan Yayınevi
 
Basım Yeri / Yılı : ANKARA / 2016
 
Sayfa Sayısı :  264
 
Ebat :  17 cm X 24 cm
 
 
 
KİTABA ULAŞMAK İÇİN:
 
BERİKAN YAYINEVİ
Cumhuriyet mahallesi Bayındır 1.Sokak
 
15/1-2 Kızılay/ÇANKAYA
 
 
Tel: +90312 232 62 18
Faks: +90 312 232 14 99
 
 
e-posta: berikan@berikanyayinevi.com.tr
 
 
 
KİTAP TANITIM METNİ: SİBEL UNUR ÖZDEMİR 
 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..