Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '19

 
Kategori
Tiyatro
 

Türk Tiyatro Yazarlarının Desteklenmesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları repertuvarına alınması için, Türk Oyun Yazarları tarafından gönderilen senaryo metinleri, edebi kurullar tarafından değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme sonunda da, kabul gören oyun metinleri, sahnelenmek üzere repertuvar havuzuna alınmaktadır.

Bir yönetmen, bir müdür ya da bir bölge tiyatro idarecisi tarafından bu oyunlar sahnelenmek için seçilmediğinde, oyunlar sonsuza dek bu havuzlarda bekletilmektedir. Bu da Türk edebiyatı ve sanatı açısından ilerlememe durumuna neden olmaktadır.

Bir Türk futbol takımının 11 oyuncusunun da yabancı oyunculardan seçerek, yerli oyunculara şans vermediğimizdeki durum; Türk futbolunu nereye götürecekse, Türk tiyatrosundaki bu durum da, Türk tiyatrosunu öyle bir çıkmaza götürecektir.

Yerli oyuncu olmazsa milli takım nasıl kurulabilir? Milliliğimiz, milli kültürümüzü kim savunur?

Oysaki edebi kurullar “Bu oyun sahnelenebilir” raporu verdikten sonra, her oyun sahnelenebilir ve sahnelenmelidir de.

Bir tarafta sahnelenmek için seçilen oyunlar, bir tarafta sahnelenmek için sıra bekleyen oyunlar ve başka bir tarafta da sıranın kendisine hiçbir zaman gelmeyecek olan oyunlar!

Bu durumu düzenlemek, Türk tiyatro seyircisinin önüne yeni oyunlar getirebilmek için; bir sıralama getirilerek, her oyuna şans verilmelidir.

Repertuvar havuzundaki her oyunun sahnelenebilmesi için;

-Alfabetik bir sıralama.

-Şu ana kadar sahnelenmeyen oyunlar için, ilk repertuvara alınanlar öncelikli olabilir.

Ama sonuçta repertuvar havuzuna giren her oyun sahnelenmelidir.

Yüzlerce sahnesi, yönetmeni, oyuncusu, tasarımcısı olan tiyatrolarımız böyle bir eksikliği giderebilecek güce sahiptir.

Her yeni sezon açılışında “Acaba oyunum sahnelenecek mi?” diye bekleyen genç yazarlar yaşlanırken, değişen tek şey sezon açılış pastalarının tatları olmasın.

Özellikle Şehir tiyatroları edebi kuruluna bir yazar oyununu gönderdiğinde, sonuç alabilmek için 4-5 yıla yakın bir süre beklemektedir. Bu vahim durumdan kurtulmak ümidiyle…

Oyunlarımız sahnelenmese de yaşasın TÜRK TİYATROSU.

 

 
Toplam blog
: 7
: 1481
Kayıt tarihi
: 09.09.11
 
 

5 Kasım 1975 Erzurum doğumlu. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Dramat..