Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '08

 
Kategori
Tarih
 

Türkiye'de laiklik ve Atatürk'de laiklik anlayışı

Türkiye'de laiklik ve Atatürk'de laiklik anlayışı
 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK


İslamiyeti kabul etmeden önce Türkler arasında çeşitli dinler yayılmıştır. Bu dinler arasında en önemlisi şamanizimdir. İslam öncesinde türk devletlerinde ileri bir düzeyde bir din özgürlüğü vardı. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla gerçek anlamda laiklik Türkiye'nin temel taşı olmuştur. Osmanlı döneminde temel hedef padişah ve halifeyi kurtarmaktı. Ama Atatürk'ün saltanatı ve halifeliği kaldırması bu olayı sonlandırıyordu.

ATATÜRK'TE LAİKLİK ANLAYIŞI

Atatürke göre laiklik özellikleri şunlardır:

- Atatürk'ün laiklik anlayışı kesinlikle dine karşı değildir. Din bir vicdan işidir ve herkes vicdanına uyup uymamakla özgürdür. Din gerçeğini hiçbir zaman inkar etmeyen Atatürk, dine saygınlık kazandırmak amacındadır.

- Laiklik din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Böyle bir devlette din ve vicdan özgürlüğünün sağlanacağını savunan Atatürk bunun bir demokratik rejimin gereği olduğunu ortaya koymuştur.

- Din ile devlet işlerinin ayrılması sonucunda dine saygınında artacağını, ifade eden Atatürk, din adına siyasal sömürü yapılmamasını istemiştir. Benim bir blog yazarı olarak Türk insanına tavsiyem; dini kullanmayın içinizde yaşayın, Türkiye'yi ileri taşıyacaksak laik olmalı ve gerici kafa zihniyetini bırakmalarını tavsiye ediyorum.

 
Toplam blog
: 37
: 1708
Kayıt tarihi
: 07.08.08
 
 

1987 Denizli doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum. Aynı üniversitede İşletme ..