Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '12

 
Kategori
Futbol
 

UEFA, TFF'nin isteklerini yazılı olarak onayladı. Düşme kesinlikle yok!

UEFA, TFF'nin isteklerini yazılı olarak onayladı. Düşme kesinlikle yok!
 

Müstemleke valileri, yönettikleri ülkelerde istediklerini yaptırmak için her yöne talimatlar yağdırırlar. Bu talimatlar bağlı olduğu ülkenin çıkarları ile örtüşmektedir.

Son günlerde UEFA’dan habersiz tuvalete bile gitmeyen bizim TFF, UEFA ile anlaşmış ve UEFA’ya yazılı başvurarak sorduğu sorulara, UEFA’dan cevap gelmiş.

Tam da ‘müstemleke valiliğine’ örnek bir davranış!

Bir federasyonu idare edemeyen ve alacağı her kararı UEFA’ya soran, TFF’nin iş bilir(!) yöneticileri bakın UEFA’ya nasıl sorular sormuşlar ve ne cevaplar almışlar:

SORU: 58'e ek madde koyuyoruz, uygun mudur?

CEVAP: Bu konuda karar merci UEFA değildir.

SORU: Cezayı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulumuz verecek. Sakıncası var mı?

CEVAP: Hayır, yok…

SORU:  Olağanüstü Genel Kurul'da tüm kamuoyunca bilinen 'bir defaya mahsus olmak üzere şike-teşvik cezalarına küme düşme yerine puan silme cezalarının getirilmesi' projesini toplantıda kabul ettirirsek UEFA'nın buna yaptırımı olur mu?

CEVAP: Hayır, hiçbir yaptırımımız olmaz...

SORU:  Bu düzenlemelerimiz UEFA'nın yürürlükteki normlarına uygun mu?

CEVAP: Evet, uygundur.

SORU: Puan silme, kupa iade, para cezası, başarı performansı ödüllerini geri alma, Avrupa'dan 1 yıl men cezaları halinde TFF'ye bir ceza gelir mi?

CEVAP: Kesinlikle gelmez... Bu yaptırımların karşılığında bir ceza yoktur.

Görüldüğü gibi “Özerk” bir federasyon, kendi başına, bağımsız hareket edemiyor. Tıpkı federasyon başkanını seçerken takip edilen yol gibi…

Netice itibarı ile ‘Şike ve teşvik soruşturması’ kapsamında yürütülecek disiplin uygulamasında; küme düşme cezası bir defaya mahsus olmak üzere uygulanmayacak. Yani Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzon, Sivas, Manisa, İBB, Mersin İY ve Giresun kulüpleri suçlu bulunsa dahi düşme yok!

Peki, ne olacak?

Küme düşme yerine şike ve teşvikten suçlu bulunan kulüplere minimim 12 puan silme cezası verilecek... Bu cezanın miktarını suça göre PFDK belirleyecek. Yine Kurul, 2-10 milyon TL arasında suçtan dolayı para cezası kesecek.

Şike yaptığı veya teşvik verdiği belirlenen kulüp minimum 12 puan ceza alacak… Bu cezalar suça göre tespit edilecek. Her maçın değeri ayrı olduğu için ceza puanı matematiği kesinlikle yok… Bunu PFDK tespit edecek. Şampiyonluk veya küme düşme maçı değerindeki şikeler daha ağır ceza alacak. Yani PFDK, 12, 20, 30, 36, 40 puan gibi cezalar verebilecek.

Cezalar ne zaman uygulanacak? 

Puan silme cezaları hemen uygulanacak... Çünkü UEFA, TFF'ye '3 ayda bu cezaları verin' dedi! Buna göre PFDK, kulüplerden savunma alacak. Ardından cezayı belirleyecek. Ceza alan kulüp Tahkim'e gidecek. Tahkim'in onayından sonra o hafta puan durumuna cezalar işlenecek. Tartışıldığı gibi cezalar geçmiş sezon veya gelecek sezon için uygulanmayacak.

Kupalar ne olacak?

Şike-teşvik suçu olan kulüp eğer kupa kazanmışsa kupayı iade edecek. Lig şampiyonluğu veya Türkiye Kupası şampiyonluğu ile ilgili UEFA'nın 'Kupayı geri alın' talimatı var! Ancak kupanın kime verileceği tamamen TFF'nin yetkisinde. Yani Fenerbahçe suçlu çıkarsa Trabzon'a, ikisi de suçlu bulunursa Bursa'ya kupayı vermek federasyona kalıyor.

Alınan en son duyumlara göre, kupa federasyonda kalacak ve federasyonun müzesinde saklanacak. Altına da ‘bu sezon kupayı kimse hak etmedi’ yazılacak!..

Kazanılan paralar ve alınan teşvikler ne olacak? 

Suçu sabit bulunan kulüpler geçmiş sezonda federasyondan ne kadar ödül almışlarsa onu geri verecek. UEFA bu konuda çok ısrarcı... Modele göre bir takım eğer bir maçta şike yaptı ise o maçtan aldığı 750 bin TL'lik yayın parasını iade edecek… Bu rakam maç sayısı ne kadarsa o kadar olacak. Yine şampiyonluk derecesi de önemli... İlk 6'ya havuzdan para verildiği için bir kulüpten ne kadar puan silindiği önem taşıyor. Geçen sezon şampiyon Fenerbahçe (82) ile 6. bitiren Kayseri (51) arasında 31 puan fark var. Eğer Fenerbahçe suçlu bulunur, 31'den fazla puanı silinirse 15 milyon, yoksa 3 milyon TL'lik havuz parası iadesi söz konusu olacak. Beşiktaş ve Trabzon için de aynı durum geçerli... İkincilik ödülü olarak 12 milyon TL alan Trabzonspor teşvike karışmışsa 31'den az puanı silinirse 3 milyonu iade edecek.

Görüldüğü gibi federasyonun eli UEFA’nın yazılı talimatı ile çok güçlendi. Şimdi sıra bu cezaları uygulamada! Federasyonun bu takımlara ceza uygulamaya gücü yeter mi? Veya şöyle soralım. Bu takımlara yargılama bitmeden bir ceza verebilir mi? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..