Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '14

 
Kategori
Güncel
 

Türk Pop Müziği Abidelerinden Şenay Yüzbaşıoğlu'nun anısına.....

Türk Pop Müziği Abidelerinden Şenay Yüzbaşıoğlu'nun anısına.....
 

4 Ocak 2013 - Türk Pop Müziği Sanatçısı Şenay'ın Vefatı;

Türk Pop Müziğinin zirvesine "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa" adlı (2) şarkı ile çıkmış ve bir daha da zirveden inmemiş nadir sanatçılarımızdandır.

1951 de İstanbul da doğan Şenay, 1969 da Ankara da, Erkan Özerman tarafından keşfedilir ve "Anahtarlı Bulvar’" adlı gece kulübünde sanat hayatına atılır. Aynı yıl Şeri Yüzbaşıoğlu'nun önderliğindeki orkestra ya geçer. Bu Orkestra daha sonraki yıllarda "İstanbul Gelişim Orkestrası" olarak lanse olur. Bu orkestrada, sonradan ünlü olan bir çok sanatçı ile aynı sahneyi paylaşır ve başarılı da olur. 1971'de orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu ile evlenir.

"Beyaz Ülke", "Gerçek Nerde?", "Açıl Susam Açıl", "Ve Ağlıyorum", "Varlar Yoklar", "Dön Artık", "Sev Yeter ki", "Dünden Bugüne", "Sessiz Bir Yer" gibi pek çok hit 45'lik yapar. Ve Aylarca Yıllarca liste başı kalır, Çeşitli ödüller(Yılın Bayan Sanaçısı-Yılın Şarkısı gibi) alır.

O dönemde, alaturka, yırtmaçlı, ağır makyajlı popçularından farklıdır, punk havalı sürrealist bir görüntüsü vardır.

Şenay'ın Türk Pop Müziğine katkıları sayılamayacak kadar çok olmasına rağmen
Vikipendisinde aşağıdaki bilgiler dikkat çekicidir: ( Bülent Ecevit'in "Karaoğlan" lakabıyla büyük zafer kazandığı mitinglerde Ecevit'ten önce sahne alır "Sev Kardeşim" ve "Hayat Bayram Olsa"yı söyler. Siyasi mitinglerde sahne alan ilk sanatçıdır. Spilt, Spot, Apollonia, Altın Orfe, Atina, Yamaha, Tokyo gibi pop müzik festivallerine "Perhaps One Day", "Let In the Light" gibi şarkılarla katılır, aldığı 7 ödülle uluslararası festivallerde en çok ödül alan pop müzik şarkıcılarından biri olur.

1981'de Türkiye'nin en önemli müzik adamlarından orkestra şefi, aranjör ve besteci Şerif Yüzbaşıoğlu'nu kaybeder. Bir daha toparlanamaz. 4 Ocak 2013'te, 62 yaşında, Gümüşsuyu'ndaki evinde vefat etti; Ayazağa Mezarlığı'na defnedildi.  Ölen eşi Ş.Yüzbaşıoğlu'nun yanına gömülmek istemesine rağmen, mezar tapusunun olmaması nedeniyle bu isteği yerine getirilemedi.

Bu acıkılı manzara; T.C. de Bir Kültür Bakanlığı nın sözde var olduğunu, ancak yeri geldiğinde Sanatçılara sahip çıkmak şöyle dursun, hatırlanmaz bir zihniyetle, Sanatçılara hiç ama hiç değer vermediğimiz gibi, ahde vefasızlığın içinde yüzdüğümüzü, yüzlerimize çarpar da oralı olmayız... 

 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..