Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye İnternet'i 18.ine basıyor

Türkiye İnternet'i 18.ine basıyor
 

Türkiye İnterneti Delikanlı Yaşında !İnternetimiz 18.ine basıyor !


12 nisanda Türkiye İnterneti 18. yaşına başlıyor. Bilişim Sivil Toplum Kuruluşları bunu tüm ülkede İnternet Haftası olarak kutluyor. İnternet Haftası etkinlikleri 5-18 Nisan'da tüm ülkeyi saran bir İnternet Şenliğine, Bilgi Toplumu, e-dönüşüm, e-türkiye ve e-devlet kavramlarının geniş kitlelerle tanıştırıldığı bir İnternet ve Bilişim Fırtınasına döndürmeyi hedefliyor. Bu süre boyunca, Üniversitelerden ilköğretim okullarına, Ticaret ve Sanayi Odalarından, Mühendis Odalarına, Organize Sanayi Bölgelerinden İnternet Cafelere, Yerel Yönetimlerden, Kaymakamlıklar ve Valiliklere tüm ülkede kamu yönetimi, özel sektör, internet şirketleri, Bilişim/Bilgi/İletişim STK'ları, Bilişim Kulüpleri etkinlik düzenliyor. Her Türk vatandaşı interneti konuşsun, interneti düşünsün, interneti kullansın ve internet’ten nasıl yararlanabilirim, işimi nasıl geliştiririm, kendimi nasıl geliştirebilirim diye araştırsın isteniyor.


Dünya, İnternetin ortaya çıkardığı yeni toplum biçimi, Bilgi Toplumuna doğru geçişin sancılarını yaşıyor. Bilgi toplumu, bilginin bir üretim faktörü olduğu, bilim, teknoloji, ar-ge ve inovasyonun temel zenginlik ve istihdam kaynağı olduğu, bağımsız ve yaratıcı bireyin öne çıktığı bir toplum yapısını işaret ediyor. İnternet Bilgi Toplumunun aracı, tetikleyicisi, taşıyıcısıdır. Bu nedenle tüm dünyada ülkeler bütün vatandaşlarını internet okuryazarı yapmaya, ve internetden yararlanmasının yollarını aramaktadır. Herkesin internete ucuz ve kolayca erişimini sağlamaya, tüm şirketlerin iş süreçlerini internete uyumlu yapmaya, kamu yönetimini internete taşımaya koyulmuşlardır.


İnternet, bireyi öne çıkarmanın yanında, geniş kitlelerin iş birliğine, beraber üretimine, deneyim ve bilgi birikimini, kişisel bilgi ve meraklarını paylaşmayı mümkün kılmıştır. İnternet hiç kimsenin tahmin edemediği biçimde gelişmekte, sıradan yurttaşa bunları fazla teknik beceri gerektirmeden, kolay, ucuz ve hızlı yapma ortamı sağlamıştır. 3G gibi mobil teknolojiler, ve gelişen bilişim teknolojileri ise bunu insana her an sürekli olarak sunmaktalar. Dünya yurttaşları da buna olumlu cevap vermişlerdir. Web 2.0 servisleri, özellikle Sosyal Ağlar , wikipedia , Linux ve Açık kaynak dünyası, açık ders malzemeleri, bunun örnekleri arasındadır.

Dünya’da 1, 734 milyar internet kullanıcısı, 733 milyon kayıtlı bilgisayar, 192 milyon alan adı, (bunun 80i ülke kodları için) 232 milyon web, 127 milyar civarında web sayfası, 100 milyonlar ölçüsünde video ve 130 milyon civarında kişisel web/blog olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de ise 26-30 milyon civarında kullanıcı, 3.1 milyon bilgisayar, 215 bin Türkiye içinde, 870 bini Türkiye dışında alan adı var. Halkımızın, %27’si interneti düzenli kullanıyor, %67’i hiç internet kullanmamış . Evlerin %81’inde internet yok. Kadınların %80’i internet kullanmıyor. Bu kırsal kesimde %90'lar ölçüsünde. Dünyada günde 250 milyon e-psta gidiyor, bu yılda 90 trilyon demek. Sosyal ağlar, yurttaş temelli içerik aldı başını gidiyor. Sosyal ağların %85'inde kadınlar önde gidiyor. Facebook'a kayıtlı kullanıcı sayısı 400 milyonu aştı. Twitter 100 milyon, linkedin 50 milyon civarında. Wordpress 10 milyonu aşmış durumda. Twitter 'da en cok izlenen kişiyi takip eden, 4.25 milyon insan var. Facebook'ta 500 bin uygulama var. Twitterda günde 25 milyon kısa mesaj var. Yurttaş fotoğraflarının toplandığı Flicker'de 4 milyar foto var. Facebook'a her ay 2, 5 milyar resim yükleniyor. Her gün 200 miyon facebook kullanıcısı facebook'a bağlanıyor. Youtube üzeridnen günde 1 milyar video izleniyor. Video pazaranın %40'i youtube'ta. Her dakika 20 saatlik video youtube'a yükleniyor. Başkalarının kendi sayfalarında sunduğu videoların %82'si youtube yoluyla sunuluyor.

