Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '11

 
Kategori
TV Programları
 

TV’nin "Halkı dizilerle uyutma" görevi…

TV’nin "Halkı dizilerle uyutma" görevi…
 

Haberciliği "renkli" yaklaşımla ele alan, 16. yüzyılın "Otoriter Kuram"ını benimseyen medyanın TV kanadına düşen görev, düşünmeyi ve sorgulamayı unutturmak! Bunun en etkili yolu da, ekranları saatler süren dizilerle doldurmak… Reyting sıralamasındakilerin neredeyse tamamının "dizi" olması amacın ispatı! Durumun vahametini gösterme açısından NTV, CNN Türk, Haber Türk gibi habercileri ve Ulusal Kanal gibi yıllarca kablolu yayına giremeyenleri konu dışında bırakıp gözdelerin içeriğini kıyaslayalım!  

Yayın akışında bilinçlendirici tek bir yapım bulunmayan ATV, tamamen ‘Dizi kanalı’... Kanal D’deki ‘Muhabbet Kralı’ ve ‘Genç Bakış’ kayda değer! Ancak uyku zamanı, uyandırmaya yönelik yayıncılığın etkisi meçhul… ‘32. Gün’ de, saate kurban! Star TV, ‘Arena’yı yeterli görmekte… Yarışmaların çekimindeki Show TV’de ise gece yarısının ötesindeki ‘Siyaset Meydanı’ var! Dizilerin gücünü yeni keşfeden FOX TV, dünya işlerinin tehlikesini bilerek evrenin sırlarına yönelmiş… Ömer Çelakıl’la ‘Hayatın Şifreleri’, gizemlerle meşgul! Dizi yerine yabancı sinemayı seçen TV 8 ise topluma daha duyarlı! Gökmen Karadağ, ‘Haberaktif’le kamuoyunu harekete geçirmeye çalışmakta. Kanal Türk de dizi harici yayıncılık yapanlardan… ‘Neşter’de sorunlara değinilirken ‘Pazar Politika’da Türkiye’nin nabzı tutulmakta! STV, Kanal 7 ve Flash TV kendi hallerinde...  

Her kanalın alanının farklı olduğu ve dileyenin dizi dışındakileri izleyebileceği öne sürülebilir! Ancak ‘Ana Haber’de bile dizi reklamı yapanlar esareti öyle güzel sağlamıştır ki halk, TV ile diziyi özdeşleştirmiş; ‘lobicilik’le GDO pazarlayanları veya temiz toprağı biten yabancıların organik tarım için mayınlı arazimize göz dikmesini düşünemez olmuştur! Hızla artan kısırlığın ve kanserin arkasındaki çıkarcılığı ya da sınav skandallarının kökeninde sertifikalı eğitim arzusunun yatıp yatmadığını sorgulatmamak, 5544 sayılı yasadan haberdar etmemek için ‘dizilerle uyutma’ formülü tutmuştur. Tebrik, beyinleri işgal edenlerin hakkıdır!  

Anibal Güleroğlu  

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..