Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

TÜRKONFED - Sürdürülebilir ekonomi ve kadın

TÜRKONFED - Sürdürülebilir ekonomi ve kadın
 

Tarlalarda erkeklerle birlikte çalışan, kasabalarda pazar yerine giden, yumurta ve tavuğunu satan, ondan sonra kendisine gerekenleri bizzat satın alan, çalışmalarının hepsinde kocalarına yardımcı olan kadınlar! Ben bu kadınlar arasında kocalarından daha iyi işten anlayanlara ve hesap yapanlara rastladım.”  ATATÜRK

Dünyada her şey kadının eseridir.” ATATÜRK

Kadından al malını…” Leyla ALATON

 

Yapısında 30 kadın derneği ve sivil toplum örgütü barındıran Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 14 Kasım’da İstanbul Conrad Otel’de“Sürdürülebilir Ekonomide Kadının Rolü” konulu zirve düzenledi.

Bünyesindeki İş Dünyasındaki Kadın Komisyonu aracılığıyla 2007 yılından bu yana kadınların iş hayatına kazandırılması için çok sayıda projeyi hayata geçiren Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), iş dünyasının önde gelen kadın yöneticilerini ve kimi basın görevlilerini bir araya getirdi.

Söz konusu zirve, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Kadının ekonomide ve toplumda hak ettiği yeri alması, iş yaşamında cinsiyet eşitliğinin en iyi düzeye gelmesini sağlamak amacıyla Gerçekleşen zirvede ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Sağlamada Özel Sektörün Rolü’, ‘Kadın Girişimciliği: Ekosistemin Parçası Olmak’ ve ‘Kadın Neden Güçlendirilmeli?’ başlıklı üç ana oturum yapıldı.

Zirveye, Nur Ger başta olmak üzere Demet Özdemir, Lalla Oumnia Sbai El Hassani, Liel Even Zohar, Demet Özdemir, Gamze Cizreli, Leyla Alaton, Sanem Oktar,  Ahu Özyurt, Hülya Gedik Sadıklar, Zeynep Bodur Okyay, Sedat Şükrü Ünlütürk, Zeynep Bodur Okyay ve Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva gibi iş ve sivil toplum dünyasının önde gelen yöneticiler katıldı.

***

Aşağıda belirtilen oturumlarda özgün yetkin adlarca düşünce aktarımı gerçekleşti. Çağrılı yüzlerce izleyici yakından takip etti ve sorular yöneltildi.

“Kadın Girişimciliği: Ekosistemin Parçası Olmak”(EY Türkiye Oturumu)

Moderatör Demet Özdemir, EY EMEIA (Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Afrika) Büyüyen Pazarlar Liderliği ve EMEIA Girişimci Kadınlar Lideri

Konuşmacılar:   Gamze Cizreli, Big Chefs Kurucu Ortağı ve CEO’su, ve Entrepreneurs' Organization Türkiye Başkanı

Leyla Alaton, Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Alvimedica Başkanı

Sanem Oktar, KAGİDER Başkanı, directComm Marketing Group ve Limonsocial Kurucusu ve Başkanı, Seri Girişimci

“Kadın Neden Güçlendirilmeli?”

Moderatör Ahu Özyurt, CNN Türk Program Sunucusu ve Editör

Konuşmacılar: Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su, C20 Yürütme Kurulu Başkanı

Sedat Şükrü Ünlütürk, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Hülya Gedik, Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Ganire Paşayeva, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili.

*

Paneldeki konuşmasına teşekkürle başlayan Ganire Paşayeva, şu sözcüklerle konuşmasını sürdürdü:

“Kadına karşı şiddet mevcuttur. Özellikle eğitimsiz ve mesleksiz kadınlar bundan nasiplenmektedirler. İlerlemiş ülkelerde kadın erkek fırsat eşitliği çözümlenmiştir.

M. Kemal Atatürk’ün kadınlara özgü güzel özdeyişleri var. Bunlardan biri: “Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa, erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar. “

Kriz dönemlerini en iyi yöneten kadınlardır. Azerbaycan’da 1918 yılında seçme ve seçilme hakkı sağlandı. Ne ki sonrasında Sovyetlerle zor dönemi başladı.

Nedenler saptanmalı ve siyasi irade ciddi adımlar atmalıdır. İlkokuldan itibaren kadınlara da zorunlu eğitim vardır. Azerbaycan’da okuyan kadın erkek sayısı eşittir. Meslek edinmede de durum böyledir. Hatta kızlara öncelik başlatıldı. Kadınlara özgüven verilerek her başarılı erkeğin arkasında bir kadın olduğu unutulmamalıdır.

Değişim, zihinlerde başlar. Toplumun her kesiminde böyledir.  Bunun bariz örnekleri de vardır.  Kadınlara yönelik hangi sendika çalışma yaparsa devlet desteği almaktadır.

Erken evliliklerde ya da çocuk yaşlarda kadın mağdur edilmektedir. Kadınlarda da erkeklerde de rol modelliği önemlidir.

*

Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ganire paşayeva’yı tanıyalım:

Yakından tanıma-tanışma fırsatını bulduğum ve Azerbaycan’a davet ettikleri yazarlar arasında olduğumGanire Paşayeva; 24 Mart 1975 tarihinde Azerbaycan’ın Tovuz rayonundaki Düz Kırıklı kentinde dünyaya geldi. İlk ve ortaöğreniminin ardından Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümünü ve Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümünü bitirdi.

1998 yılında ANS televizyonunda muhabir olarak çalışmaya başladı ve burada çok çeşitli görevlerde bulundu. 2005 yılında Haydar Aliyev Vakfı’nın halkla ilişkiler bölüm başkanı oldu.

 6 Kasım 2005 günü yapılan genel seçimlere bağımsız aday olarak katıldı ve Tovuz milletvekili olarak Azerbaycan Millî Meclisi ne girdi. Ganire Paşayeva Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinde Azerbaycan Cumhuriyetini temsil eden kurulun da üyesidir. Ganire Paşayeva, Azerbaycan Türkçesinin yan ısıra Rusça ve İngilizce bilmektedir.

Mesleği Hukukçu, hekim, gazeteci ve siyasetçi Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975’te Düz Kırıklı Tovuz Azerbaycan Millî Meclisinin 3. dönem milletvekilidir.

*

Toplantıda tanışma fırsatı bulduğum ve söyleştiğimiz kimi adlar şunlar oldu: Sedat Şükrü Ünlütürk, Azerbaycan’dan İsmayılova Süreyya Ahmet gızı, Ayşe Çağlayan, Özge Kaner, Nil Özveren Aşkın, Erkan Köse,  Ahmet Coşar…

Konuşmalardan edindiğim izlenimlere ve gözlemlerime göre; erkek kadın eşitliğinden ziyade kadınlar arası eşitsizliğin olduğu bir gerçektir.

*

Not:Fotoğrafları aşağıda slâyt görünümünde izleyebilirsiniz.

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..