Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '06

 
Kategori
Meslekler
 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin astsubayları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin astsubayları
 

TSK'lerinin olmazsa olmaz elemanı olan astsubayların birçok ekonomik ve sosyal mağduriyetleri vardır, bunları kamuoyu ile paylaşmak ilgililere duyurmak ve astsubaylarımızı tanıtmak için bu blog açılmıştır. Her türlü eleştirilere yanıt verilecek gerekli görülen konular belgeleri ile birlikte açıklanacaktır. Katılımlarınız bize güç katacaktır.

astsubayların tarihçesi Deniz, hava, kara ve Jandarma komutanlıklarında farklılıklar göstermektedir. Çanakkale ve İstiklal savaşının unutulmaz kahramanları Yahya, Osman, Ziya, Mehmet, Hasan çavuşlar bu mesleğin ilk üyeleridir. l927 yılında gedikli küçük zabit yasası ile ilk resmi hüviyetini kavuşmuş bilahare 5802 sayılı yasa ile subayın en yakın yardımcısı olarak tanımlanmış tahsil seviyeleri lise ve dengi okul seviyesine çıkarılarak ASTSUBAY adını almışlardır. 2003 yılında çıkarılan yasa ile ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULLARI kurulmuş ve astsubayların tamamı fakülte ve yüksek okul mezunlarından oluşmuştur. Kara Kuvvetlerinde bordro bereliler, komandolar Deniz Kuvvetlerinde SAS ve SAT komandoları ile Hava Kuvvetlerinde milyon dolarlık uçakların bakımlarında Jandarma kuvvetlerinde asayişin sağlanmasında halkımızın takdirini kazanmış ve ülkemizin bekası için fedakarca çalışmalarının yanı sıra en çok şehidi ve gazisi olan meslek olmanın gururunu yaşamaktadırlar.

MAĞDURİYETLERİ :

1. Fakülte ve yüksek okul mezunu astsubaylar görev ve sorumlulukları hizmet koşulları astsubaylarla kıyaslanamayacak birçok devlet memurundan daha alt derece ve kademeden göreve başlamaktadırlar Anayasa mahkemesinin kararına rağmen bu konudaki mağduriyetleri 30 yıldır düzeltilmemiştir.

2. Yüksek okul mezunu olup 1nci derece 4 ncü kademeye yükseltilmeyen tek meslek grubu astsubaylardır

3. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ortalama 3/2 si mevcudu olmasına rağmen mevcut lojmanların % 40 ından yararlanmaktadırlar, Orduevi ve askeri kamplardan da faydalanma oranı çok düşüktür ve bu tesislerin fiziki kapasiteleri astsubaylar aleyhinedir.

4.Her ay brüt maaşlarının % 10 u Ordu Yardımlaşma Kurumuna aidat olarak kesilmesine ve kurum varlığının oluşumunda büyük payları olmasına rağmen astsubaylar kurumun yönetiminde ve iştiraklerinde görevlendirilmemektedir. Kurum emekli olanlarına hisse senedi vermesi gerekmesine rağmen sadece birikmiş aidatları ve bunların nemasını vererek adalet, eşitlik ilkeleri ile bağdaşması mümkün olmayan bir uygulamayı gerçekleştirmektedir

5.Kadrosuzluk tazminatı, temsil tazminatı gibi birçok tazminat hukuksuzluk örneği sergilenerek astsubaylara verilmemekte bunun sonucu olarak ayni tahsil ve hizmet koşullarına tabi astsubaylar emekli subayın maaşının üçte birini almaktadırlar.

6. Hastanın rütbesi olmaması gerekmesine rağmen Askeri hastahanelerde ayrı ayrı uygulamalar yapılmaktadır

7. MSB.lığı yurtalarından faydalanma eşitlik ilkelerine göre olmamaktadır.

8. Askeri ceza yasası disiplin amirine Türkiyenin de imza koyduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı yetkiler vermektedir.

9. Görev ve sorumlulukları ile ters orantılı olarak astsubayların yetkileri yok denecek kadar azdır

10. İstekleri dışında sağlık nedeniyle resen emekli edilen subay ve astsubaylar emsallerinin yükselecekleri kadro derecelerine ulaşamadıkları için mağdurdurlar TSK dışında hiçbir kamu görevlisi isteği dışında sağlık nedeniyle resen emekli edilmediği için bu sorun ivedilikle çözülmelidir.

11.astsubaylar yasalardaki tarif ve uygulamalara göre subayın en yakın yardımcısı olmasına rağmen sayıları az da olsa bazı amirlerce art niyetli ve tahakküm e varan davranışlarla psikolojik travmalara uğramaktadır Disiplinin tarifindeki astın ve üstün hukuku ilkesinin hayata geçirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır

Astsubayların vatan sevgisinden kimse şüphe edemez, bizler imtiyaz değil anayasa ve uluslararası sizleşmelerdeki eşitlik ve adalet ilkelerinin uygulanmasını istiyoruz, Kurumumuz ve ülkemiz için herzaman ölmeye hazırız, mağduriyetlerimizin de önleneceğine inanıyoruz, bu konunun militarizm adı altında ordu düşmanlığı yapanlarca da istismar edilmesine kesinlikle razı olmadık ve olmıyacağız . Bilgilerinize sunarım..

 
Toplam blog
: 45
: 10277
Kayıt tarihi
: 17.10.06
 
 

1948 Edremit doğumluyum.Kara Kuvvetleri personel okulu ve Dicle üniversitesi sosyal bilimler Sevk ve..