Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

09 Eylül '18

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Üç Tür Haber Vardır

Üç Tür Haber Vardır
 

Gerçek gazeteci bunu her gün yapabilendir.


Basının Basımı: Bölüm-9
 
Geçen hafta haberin insanla ilişkisinden söz etmiştim. Bugün de haberin çeşitlerine değinmek istedim. Üç çeşit haber vardır. Rutin haber, ihbar haber ve kendi bulduğun haberdir. 
 
Gazetecinin kendi bulduğu haber, görme ve gözlemleme yeteneğine dayalı haberdir. Nerede olursanız olun çevrenizden kopuk olmamalısınız. Misal; bir kadının hüznü, bir kedinin su içme şekli, bir kuzunun melemesi, bir ağacın çürümesi, yahut tesadüfen geçtiğiniz bir yerde karşınıza çıkıveren bir olay, kendi bulduğunuz haberdir. Tabi ki olayı değerlendirme şekliniz ve o haberi atlatma haber yapma yeteneğiniz mevcutsa, konunun değer durumuna göre detaylı yazılıp ve fotoğraflayıp gazete sütununa yerleştirilir.
 
Rutin haber, günlük olağan resmi kurum açıklamalarıdır. Oda başkanlarının veya bir derneğin yöneticilerinin faaliyetlerini duyuracakları basın toplantılarıdır. Valilik veya jandarma tarafından, her gün düzenli ve kısa kelamlarla yazılı beyan edilen asayiş haberleridir. Bu tür haberler genellikle basın bildirisi şeklinde de elinize geçer. Değerlendirip değerlendirmemek gazeteciden ziyade, gazete sahibinin toplumdaki gücüne dayalıdır.
 
İhbar haberse, telefonla yahut şimdinin teknolojisiyle whatsapp adresleriyle basın kuruluşlarına iletilen haberdir. Bu tür habercilik gazetecinin kolayına gider. Lakin haberi değerlendirme yöntemi etkiliyse, gazeteci, bu kolay haberden de çok etkili haber oluşturabilir.
 
Kimi haber okurda şok etkisi bırakır, kimi haber önemsenip manşete taşınır, bazısı da okunmadan geçilir. Haberi okutacak olan gazetecidir. Gazetecinin haberine koyacağı başlık okuru çekmelidir. Merak uyandırıp içine düşercesine okutmak, gazetecinin becerisine olduğu kadar güvenirliğine de bağlıdır. Gerçek gazeteci de bunu her gün yapabilendir. 
(Nasip olursa konu devam edecek.)
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..