Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye’nin dünya devletler ligindeki yeri …

Türkiye’nin dünya devletler ligindeki yeri …
 

Türkiye’nin Dünya Devletler ligindeki yeri …
Sokağa çıkıp bir dolaşıp geldikten sonra Televizyonda hükümet büyüklerinin nutuklarını dinledikçe acaba bizim evin kapısı başka ülkeye mi açılıyor diye şüphe ediyorum. Maşallah bir konuşuyorlar ki mangalda kül kalmıyor. Ne kadar ilerlediğimizi, refah içinde yüzdüğümüzü, demokrasimizi ilerinin de ötesine götürdüğümüzü anlıyoruz. Biz evin kapısı başka ülkeye mi açılıyor diye düşünürken başka ülkelerin yayınladıkları raporlar suratımızda tokat gibi patlıyor. Mesela:

Dünya Ekonomik Forumu'nun geleneksel "Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu 2009" (The Global Gender Gap Report 2009) yayımlandı. Raporun "Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi" bölümünde Türkiye 134 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldı. Türkiye ana endeks oluşturulurken göz önüne "Ekonomik Katılım ve Fırsat Eşitliği" alt endeksinde kadın-erkek eşitliği açısından en kötü sonucu aldı ve 130'uncu oldu.

"Eğitime Erişim"de kadın-erkek eşitliği alt endeksinde ise Türkiye 110'uncu sırada yani kötü bir durumda bulunuyor. Bu bölümde okuryazarlık oranı sıralamasında dünyanın 106'ncı ülkesi olan Türkiye, ilköğretime erişimde "eşitlik" sıralamasında 110, ortaöğretime erişimde 119, yükseköğrenime erişimde ise 101'inci sırada yani geri sıralarda yer alıyor.

Rapora göre Türkiye'de yetişkin kadınlar arasında işsizlik oranı yüzde 10.23, erkekler arasında ise yüzde 9.79 oldu.(Rakamları kesin TÜİK ten almışlardır) Tarım dışı ücretli işlerde işgücünün yüzde 21'ini kadınlar oluşturuyor.

Atatürk'ün Cumhuriyetle birlikte 86 yıl önce başlattığı eğitime erişimde kadın-erkek eşitliği hamlesi 2009 raporunda dünya 110'unculuğuyla sonuçlanırken bu alandaki dünya listesi ilginç sonuçlar da ortaya çıkardı. Türkiye'de kız ve kadınların eğitime erişememe nedenleri olarak türbanın okullarda yasaklanması gösteriliyordu. Rapora göre "türbanın okullarda serbest olduğu" bazı ülkelerin "Kadın ve Erkeklerin Eğitime Eşit Erişim" sıralamasındaki yerleri de Türkiye'nin yakınlarında çıktı. Türbanı serbest ülkelerin eğitimde kadın-erkek eşitliği endeksindeki yerleri şöyle: Pakistan 128'inci, Suudi Arabistan 92'nci, Mısır 107'nci, Fas 118'inci, Cezayir 99'uncu, Malezya 77'nci, Bengaldeş 105'inci, Umman 93'ncü, İran 96'ncı, Türkiye (kısmi türban yasağı var) 110'uncu.

Türkiye, AKP idaresinde geçirdiği 8 yılda, Dünya Ekonomik Forumu 2010 raporuna göre tam bir fiyasko yaşıyor.

Baskılanıp, susturulan yazılı basın, televizyonlardan oluşan medya, susturulan silahlı kuvvetler ve en son HSYK seçimleriyle ortadan kaldırılan yargı bağımsızlığıyla ve Üniversiteler üzerinde türban argümanıyla oluşturulan siyasi- polis baskısı ile sivil faşizme doğru sürüklenen Türkiye’de vatandaşlara içeride her şeyi güllük gülistanlık göstermeye çalışan iktidarın beceriksizliği bu kez de yabancıların gözünden kaçmadı.

Türkiye 134 ülke arasında; ekonomide 131, eğitimde 109, sağlık-yaşamda 61, siyasi yetkilendirmede 104, kadın-erkek eşitsizliğinde ise 126. sırada yer alıyor. Genel sıralamada 125. olan Türkiye ayrıca birçok 3. dünya ülkesinin de gerisinde bulunuyor.

