Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Türkiye'nin geleceği Bor madenlerine sahip çıkalım.

Türkiye'nin geleceği Bor madenlerine sahip çıkalım.
 

Türkiye dünya üzerinde, coğrafi konumu ve jeopolitik konumuyla çok önemli bir ülkedir. Yer altı ve yer üstü zenginlikleri bakımından birçok ülkenin iştahını kabartmaktadır.

Bugün dünyanın enerji gereksiniminin büyük kısmı fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Bunların yanma sonucu olarakta, sera etkisi, ozon tabakasının delinmesi, asit yağmurları ve kirlilik gibi küresel problemler meydana gelmektedir. Bu nedenle birçok bilim adamı hidrojen enerji sistemlerine yönelmiştir.

İşte burada borun önemi ortaya çıkmaktadır. Borun verimli ve temiz bir yakıt
olduğu gerçeği ortaya konmuştur. Yapılan bilimsel araştırmalarla aynı zamanda ekonomik bir yakıt sistemi haline dönüştürülmektedir.

Bor Madeninin Otomobillerde Kullanılması; ABD'li bir kimyager tarafından, sodyum bor hidrit maddesi ile suyun oluşturduğu hidrojenin yakıt pillerine ulaşması ve açiğa çıkan enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesi ile hareket eden araç geliştirilmiştir. Sodyum bor hidritle çalışan otomobiller, normal yakıtla çalışan otomobillerin yaptığı kilometrenin iki katına kadar çıkabilmaktedir. Bu araçlar akaryakıtla çalışanlara göre daha güvenli olmakta ve çevre kirliliği yaratmamaktadır.

Bor ve bor bileşikleri, enerji içeriği yüksek hidrojeni depo edebilmesi nedeni ile stratejik maddeler arasında yer alır. Bilindiği gibi hidrojen uzun süreden beri amaonyak ve metenol üretiminde, petrol rafinajında, gıda teknolojisinde, uzay mekiklerinde ve roket teknolojisinde kullanılmaktadır. 400'ü aşkın alanda bor kullanılmaktadır.

''Bor bileşiklerinin özelliği serbest halde değilde sodyum bora hidrat şeklinde bir kimyasal bileşikte depo edilmesidir. Yakıt pilleri için gerekli hidrojeni yüksek basınç altında depo edilmeye gerek kalmadan bu bileşikte depo edilebilir. Bordan elde edilen unu andıran beyaz tozu sadece suda eritmek ile elde edilen yakıtın ileride PETROLÜN yerini alması çok uzak bir ihtimal değildir. Dünyadaki 600 milyon ton bor rezervlerinin %73'ne sahip ülkemizin önemi buradadır. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde bor bileşikleri enerji sekteründe bir devrim yaratacak, bor rezervleri petrol rezervleri kadar önem kazanacaktır. Toplumun
zehirli gazlar yaymayan yakıtlara eğilimi bor bileşiklerinden elde edilen yakıtı rakipsiz kılacaktır. Tüm Dünya bor yakıtlı motorları geliştirme çalışmalarına destek vermektedir.'' (Prf.Dr.Cengiz Yalçın)

Yüzlerce bilim adamının 21.yüzyılın petrolü diye tanımladığı ve uzay teknolojisinden, bileşim sektörüne, nükler teknolojiden savaş sanayine kadar pek çok alanın vazgeçilmez hammaddesi durumuna gelen BOR madeni ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğidir.

Ham madde değeri bir tirilyon dolar olan ve işlendiğinde dokuz tirilyon dolara ulaşan bor rezervlerimizin işletme hakkı Eti Holdinğ Anonim Şirketine aittir.

Bugün Uluslararası güçler, ABD ve AB bu kaynağı ele geçirmeye çalışmaktadırlar.

Bor madenlerinin özelleştirilmesi demek, Türkiye'nin geleceğini karartmakla eşdeğerlidir.

Bor İşletmeleri; Bandırma Bor ve Asit Fabrika İşletme Müdürlüğü
Bigadiç Bor İşletmeleri Müdürlüğü
Emet Bor İşletmeleri Müdürlüğü
Kırka Bor İşletmeler Müdürlüğü
Kestelek Bor İşletmeleri Müdürlüğü

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..