Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Türk gibi sigara içmek

Türk gibi sigara içmek
 

akfu.com


Galiba böyle bir terim var. Bilmem Almanlar icat etti, bilmem Türkiye’ye gelen Ruslar…
Maşallah öyle sigara içiyoruz ki her tarafımız gök duman. 
 
Hele gençlerimiz… Ümitsiz durumda gibi. İç Allah iç.. Tabii genellikle önceleri hep ailelerinden gizli. Ondan sonra eğer anne, baba her ikisi de sigara içiyorlarsa; bir bakıyorsun bu iş aile mesleğine dönmüş… Herkesin elinde “Camel” veya diğer bir tanınmış  Amerikan markası, tüttür Allah, tüttür…
 
Kimse bu gençlere kolay kolay hastanelerin kanser koğuşlarının Akciğer kanseri olmuş hastalarla dolu olduğunu anlatamıyor; kimse onlara Göğüs Hastalıkları Bölümünün Koah hastaları için ayrılmış kısımlarını gösteremiyor. 
 
Sabahlara kadar bu insanların , öksürüklerini, feryat ve figanlarını dinleyecek olsanız; belki, “belki ben sigara içmekle hata ediyorum…” diyebilirsiniz. Çünkü gerçekten ıztırap çekiyorlar,  bir kısmı pişman ama geri dönüşün olmadığını biliyorlar; bir kısmı da hala “kolumu kesseniz, bacağımı kesseniz, yine de içerim…” diyor.
 
Ve o duruma gelmiş insanlar da çok. Bir çok insan, nikotin tıkanması, zehirlenmesi yüzünden elini, kolunu, bacağını kaybediyorlar.
 
Doktor :  “ Ayağınızı  kesmekten başka çaremiz yok,”  dedikleri zaman, ne yapacaklarını şaşırıyorlar ama.. Ne yazık ki zamanı tersine çeviremiyorlar. 
 
Sigarayı bırakmak çok mu zor? Hem çok zor… Hem çok kolay… Önemli olan kafada bitirmek… Ve yalnız, çaresiz olmadığını bilmek.
 
Aslında sigaranın zararları saymakla bitmez. Bunu internette rahatlıkla bulursunuz. Bir de bu zararları bilenlerin bunları slogan haline dönüştürmeleri var: 
 
“Annem hep söyler: Düşmanın varsa, sigara uzat..”
 
“Parasını el  alır; dumanını yel alır..”
 
“En büyük  tuzak "bir kere denemekten ne çıkar" dır.”
 
“İntihar etmenin en kötü yoludur.!
 
“Kızılderililerin insanlığa attığı tek ve en büyük kazık, barış çubuğu.”
 
“Niçin  insan  büyük paralar yatırıp, hem kendini, hem de çevresindekileri zehirler sorusunun cevabı, nedir?”
 
Sigara üzerine söylenecek çok şey var.
 
Belki önce babaannemizin, babamızın sigara paketinden çalarak biri ,iki .. deneyip alıştığımız bir merettir; belki de üniversitenin ilk günlerinde, kantin, kafeterya havasında “yak bir tane..”yle başlayan bela bir buluşmadır. Sonra hep devam eder.
 
Sonra ne olur? Şu gerçekleri tekrarlamakta bir kez daha yarar var:
 
Akciğer kanserlerinin %90’ı ;
Tüm kanser ölümlerinin %30’u;
Bronşit ölümlerinin %75’i;
Kalp krizi ölümlerinin %25’i sigaraya ve içinde olan 4000’ini aşkın zehire yorumlanmaktadır.
 
Evet, insanlar içlerine yanan bir sigara tanesi çektiklerinde, 4000’ini aşkın zehirin de ciğerlerine girdiklerini bilmelidirler.
 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, sigara kullanımı nedeniyle her yıl dünyada 5 milyon, Türkiye'de de 100 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor. 
 
Daha başka ne söylemek gerekir bilmiyorum.
 
Ben Bandırma’da yaşıyorum, karım ve ben sigara içmiyoruz. Her gün düzenli olarak Sanat Sevenler Derneği’nin kapalı kısmında oturuyoruz. Aslında kapalı kısım da bahçeye açık. Fakat kapalı kısımda bizden başka oturan kimse yok. Niye ? Çünkü bütün gelenler sigara içiyor ve onlar da bu derneğin bahçesinde oturuyorlar. Ve bahçeden sanki bir baca tütüyor.
 
Acıyorum gencecik insanlara ama, kime ne diyebilirsiniz. 
 
Emperyalist devletler geri kalmış ülke çocuklarını zehirlemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun en kolay yolu da sigara ve içki…
 
Bunun için Türkiye’de tütün yetiştirilmesi yasaklanmıştır ama her türlü Amerikan sigaraları gençliğe her yerde her zaman en güzel ambalajla takdim edilmektedir.
 
Yalnız şu acı  gerçeği de bilmek gerekir:
 
Teröristlerin;  dağda Türk ordusuna karşı çarpışan çetelerin en büyük kazancı da sigara kaçakçılığından geliyormuş. 
 
Yani gençler, verdiğiniz her liranın belki yarısı, bu adamlara silah olarak dönüyor. Lütfen, bunun da hesabını bir yapsanız, diyorum. 
 
“Türk gibi sigara içmek..”  Hiç de övünülecek bir özellik değil. 
 
Ey akıllı gençlik. Titre ve kendine gel!!
 
Ve şunu biliniz: “Sigara önlenebilir bir sorundur. Yeter ki onun bir hastalık; ciddi bir sorun olduğunu biliniz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..