İnternet, hic kimsenin tahmnin edemediği bir şekilde gelişiyor. Biz arkadan geldiğimiz için işin özünü yakalamıyoruz. Ama, pek çok kişinin eğlence ortamı olarak algıladığı sosyal ağlar, bir tanıtım, örgütlenme, eğitim, pazarlama ve haberleşme, buluşma ortamı olmuştur. Hiç bir büyük kurum, devlet, firma, proje buralarda olmama lüksüne sahip değildir. Bloglar, kurumlar için bile, hem politikaları açıklama, kamuoyuna hesab verme, kendini anlatma olmaktadır. İnternet, bilgiye dayalı, geniş kitlelerin katılımı ile hayata geçen yeni bir toplum biçiminin nüvesini taşıyor, ortam ve araçlarını sunuyor.


Ülkemizdeki gelişmeler mehter yürüyüşünü hatırlatıyor. Ülkemizin bir Bilgi Toplumu stratejisi ve eylem planı var; bu sene süresi bitiyor, eylemlerin çoğu yapılmadı ve işin daha ilginci toplum böyle bir stratejinin varlığının farkında değil.. Kamu’da, profesyoneller arasında, üniversitelerde, okullarda, büyük şirketlerde yaygın internet kullanımı var. E-devlet, finans, sağlık, medya gibi başarılı sektörlerimiz var. Ama KOBİ’lerde, tarım sektöründe, kırsal kesimde, dar gelirli kesimlerde gidecek çok yolumuz var. Ülkemizde, internet konusunda heyecanlı kesimlerde var, bihaber kesimlerde . Geçikmeli de olsa 3G ülkemizde var, cep telefonları internete erişim aracı olarak yagınlaşmaya başlamıştır. Ama Türkiye gemisinin rotasını Bilgi Toplumuna döndürdüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Serbestleşmede epey yol aldık gibi, ama pazar payları epey geri olduğumuzu gösteriyor.. Geniş bant internet 6 milyona ulaştı, ama yeteri kadar yaygın değil ve pahalı. İnternet ve telekomda KOBI’ler yaşam savaşı veriyor. Bilişim alanında insan gücü açığı ve açığı kapatacak öğretim üyesi açığı had safhada. Ülkemizde internet konusunda bir dağınıklık ve koordinasyonsuzluk söz konusu.
İnternet Yasakları ise ülkemize zarar vermeye, suçsuz vatandaşımızı cezalandırmaya devam ediyor. Donkişot, Devekuşu ve Harakiri ile özetliyebileceğimiz, adaletsizlik, başını kuma gömme ve kendize zarar vermeye devam ediyoruz.

İnternet haftasında pek çok ilde, üniversiteler, okullar, ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, öğrenci klupleri, valiler, kaymakamların, kamu görevlilerin önclüğünde etkinlikler yapılıyor. Bu dagitik bir yaı olduğu için tam programı henüz bilemiyoruz. Ama, Doğu kardeniz, Akdeniz, İstanbul, Ankara, iç anadoluda pek çok ilde etkinlik yapılacağını biliyoruz.
İnternet, insanlığın gelişme önemli bir aşamayı temsil etmektedir. Gelişme, dünya ile bütünleşmek, AB'ye girmek isteyen, özgür bireylerin oluşturduğu, çok renkli ve çok sesli bir Türkiye için vazgeçilemez bir araçlar bütünüdür. Gelin, İnterneti kalkınmamızı hızlandırmak, demokrasimizi geliştirmek, ortak aklımızı oluşturmak, bireyler olarak kendimizi geliştirmek, birlikte üretmek için kullanalım.

Doğum günün kutlu olsun İnternet!
İnternet Yaşamdır!


Bilişim STK Platformu Adına
Mustafa Akgül
INETD Başkanı
internethaftasi.org.tr

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..