Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '20

 
Kategori
Tarih
 

Türklerin Erdemi

TÜRK Alicenaplığı;

Yazıyı okuyunca Türk milletine mensup olduğunuzdan dolayı gurur duyacaksınız.

‘I. Abdülmecid, 1847 senesinde İrlanda’daki patates açlığının sebep olduğu ölüm ve göçleri İrlanda asıllı doktorundan öğrenince, bu zavallı insanlara hemen yardım elini uzatır ve onlara beş bin sterlinlik bir yardım yapmaya karar verir. Keyfiyet İngiliz hükümetine bildirilince, İngilizler, padişahın bu álicenaplığından son derece etkilendiklerini, ancak Kraliçe Victoria’nın kendi tebası olan İrlandalılara bu maksatla sadece iki bin sterlinlik bir yardım yaptığını dikkate alarak, bu yardım miktarının bin sterline düşürülmesini rica ederler.

GİZLİCE GÖNDERDİLER

Padişah Abdülmecid bunun üzerine, yardımı bin sterline indirir, ama içine sinmediğinden, patates ve buğday yüklü iki gemiyi de İrlanda’ya gönderir. Geminin Belfast veya Dublin gibi limanlara yanaşmasına İngilizlerce izin verilmediğinden, gemiler kayıt filan yaptırmadan gizlice Droheda Limanı’na gelirler ve yüklerini oraya boşaltırlar.’

BÜYÜKELÇİ Taner Baytok, İrlandalıların padişaha gönderdiği teşekkür mektubunun bir kopyasını, yardımların indirildiği liman kenti Drohoda’nın belediye başkanı ve encümen üyelerine armağan etmişti Drohoda’da asılan teşekkür plaketinde ise ‘1847 Büyük İrlanda Açlığı, Türkiye halkının, İrlanda halkına karşı álicenaplığının tanınması ve anısına’ ifadesi yer aldı (altta).
Ay-yıldız tesadüfü

TÜRK gemilerinin patatesleri boşalttığı liman kenti Droheda’nın armasında ay-yıldız bulunuyor. Kentin bu sembolü, Türk bayrağındaki ay-yıldızlarla birlikte plakette de yer aldı. Halk bunu Türklere olan şükran borcunun bir yansıması olarak değerlendiriyor..

1847 yılında İrlanda ileri gelenlerinin gönderdiği Teşekkür mektubundan bazı kısımlar:

Zat-ı Şahaneleri Osmanlı Mülkünün Sultanı Abdülmecid Han'a,
Aşağıda imzası bulunan biz İrlanda eşrafı, siz zat-ı devletlerinin mağdur ve perişan İrlandalılara karşı gösterdiğiniz alaka ve geniş kereminiz dolayısıyla minnet ve en derin şükranlarımızı arz için müsaade istirham ediyoruz. Yine ahalimiz adına ihtiyaçlarımızın görülmesi için siz zat-ı şahaneleri tarafından yapılan bin sterlinlik nakdî yardım sebebiyle teşekküre cesaret eyliyoruz. Hikmet-i ilahî memleketimizi başlıca gıda maddesinden mahrum etti; ahalimizi hiçbir medenî millete isabet etmeyen kıtlığa düçar eyledi. Bu çetin zamanda felaketzede İrlandalıların kendilerini ve ailelerini açlıktan kurtarmak için kendilerinden daha az belaya uğrayan diğer ülkelerin kerem ve ihsanına el açmaktan başka çaresi kalmadı. Siz zat-ı âlileri yapılan bu çağrıya cevap verdiniz. Onlarca ırkdaşımızı yok olmaktan kurtaran bu vakitlice ve cömert yardımınız için İrlanda ahalisi adına zat-ı şahanelerine minnet ve şükranlarımızı arza müsaade rica ediyoruz."

 

 

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..