Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '10

 
Kategori
Futbol
 

Turkcell Süper Lig takımlarına 10 yabancı futbolcu hakkı!..

Turkcell Süper Lig takımlarına 10 yabancı futbolcu hakkı!..
 

Turkcell Süper Lig’de 10 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalamak!...

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, yeni bir karara imza attı.

Turkcell Süper Lig’de mücadele eden kulüpler, 2010-201 futbol sezonundan başlamak üzere, 10 yabancı futbolcuyla sözleşme imzalayabilecek. Bu futbolculardan 8’i maç kadrosunda bulunacak; ama en fazla 6’sı sahada yer alacak. 2 yabancı oyuncu, kulübede oturacak.

TFF’nin yabancı futbolcu sınırlamasıyla ilgili aldığı karar, tartışılacağa benziyor. Sanıyorum, kalıplaşmış cümleler, her konuşanın ağzından, yazanın kaleminden çıkacak:

Türk futbolu öldü!

Türk futbolunun ölüm fermanı!

Böylesi bir kararın doğruluğu/ yanlışlığı “bakış açısı”na göre değişir.

Yabancı sınırlaması, daha alt düzeylerdeyken Avrupa’da ses getirecek kaç futbolcumuz yetişti?

Bu soruyu gerçekçi bir yanıt vermek zor. Avrupa ülkelerinin birinde futbol oynamak, hiçbir zaman bir futbolcuyu değerli yapmaz. Futbolcu, futbol dünyasında ses getiren bir takımda mı oynuyor, ona bakmak gerekiyor. Sadece Avrupa ülkelerinden birinde, o da sıradan bir takımda oynamak, yetmiyor. Bunun adı, Türk futbolunun dışa açılması, hele geliştiği değildir.

Bizde “Üç Büyükler” dediğimiz takımların altyapıdan futbolcu yetiştirmediklerinden dem vurulur. Yetiştirenler ise, Beşiktaş’la Galatasaray gösterilir.

Diyelim, Galatasaray, Lig öncesi ne yapar?

Gençlere hazırlık maçlarında yer verir; sonra da onları başka takımlara gönderir. Basın, başlarda bir “genç futbolcu” edebiyatı tutturur; sonra onlar da, harcanan gençleri, bir başka deyişle parlamadan sönen gençleri unutur gider.

*****

TFF’nin yabancı futbolcu ile ilgili aldığı karar, bütün takımların kadrosunu yabancı futbolcularla doldurmasını gerektirmez. Bu karar, daha çok, Avrupa kupalarında mücadele edecek, büyük hedefler belirlemiş takımlar, özellikle “Üç Büyükler”i ilgilendirecektir. Bu karardan asıl yararlanacak olan, bana göre, öteden beri böyle bir karar alınması için çaba gösteren Fenerbahçe olacaktır.

Kuşkusuz, burada önemli bir duruma parmak basmak gerekecek; o da nitelikli yabancı futbolcu transfer etmek. Yoksa 10 yabancı futbolcu alacağım diye bir kural/ zorunluk yok.

Parası olan, bastırır parayı, iyi futbolcuları alır.

*****

Bir takım başarı elde ettiği zaman, başarıyı sağlayan futbolcular olmasına karşın, başarı kulübündür. Yok,Türk yurttaşı futbolcu oynamış; yok yabancı, önemi yok.

Sonra şu var: Büyük kulüplerin asıl görevi, altyapıdan A takımına futbolcu yetiştirmek değil, özellikle yetişmiş oyuncuları transfer ederek güçlenmek. Hedeflere, altyapıya güvenerek/ dayanarak varılamaz. Kuşkusuz, oradan da iyi futbolcular çıkacaktır. Ama büyük, hedefi olan kulüplerin bunu beklemeye tahammülleri yoktur!

Şu seyirci/ taraftar, kulüp yöneticileri var ya, o kadar sabırlı değillerdir.

*****

Dedik ya, bu karardan daha çok “Üç Büyükler” yararlanacaktır.

Sayı olarak yararlanma başka, nitelikli futbolcudan yararlanma başka...

Yabancı oyuncu, transfer haberiyle, magazin yönüyle değil, ortaya koyacağı futbolla ses getirmelidir. Ancak o zaman, çok yabancı futbolcu transfer etmenin bir anlamı olur.

Yabancı futbolcu fazlalığına karşı çıkmak, kulüp takımlarını Milli Takım görmekten kaynaklanıyor. Bu, aradaki fark ayırt edildiği zaman, tartışmaya da gerek kalmaz.

Nitelikli futbolcularla, yeni futbol sezonuna merhaba!...

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..