Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '18

 
Kategori
Bilim
 

Türkiye Uzay Ajansı Resmen Kuruldu!

En son, Başbakan Ahmet Davutoğlu dönemi, 64. Hükümet zamanında gündeme alınan ve uzun zamandır çalışmalarının sürdüğü Türkiye Uzay Ajansı, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan tarafından gece yarısı kararnamesiyle nihayet resmen onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Toplumda, akıllarda yer bulması açısından Türkiye’nin NASA’sı olarak ifade edilen ajansın merkezi Başkent Ankara’da olacak.

Bu arada NASA (National Aeronautics and Space Administration yani Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), ABD tarafından 1958 yılında kurulan en büyük devlet kurumlarından biridir! Yani 60 sene önce…

Ortalama 15 milyar dolarlık senelik bütçesiyle,  Dünya’da herhangi bir kuruma ayrılan en büyük sermayeye sahiptir!

Başkan John F.Kennedy imzasıyla 1961’de Apollo Projesi ismini alan ve Ay’a insan gönderilmesi amaçlanan proje; NASA tarafından uygulamaya konulduktan 8 sene sonra, Temmuz 1969’da fırlatılan Apollo 11 adlı uzay mekiğinin 4 günün sonunda Ay’a inişiyle başarılı bir şekilde gerçekleştirmişti.

21 Temmuz 1969’da Astronotlardan Neil Armstrong yüzeye adım atarak, şüphesiz bugün bile insanlık tarihindeki bilinen en büyük ve görkemli olay olarak kayıtlara geçti.

O HALDE GEÇELİM ŞİMDİ ÖZEL MÜTEŞEBBİSLERE, DOĞRU DUYDUNUZ!

NASA İLE BİTMİYOR AMERİKALILAR’IN İŞLERİ…

VIRGIN GALACTIC’in sahibi Richard Branson; kimilerinin ‘Çılgın İşadamı’ kimilerinin ise muhteşem bir pazarlamacı olarak nitelendirdiği, emekli bir rock starını andıran bu İngiliz adam, insanlı ilk ticari uzay gemisinin test uçuşunu geçtiğimiz hafta başarıyla gerçekleştirdi. Uzaya ilk turistik seyahatlerin 2019’da başlaması hedefleniyor.

Virgin Galactic’in uzay turizmi için kullandığı ‘SpaceShipTwo’ iki ayrı bölümden oluşmaktadır.

SPACEX

Gelelim hepinizin daha yakından tanıdığı Elon Musk’a. Kendisi hem doğum yeri olan Güney Afrika Cumhuriyeti, hem Kanada, hem de Amerikan Vatandaşıdır.

Şubat 2018’de sahibi olduğu SpaceX uzay araştırma şirketi tarafından, Falcon 9 Heavy adlı (Şahin) roketleriyle Tesla marka elektrikle çalışan otomobillerden birini uzaya göndermeyi başarmıştı. Uzaya çıkan üç roketten ikisi sorunsuz olarak inişlerini gerçekleştirmişti. Bu roketler daha öncede aynı şekilde başka görevler için kullanılıp geri dönmüşlerdi. Bu sayede uzay programlarına harcanan bedellerin neredeyse yarı yarıya indirilmesini sağladı…

BLUE ORIGIN patronu Amerikalı Jeff Bezos. O da aynı Musk gibi geri döndürülebilir roket teknolojisi ve de Richard Branson gibi uzay seyahatleriyle ilgileniyor. Hatta düşünce açısından onlara göre öncü diyebiliriz. Ayrıca Dünya’nın en büyük e-ticaret sitesi Amazon’un sahibi olan Bezos’un kişisel serveti de diğer iki isimden önde geliyor!

Moral bozmak için yazmadım tabi bunları, tam tersine feyz almak için ve hedefin ne kadar meşakkatli olduğunu göstermek adına, alacak daha çok yolumuz olduğunu ifade etmek için belirttim. Çağımızın serbest piyasa ekonomisinin rekabetçi şartları, uluslararası yasalara uygun icra edildiğinde hiç şüphesiz insanoğlunun evrendeki adımlarını hızlandırıyor.

Evet milli uzay ajansımızla birlikte yıldızlar için bizde ilk adımı attık,

Şimdi sıra, bu konuda Dünya’daki tüm fırınların ekmeklerini yiyip bitirmekte…

Saygılarımla, ‘’İstikbal Göklerdedir!’’

MERT TUZCUOĞLU

15.12.2018 Cumartesi

merttuzcuoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 18
: 124
Kayıt tarihi
: 06.08.13
 
 

2013 Varna Teknik Üniv. Gemi İnşaat Mühendisliği (Lisans) 2018 Eskişehir Anadolu Üniv. İşletme (L..