Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Türkiye'de telekom sektörünün geleceği

Türkiye'de telekom sektörünün geleceği
 

Türkiye son 10 senede GSM sektorunun dunyada en basarili oldugu ulkelerin basinda geliyor. Bu sure zarfinda kablosuz iletisim hayatimizin her alaninda degisimlere yol acti. Bayram tebriklerini SMS ile gonderir, maclardaki golleri, vapurdaki martilari cep telefonu ile kaydeder olduk. Hatta cep telefonuyla kola, gofret almaya basladik. Peki bir sonraki adim ne olacak? Onumuzdeki on senede bizi ne gibi teknolojiler karsilayacak? Nasil bir strateji izleyip, Turkiye'yi bu isten kazancli cikarabilecegiz?

Her ne kadar teknolojide geriden gelmemizin genelde zararlarini gorsek de, aslinda akilli davranabildigimiz takdirde cok kazancli da cikabiliriz. Nasil mi? Geri kalmanin avantaji mi olurmus? Pek guzel olabiliyor. Son bes yilda basta Avrupa'da olmak uzere cep telefonu uzerinden hizli veri iletimi saglayan 3G WCDMA teknolojisi kuruluyor. Bes sene once buyuk umutlarla Avrupa operatorleri 10 milyar dolar mertebesinde lisans paralari odeyerek bu ise basladilar. Bunun uzerine milyarlarca dolar da sebeke kurulum masrafi ekleyin. Ama gorduler ki, bu bes senede GSM'in kazandigi paranin yanina bile yaklasamadilar. Butun operatorler milyarca dolar zarara girdiler.

Bu arada farkli bir gelisme, ozellikle Japonya ve ABD'de gerceklesti. Bu yeni teknolojini adi WiMAX (bazilari 4G:4.generasyon da diyor, GSM 2, WCDMA 3 idi.). WiMAX'i Sprint adli ABD'li cep telefonu operatoru 2007 senesi icerisinde tum ABD'ye kurmayi planliyor. Japonya ise bazi frekanslarda 3G kurulmasini yasakladi, sadece 4G'ye izin veriyor. Neden? Cunku 4G, 3G'ye gore cok daha hizli ve daha ucuz iletisim sagliyor.

Bu aralar, Turkiye'de bir sonraki adimin ne olmasi gerektigi yonunde tartismalar hizlaniyor. Burada nihai karar Telekom ust kurulunda ve memnuniyetle su ana kadar akillica hareketlerini izlemekteyim. Neden akillica? Cunku daha Turkiye'de yeterli data trafigi olusmadan lisanlari satip, herkesi zarara sokmuyorlar. Ancak lisanslar satildiginda bunu 3G mi yoksa 4G mi olacagi belli degil. Bu tartismanin iki tarafi var:

3G'yi destekleyenlerin basinda su anda GSM sebekesi bulunan operatorler geliyor. Cunku hali hazirda bulunan 2G'nin uzerine 3G'yi kurmak sifirdan 3G kurmaktan cok daha rahat. Bu sekilde kendileriyle rekabetin onunu kesecekler. Diger bir destekleyicileri de bu sebekelerin kurulumuna yillardir yatirim yapmis Kuzey Avrupa ulkeleri. Bunlar da ellerindeki baz istasyonlarini satmak icin sirada bekliyorlar.

4G'yi destekleyenlerse, piyasaya yeni girmeye calisan telekom trenini kacirmis buyuk holdingler. Bu holdingler icin WiMAX, piyasaya hizli ve nispeten ucuz bir sekilde girmek icin kacirilmaz bir firsat.

Eger, Turkiye 3G'ye girmek yerine 4G'ye girmeye karar verirse yahut en az insan ikisine birden ayni anda girmeye karar verirse, elde edecegi onemli getiriler var. En onemlisi, Telekom arenasina yeni yerli oyuncular girerecek, rekabet canlanacak ve daha uygun fiyatlarla servis alabilecegiz. DSL'in olmadigi yerlere WiMAX kurarak, DSL'den cok daha az bir masrafla Turkiye'nin internet kapsamasini arttirabilecegiz. Ucuncusu ve belkide en onemlisi, baz istasyonlarina daha az para harcayarak, cep telefonu faturamizdan daha buyuk bir payin yurt icinde kalmasini saglayabilecegiz. Iyice tartip, dogru karar verelim.

 
Toplam blog
: 8
: 2475
Kayıt tarihi
: 06.03.07
 
 

2000 ve 2002 Boğaziçi Elektronik, 2006 Ottawa U Elektronik mezunuyum. Doktora tezimi yeni nesil mobi..