Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '06

 
Kategori
Mizah
 

Türkçe değişiyor, ya siz?

Türkçe değişiyor, ya siz?
 

Size bir soru! Türkçe’de birşeyin size ait olduğunu üstüne basa basa nasıl söyleriz? Halk tarafından icat edilen küçültme sıfatları bir insanı ne kadar küçültebilir?

Türkçe o kadar esnek bir dildir ki her alanda rahatça kullanabilirsiniz. Matematik gibi kesin kurallara ve şaşmaz bir yapıya sahip olduğu için bilim alanında da aynı kıvraklığı gösterir. Elinizde böylesine esnemeye meyilli bir dil olunca da onu bilimde kullanan pek olmuyor çünkü maalesef ülkemizde yeterince bilimle uğraşan yok. Tabi ki buna yol açan sebepler de var: devlet teşviki, eğitim, vs. Neyse ki pratik zekalı bir halkımız var ki bu dili alabildiğine esnetip şekilden şekile sokuyor.

Diyelim ki uzun bir süre İngiltere’de kaldınız ve sonra pılınızı ve hatta pırtınızı Türkiye’ye taşıyarak hayatınıza burada devam etme kararı aldınız. Hemen bir dükkan açıp adını ''İngiliz” – İngiltere gördüğünüzü anlatmak amacıyla – koyuyorsunuz. İşler iyi gitti diyelim, bir de bakıyorsunuz ki karşı mahallede yeni bir dükkan açılıyor ve adı ''İngiliz”. Hemen birşeyler yapmalı! Tabelayı indirip mağazamızın adının başına ufak bir ''öz” ekliyoruz ve oluyor size ''Öz İngiliz”. Buarada unutmadan, kapıya da büyük harflerle ''başka şubemiz yoktur” yazılır ve insanların gözüne sokulur. Bu ek genellikle lokanta veya baklavacılar tarafından tercih edilir ve oldukça etkilidir. Beğenmediyseniz ''öz” yerine ''hakiki” ekleyin, göreceksiniz ki o da son derece etkili.

Halk tarafından keşfedilen küçültme sıfatları dikkatinizi çekti mi bilmem ama bazıları abartılı bir küçültme gayreti içindedir. Hayatın her alanında inatla karşınıza çıkar. Mahalleden arkadaşınız olur, adı Ali’dir. Buraya kadar herşey normal ve fakat bu adam boylu poslu biriyse bu adama ''Aliş” denmez. Tanımasanız küçük bir şey zannedeceksiniz Aliş’i ama gel gör ki izbandut gibi adam. Bu küçültme merakı nedir anlamıyorum. Bırakın Ali hayatına yine Ali olarak devam etsin. Bu adamı askerde de Aliş diye mi çağıracaklar? Mustafa Mıstık olur, Mehmet Memoş olur, Ahmet ne olur bilmiyorum ama ona da yakında bir kulp takılacaktır.

 
Toplam blog
: 128
: 1989
Kayıt tarihi
: 03.10.06
 
 

Gözlerini kapat ve düşün: bir cümle kaç kişide farklı etki yaratır? Birbirimizi anlamanın gittikçe z..