Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türkiye Ve Fındık Üretimi

Dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olan tarım alanında oldukça çeşitli ürünler yer almaktadır. Biz insanlar tarih sahnesine çıktığımız günlerden beri tarım ile iç içe olmuş, tarımda en verimli olduğumuz ürünlerde uzmanlaşmaya çalışmışızdır. Teknoloji ve ülkelerin gelişmesiyle birlikte tarımın ekonomide ki yeri bir basamak daha değerli hale gelerek insanlara gelir kaynağı olmuştur. Kavimler göçü ile birlikte çeşitli kıtalara yolculuklar yapılmış, savaşlarda kimi halklar birbirleriyle kaynaşmıştır. Bunun sonucu olarak tarım 20.yüzyıl sonlarına kadar etkinliğini devam ettirmiştir. Biliyoruz ki ülkeler gelişmeye başladığı,refahı arttığı zaman daha çok tüketime ve hizmet sektörüne ağırlık verir. Günümüzde az gelişmiş ülkelere baktığımızda tarımın sanayiye oranla ekonomide ki yeri bir hayli fazladır, sanayi oranı daha fazla olan ülkelerde ise yüksek refah düzeyinden ve ülke gelişiminden söz etmek yanlış olmasa gerek. Örneğin Almanya'nın yerli otomobilini düşünürsek, bu markalaşma ve kaliteleşme ile birlikte dünya ekonomisinde önemli bir pazara sahip olması kaçınılmazdır. Bunun nedenine bakacak olursak, siz daha katma değerli bir ürün ile dünya pazarına çıkıyor ve bunun karşılığında orta segment bir otomobil ihracatı karşısında 150.000-200.000 ton arasında domates ithalat edebiliyor olmanızdır.

Her ne kadar sanayi ve teknolojinin tarıma galip geldiğini düşünsekte, tarımda ki bir ürün ile önemli katma değere sahip olabilen ve dünya pazarında ki gücünü iyi kullanabilen ülkelerde vardır. Örneğin 2020 raporlarına göre Türkiye dünyada ki fındığın %67'sini üretmekte ve dünyada ki toplam fındık ihracatının %58,2'sini karşılamaktadır. Hal böyle olunca dünya pazarında ki sanayi ve teknoloji hamlesine, potansiyelimizi ve kabiliyetimizi kullanarak karşı güç oluşturulabilmektedir. Nutella'da kullanılan fındıkların Türkiye'den olduğunu bilmeyeniniz yoktur. Bu fındıklar %100 Karadeniz bölgesinden seçilerek Manisa'da ki fabrikalarında işlenip müşteriye katma değerli olarak sunulmaktadır.

Türkiye'de ki fındık üretiminin %35'i Ordu'dan, %15,2'si Sakarya'dan, %12,9'u Samsun'dan ve %9'u ise Trabzon'dan karşılanmaktadır. Ayrıca fındık üretiminde alan bazlı destekler üreticiye ödenmekte bunun yanında mazot gübre gibi ek ihtiyaçlara da destekler verilerek Türkiye'nin dünyada hakim olduğu fındık pazarında ayakta kalmasını sağlayabilmektedir. Üreticinin zor zamanlarında, devletin fındık tavan ve taban fiyatını belirleyerek üreticiden fındık aldığı da bilinmektedir. Türkiye'nin 2019 fındık ihracatında %41,8'ini İtalya, %14,2'sini ise Almanya oluşturmuştur. Ayrıca iç fındığın ticaret borsasında ki değeri kabuklu fıstığa nazaran daha yüksek ilerlemektedir. Fındık fiyatlarının 2015-2019 yılları arasında az bir oran ile arttığı, bunun yanında mazot ve gübre girdilerinin ise maliyet olarak daha fazla bir oran ile arttığı gözlenmektedir.

https://ismailpolatkaradag.com/

 
Toplam blog
: 27
: 342
Kayıt tarihi
: 16.05.17
 
 

Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisat (ekonomi) bölümü mezunu olan İsmail Polat Karadağ, iktisat eği..