Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '09

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Ukrayna'da üniversite eğitimi almanın avantajları

Ukrayna'da üniversite eğitimi almanın avantajları
 

Ukrayna'da üniversite eğitimi.


Her yıl 1.5 milyon öğrenci ÖSS sınavına giriyor ve bunların en az yarısı sınavı kazanamadığı için açıkta kalıyorlar. Yani bu öğrenciler, üniversite eğitimi almak istedikleri halde lise mezunu olarak kalmaya mahkum ediliyorlar. Ancak son yıllarda bu öğrencilerin önünde yepyeni altenatifler oluşmaya başladı. Bu alternatiflerin en önemlisi ise şüphesiz ki UKRAYNA üniversiteleridir.

Eski Sovyetler Birliği’nin belki de en önemli halkalarından biri olan Ukrayna, aynı zamanda bu güçlü devletin en önemli eğitim noktalarından biriydi. Kuruluşu 1700, 1800 lü yıllara dayanan köklü üniversiteleriyle Ukrayna şimdi tüm dünyadan öğrencilere kapılarını açıyor. Üstelik sınav şartı olmaksızın.

Bu noktada hemen şu soru akla geliyor. “ Peki YÖK denkliği ne olacak?”

Evet, aslında bu önemli bir sorun. Lizbon anlaşması ile bütün Avrupa Birliği ülkelerindeki üniversitelerce denk olarak görülen Ukrayna üniversitelerinin çoğunu, hatta biri hariç hiç birini, maalesef YÖK yeterince kaliteli bulmuyor ve denklik vermiyor. Kısmi olarak denklik verilen Kiev Politeknik Üniversitesinde ise sadece 6 bölüme , ÖSS sınavı ile giriş ve denklik alma hakkı veriliyor.

Bu ironik durumun ardından da akıllara şu soru geliyor. “YÖK denkliği olan bir lise mezunu “ olarak kalmak mı mantıklı, yoksa YÖK denkliği olmasa da tüm Avrupada geçerliliği olan bir üniversite derecesine, bir mesleğe sahip olmak mı mantıklı ?” Başka bir deyişle, üniversiteyi kazanamayan bir öğrenciniz olsa ve bu öğrencinin lise diploması ile Ukrayna’da bir üniversiteye kayıt yaptırarak, bilgisayar mühendisi, inşaat mühendisi, uçak mühendisi, doktor, işletmeci , ekonomist ya da psikolog olarak yetişme şansı olsa ne yapardınız ? Hem de “sudan ucuz” diyebileceğimiz maliyetlerle !

İnanması her nekadar zor olsa da, Ukrayna üniversiteleri bu koşullarla, üniversite eğitimi almak istediği halde şu veya bu nedenlerle eğitim alamayan yüzbinlerce öğrenci için bir umut ışığı oldu. Üstelik inanılmaz maliyetlerle.. Bugün Ukrayna’da üniversite eğitim almanın yıllık okul ücreti ortalama 1200$ - 2500 $ arasıdır. Okulların yurtlarında konaklamanın “yıllık maliyeti” ise 400-900$ arasıdır. Yani ortalama olarak herşey dahil bir yıllık üniversite eğitimi ortalama 1400 – 3000$ arasında değişmektedir ki bu rakamlar dünyanın en ekonomik rakamlarından biridir.Türkiye’de üniversite okumak için de bukadar para zaten harcanmaktadır. Hatta, birçok dersanenin bile ücretı bu rakamların oldukça üzerindedir!

Ukrayna üniversitelerinin yüksek prestiji, eğitim kalitesi ve bu inanılmaz maliyetler birarada düşünüldüğünde gerçekten de veliler ve öğrenciler bu seçeneği çok ciddi olarak değerlendiriyorlar. Tabii ki YÖK denkliği endişesi de yavaş yavaş yerini yeniden yeşeren kariyer ve gelecek unutlarına bırakıyor.

Ukrayna üniversitelerinde eğitim alma avantajını değerlendirme aşamasında en çok teredüt edilen nokta olan YÖK denkliğine biraz daha yakından bakılacak olunursa, aslında bunun çok büyük de bir sorun olmadığı ortaya çıkar. <ı>Zaten dileyen öğrencilerin kanunen denklik sınavına girerek YÖK denkliği alma hakları da bulunuyor.

YÖK denkliği olmaza ne olur ?

Üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz ve askerliğinizi uzun dönem er olarak yaparsınız. Bunun dışında hayatınızda değişen hiçbirşey olmayacaktır. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Özel sektöre kabulde mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz öncelikle dikkate alınacaktır.Buna ek olarak, yurtdışında uluslararası bir ortamda eğitim almış olmanız özellikle bir avantaj olarak değerlendirilecek, yabancı dil hatta diller bilmeniz de sizi çok daha tercih edilir hale getirecektir.

YÖK denkliğinin olmaması, Ukrayna’daki üniversitelerin yetersiz ya da kalitesiz eğitim verdiği anlamına asla gelmemektedir. Ukrayna’daki bir çok üniversite, ülkemizdeki çoğu üniversiteden daha köklü bir geçmişe sahiptir. Buna ek olarak, Ukrayna’daki üniversitelerin bilimsel araştırma ve akademik üretim güçleri, ülkemizdeki üniversitelerin çok büyük bir bölümümün üstündedir. Unutmayalım ki, eski Sovyetler Birliğinin askeri teknoloji ve uzay çalışmaları üzerine başarılarının çoğunun altında Ukrayna’daki üniversitelerin imzası vardır. Ukrayna’daki üniversiterin çoğu, dünya sıralamasında Türkiye’deki birçok üniversitenin üstünde yer almaktadır.

Sonuç olarak, eğer gelecek planlarınızda devlet memuru olup kamu görevi yapmak yer almıyorsa, yurtdışında alacak olduğunuz eğitimin YÖK tarafından onaylanması ya da onaylanmaması sizin için pek bir önem taşımayacaktır. Günümüz eğitim ve sınav sistemi nedeni ile üniversite eğitimi almak çok zorlaştırıldığı için, her yıl binlerce öğrenci yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almayı tercih etmektedir. Üniversite sınavını kazanamadığınız için lise mezunu olarak kalmaktansa, yurtdışında üniversite okuyarak “ üniversite mezunu “ olmak çok daha mantıklı ve akılcı bir yaklaşımdır.

Uzun vadede Avrupa Birliği uyum çalışmaları sonucunda büyük bir olasılıkla denklik sorunu da kalmayacaktır. AB ülkelerinde denk olarak görülen tüm diplomalar, ülkemizde de denklik kazanacaklardır. Bu artık sadece zamanla ilgili bir sorundur.

Konuyla ilgili çok daha geniş bilgi, ukrayna rehberi ve görsel tanıtımlar web adresinden alınabiliyor:
http://www.elt.com.tr/ukrayna/
 
Toplam blog
: 5
: 3290
Kayıt tarihi
: 10.01.09
 
 

1999 yılından beri yurtdışı eğitim sektöründe akademik danışman olarak faaliyet göstermekteyim. Bu a..