Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

Türkiye ABD ilişkilerinde denge ve Obama

Türkiye ABD ilişkilerinde denge ve Obama
 

Public diplomacy press.com


Stephen Schlesinger imzasıyla, 31.Mart 2009 tarihinde, Huffington Post ‘da yayınlanan bir makalede, özetle, yaklaşık şu görüşler dile getirilmiş;

ABD Başkanı Barack Obama’nın güçlü bir NATO üyesi ve Amerika müttefiki Türkiye’yi ziyaret edeceğini, Başbakan ve AKP genel başkanı Tayip Erdoğan ve diğer yetkililerle görüşme yapacağını bildirirken, Türkiye’nin önündeki bazı problem ve hassas olduğu noktalara açıklık getirmektedir.

Her şeyden önce, Türkiye büyük çoğunluğunun laik olarak bilinmesinde yarar bulunduğunun altı çizilirken, ülkede her türlü inanç ve mezhebe tolerans gösterildiği belirtilmektedir. Amerika’dan görüldüğü ve tanıtıldığı gibi Türkiye’de bir İslam hareketi olduğu düşüncesini Türk halkı kesinlikle kabul etmemektedir denilmektedir.

Obama, İran karşıtı politikasına Türkiye’yi ortak edebileceği yanılgısına düşmemelidir görüşüne yer verilen yazıda, iki komşu ülke , geçmiş yüzyıllarda şiddetli mücadele içinde olmalarına rağmen yine yüzyıllardır iyi komşuluk içinde yaşadıkları, Türkiye’nin bu düzeni bozma arzusu ve isteği olamayacağına vurgu yapılmıştır.

Osmanlı son zamanlarına rast gelen 1915-1916 kayıp Ermeniler sorununun gündeme gelmesi düşünülmemektedir. Belli zamanlarda Amerika Kongre gündemine gelen durumunTürkiye’nin aleyhine olduğu belirtilmiştir.

Türkiye AB üyeliği için yıllarca uğraş verdiği halde, Türkiye'nin bir İslam ülkesi olması , AB’ye bir türlü kabul edilmeyişinin nedeni olarak gösterilmiştir.

Türkiye, Kurucusu olan Mustafa Kemal’in barışçı politikasına uygun hareket etmek istemektedir. Bu doğrultuda İsrail Suriye, Pakistan Afganistan, Suni Şii uzlaşması gibi konularda çaba sarf etmektedir.

Kuzey Irak’ta, Türkiye içinde ayrı bir Ulus kurma çabası içinde olan Kürtlerden, Türkiye çok rahatsızlık duymaktadır.

Barack Obama ve beraberindeki heyetin Türkiye ziyareti oldukça önemli görülmektedir. İran Nükleer programı öteden beri ABD’yi rahatsız etmektedir. Pakistan Afganistan , El kaide sorunlarının gündeme geleceği sanılmaktadır.

Türkiye diğer İslam ülkelerinden ayrı görülmektedir.

Irak meselesi her zaman için gündemin içindedir.

İkili ilişkilerin dengede tutulması Türkiye açısından hayati önem taşımaktadır.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..