Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Türk sinemasının zaferi

Türk sinemasının zaferi
 

Ülkemize gelen Fransız turistleri anlatırken hep tek düze cümleler kullanılır.

“Adamlar İngilizceyi deli gibi biliyorlar, ama İngilizce soru sorsanız biri çıkıp cevap vermiyor. Dillerine çok bağlılar!”

Gerçekten de Fransızlar dünyanın en milliyetçi milletlerinden. Halkın ağzına dolanan sözlerdeki gibi her biri İngilizceyi çok iyi konuşuyor olsa bile ağızlarından İngilizce kelime duyamazsınız.

Eurovision Şarkı Yarışması’na 1956’dan bu yana katılmalarına rağmen Fransızcadan başka şarkıyla katıldıkları durum çok enderdir. Böyle bir durumda da Fransızca ile başka bir dili aynı şarkıda bir arada kullanmışlardır.

***

Bizler ise kendimizi ifade edebilmek için hep batıyı örnek aldığımızdan olsa gerek bir özenme yarışı içerisine girip durmuşuz.

Türkçe kelimeler kullanmak geçmişte komünistlik olarak algılanırken, günümüzde ise sıradanlıkla damgalandı.

Ancak kendimize sahip çıkmamız konusunda iyiye doğru değişimlerde yok değil.

***

Yavaş yavaş yıldan yıla artan sinema seyircimizin geçen yıl en çok tercih ettiği filmler yerli yapımlar olmuş!

Merkezi Strasbourg'da bulunan Avrupa Görsel-İşitsel Yayınlar Gözlemevi tarafından yayımlanan istatistiklere göre, 2008 yılında Avrupa genelinde ulusal yapım filmler sadece 5 ülkede piyasanın yüzde 30'unun üstünde pay aldı.

Türkiye bu sıralamada ilk sırada geliyor. Türkiye'de geçen yıl sinemalarda seyredilen filmlerin yüzde 59,2'sini ulusal yapım filmler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'de en fazla seyredilen ilk 10 film de ulusal yapım prodüksiyonlar.

Bu listede "Recep İvedik" başı çekiyor. Ulusal filmlerin en fazla pay kaydettiği diğer ülkeler ise sırasıyla Fransa (yüzde 45,7), Çek Cumhuriyeti (yüzde 39,6), Danimarka (yüzde 33) ve İngiltere (yüzde31).

***

Öte yandan aynı araştırmanın sonuçları ile Türkiye 2008 yılında Avrupa'da en fazla sinema bileti satılan 7'nci ülke oldu. Türkiye'de geçen yıl 38,5 milyon sinema bileti satıldı. Avrupa'da bu alanda ilk sırayı 188,8 milyon biletle Fransa aldı. Fransa'yı, İngiltere (164,2 milyon), Almanya (129,4 milyon), Rusya (123,9 milyon), İtalya (111,6 milyon) ve İspanya (108 milyon) izlediler.

***

Milliyetçiliğini sürekli öne çıkardığımız Fransa’yı yerli sinema izleyişimizle geride bırakmak gurur verici.

Artık gerisi diğer alanlara…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..