Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '17

 
Kategori
Deneme
 

Uçağın kanatları kuşun kanatları gibi değil, uçak kanat çırpmıyor; kuşa benzesin diye koymuşlar

Uçağın kanatları kuşun kanatları gibi değil, uçak kanat çırpmıyor; kuşa benzesin diye koymuşlar
 

Uçak uzmanı değiliz de dışarıdan bakınca tuhaf geldi... Uçağın kanatlarını konuşuyoruz; kuştan esinlenmiş lakin uçağın kanatlarının kuşun kanatları gibi uçmayı sağladığı şüpheli; zira uçak motorla uçuyor.

Ancak yine de kanatları olmasa uçamaz… E kanatlar kuşun kanadı gibi değilse (yani uçak kanat çırpmıyorsa) kanadın neyinden yararlanılıyor?

Yani bilmeyen birisi, uçak kuşa benziyor ama kanat çırpmıyor, o halde nasıl uçuyor diyebilir.

Kanatların görevini bilmiyoruz belki de hem kuşta hem de uçakta. Bizler kuşu kanatları sayesinde uçtuğunu (yani kanatların kuşu uçurduğunu) biliyoruz ama uçak kanat çırpmadığına göre asıl uçuran kanatlar değil.

Yine de kanatsız uçamayacağına göre uçağı kanatları uçuruyor da ne yapıyor? Kuşta da uçakta da kanat havada dengede durmayı sağlıyor. O zaman bize de kanat takılırsa bizim de uçmamız lazım. Uçak gibi motor takılırsa olur çünkü biz kuş değiliz.

Merak edilen şey şu: Kanatlar uçağı uçurmada denge dışında başka fonksiyona sahip mi? Yine de yani uçak kuş gibi değil. Tamam, şekil kuş olarak dizayn edilmiş ama kanat çırpma olmadan demir parçası havada durmayı nasıl sağlıyor. Uçak kuştan esinlenmiş ama görüldüğü kadarıyla kuş gibi olması da gerekmiyor.

Kanatlar kuşa benzesin diye konmuş olamaz ki benzemiyor zaten. Aslında kâğıttan yapma uçak bile uçtuğuna göre uçağın kuş gibi kanat çırpmasına da gerek yok. Uçağın zaten motorları var, havada dengede durmasını sağlayacak kanatlar olsun yeter. Kuşun motoru yok uçuyor; uçak kanat çırpmıyor o da uçuyor. Öte yandan uçak için uçuyor diyemeyebiliriz, (araba gibi) gidiyor daha mantıklı.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..