Ülkelerin gelişmişlikleri açısından sıralamada 3. dünya ülkelerinin gerisinde yer alan Türkiye özellikle ekonomi, eğitim, sağlık-yaşam, siyasi yetkilendirme ve kadın-erkek eşitliği konularında gelişme kaydedemediği raporada açıkça belirtildi.

Türkiye eğitimde de umutsuz bir tablo çiziyor. Eğitim düzeyi göz önüne alındığında Türkiye 134 ülke arasında 109. sırada bulunuyor. Okuryazarlık oranı bakımından 106. sırada bulunan Türkiye’de kadınların yüzde 81’i, erkeklerin ise yüzde 96’sı okuryazar. İlköğretim mezunları sıralamasında ise Türkiye 108., ortaöğretim mezunları sıralamasında 114., yükseköğretim sıralamasında 113. sırada yer alıyor. Yükseköğretimdeki kadın akademisyenler ise sadece toplamın yüzde 40’ını oluşturuyor.

Kadının Adı Yok !

Türkiye, Meclis’teki kadın sayısıyla 134 ülke arasında 104. sırada yer alıyor. Meclis’in sadece yüzde 9’u kadınlardan oluşurken, Türkiye kadın bakanlarının sayısı ile 98. sırada bulunuyor. Türkiye kadın-erkek eşitsizliğinde 134 ülke arasında 126. sırada yer alsa da, 2006 yılında 105, 2007 yılında 101, 2008 yılında 123, 2009 yılında 129. sırada yer almıştı. Kadınlarda evlenme yaşı 23 olan Türkiye, kadın-erkek eşitsizliğini giderme açısından 2006 yılından bu yana sadece binde 4 ilerleme kaydedebildi.

Sağlıkta Utandıran Tablo: Her 100 Bin Doğumda 44 Anne Ve 20 Bebek Ölüyor

Sağlık ve yaşam kriterleri açısından 134 ülke arasında 61. sırada yer alan Türkiye’de, evli kadınların yüzde 71’i doğum kontrol yöntemlerini kullanıyor. Raporda dikkat çeken nokta ise gerçekleşen her 100 bin doğumda 44 annenin yaşamını yitirmesi. Türkiye’de yine her bin doğumda 20 bebek ölüyor. Her bin kadının 51’i ayrıca 15-19 yaş arasında doğum yapıyor. Sağlığın yanında Türkiye’de kadınlar ortalama 67, erkekler 64 yaşına kadar yaşıyor.

Hukukun Üstünlüğü’nde de Sınıfta Kaldık !

Dünya Adalet Projesi (World Justice Project) 2010 yılı “Hukukun Üstünlüğü Endeksi”nde de Türkiye ile birlikte endekse 35 ülkeden 41 bin kişi katılırken, Türkiye, “Doğu Avrupa ve Orta Asya” bölgesinde ve üst-orta gelir düzeyi grubunda yer aldı. Özellikle üç önemli başlıkta Türkiye, 35 ülke arasında son beşte yer alıyor.

“Yasaların anlaşılırlığı” ve “temel haklar”. İlk kategoride Türkiye 35 ülke arasında 32., ikinci kategoride ise 33. sırada. Aynı şekilde gelir grubu ve bölgesel karşılaştırmalara bakıldığında da Türkiye emsalleri arasında son sırada olduğu dikkat çekiyor.

Endeksin zirvesinde İsveç ve Hollanda gibi gelişmiş ülkeler yer alıyor.

Türkiye, içeride türban vb. sorunlarla uğraşadursun, dünya devletleri her alanda arayı açmaya devam ediyor. Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde vatan topraklarını canları pahasına koruyarak emperyalistleri ülkemizden söküp atan atalarımızdan aldığımız emanetin 88 yılda getirildiği nokta bu ne yazık ki. Bu durumdan memnun olanlarda demek çok ki, son referandumda %58 “evet” çıktı.

İşte, AKP İktidarında, Türkiye’nin Dünya Devletler ligindeki yeri, başka söze gerek bırakmıyor.

30/10/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..