Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Türk Yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler; İşte 2. Neden

Türk Yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti Yapan Nedenler;  İşte 2. Neden
 

Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nin Başkenti Nahçıvan şehri


Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov: “Nahçıvan en eski dönemden başlayarak Türk kültürünü günümüze kadar yaşatmış”.

Tarihçi alimlerimizin de belirttiği gibi, yüzyıllar boyunca gelişen Nahçıvan şehri tarih boyu önemli ekonomik kültürel ve idari merkez olmuş. Nahçıvan kenti tarihte iz bırakan bir sıra önemli devletlerin dayanak noktası, başkenti gibi ün yapmış. Bu şehir Avrupa ile Asya'yı birleştiren Büyük İpek Yolu’nun üzerinde bulunmaktadır.

Kadim yurt yerimiz ile Küçük Asya, Orta Doğu ve Güney Kafkasya ülkeleri arasında ilişkiler özellikle yoğun olmuş. İslam dini Nahçıvan’da hala yayılmadan önce büyük Türk kültürü oluşmuş, bilim, edebiyat hızla gelişmiş.

7 Temmuz 2017’de  Nahçıvan kentinde bulunan “Nahçıvan” Üniversitesi’nde “Nahçıvan’ın Türk ve İslam abideleri: tarihte ve günümüzde” konulu uluslararası konferansa katılan Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclis Başkanı Sayın Vasif Talıbov bu konuda şöyle konuşmuş: “Nahçıvan en eski dönemden başlayarak Türk kültürünü günümüze kadar yaşatmış. Neolit, Eneolit, Kür Araz ve Renkli tabaklar kültürünün nadir incileri, beş bin yıl önce kurulan ilk şehir, insan düşüncesinin ilk yazılı ifadesi olan Gemikaya anıtları, milli varlığımızın ifadesine dönüşen “Kitab-ı Dede Korkut” destanı Nahçıvan’da İslam dini kabul edilinceye kadarki kültürün örnekleridir ... 653 yılından sonra ise bu kültür İslam kültürü ile birklikte gelişmiştir ...”

Sonuç; Türk yurdu Nahçıvan’ı İslam Dünyası Kültür Başkenti yapan 2. önemli neden fikrimce, Nahçıvan’ın tarih boyunca bilim ve kültür merkezi olması. Ve bugünde burada bilimin gelişmesi, Türk ve İslam kültürünün birlikte yaşatılması.  

Rauf Aliyev Kengerli

Gazeteci

 

 
Toplam blog
: 43
: 1372
Kayıt tarihi
: 18.06.10
 
 

M.Ü. İletişim Fakültesi 1997 mezunuyum. Şu anda Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyyeti'nd..