Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '09

 
Kategori
Kitap
 

Türk masalları – Naki Tezel

Türk masalları – Naki Tezel
 

Büyüklere anlatılan günümüz masallarından (!) uzaklaşıp hayal dünyamızın kapılarını aralamak istemez misiniz ? Zamanında çocukluğumuzu renklendirmiş masallara bir kaçış yapalım.

Naki Tezel ‘in 1933-1958 yılları arasında yurdun çeşitli bölgelerinden büyük sabır ve emekle derlediği en seçkin masallar bu kitapta buluşuyor.

Masalda yerin, kişilerin, zamanın çoğu kez belli olmaması hayal gücümüzün besinidir. Zaman, “evvel zaman “ şeklindeyken ; kişiler, gerçek hayatta gözümüzün değmediği tiplerdir. Peri, cin, arap bacı, peri padişahının oğlu, gibi. Mekan ise bazen yedi kat yerin altı, yedi kat yerin üstü, bazen, ihtişamlı köşkler, saraylar, dağlar, gitmekle bitmeyen yollardır. Bu nedenle masalda, bilmemenin, tanımamanın, görmemenin verdiği rahatlığa sığınırız.

“Masalda iyi meziyetlerin, güzelde, iyide ve güçlüde ; kusurların ise çirkinde, kötüde, zayıf olanda toplandığını görürüz.” Bu ibareye göre masalı dinlerken veya okurken kendimizi layık gördüğümüz yer kahramanın tahtıdır. Bir şekilde masala dahil olmalı ki tadı çıksın masal diyarının. Şöyle yedi başlı bir ejderhaya kılıcı sallayan siz olmadıktan sonra ne keyfi olur masalın?

Masala sadece keyif açısından bakmıyoruz. Aynı zamanda iyi bir öğretmendir masallar. Adalet fikrini; insanın gücünün üstünde işler başarabileceğini; yoksulun fakir, fakirin yoksul olabileceğini; aşkın sosyal statü tanımadığını, masallardan öğrenmedik mi?

Günün yorgunluğundan, iş sıkıntısından ve bazen de yaşamın gerçeklerinden sıyrılmak istediğinizde, alın bu kitabı elinize, uzanın ( varsa çocuğunuzu çekin yanınıza) ve masal dünyasında kaybolun. Ayrıca çocuğunuza arada bir masal yazdırın. Tamamen kendi ürünü olan bu çalışma, onun hayal dünyasını zenginleştirmede eşsiz bir reçetedir. Hayal dünyasının zenginliği fikir üretmede büyük destekçisi olacaktır…

Gökten üç elma düşsün biri bu yazıyı yazana, biri okuyucuya, diğeri de………

 
Toplam blog
: 19
: 3619
Kayıt tarihi
: 16.01.09
 
 

..