Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ulaşım Sorunları

Ulaşım Sorunları
 

Ulaşım sorunları hiç bir şehirde bitmez.


Antalya’da geçen yıl uygulamaya konulan yeni minibüsler getirdiği modern görünümle, ulaşım konusunda şehrin çehresini önemli ölçüde değiştirdi. O dönemde başlatılan bu uygulamayı çok yerinde bulmuştum.

Her toplu taşıma aracında klima oluşu mükemmeldi, çünkü bahar aylarında sokakları portakal çiçeği kokan bu güzel şehir, özellikle Haziran’ın 15’inden sonra kendini boğucu sıcaklara teslim eder.

Şehirde yaşayanların sıcakla başa çıkmak için iki seçeneği vardır. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde mecbur olmadıkça sokağa çıkmayıp evde oturmak ya da bu dönemleri “yayla” adı verilen Antalya’nın yakın ilçelerinde geçirmek.

Şehrimizde bu seçenekleri değerlendiremeyip, yaz aylarını çalışarak geçirmek zorunda olan insan sayısı da az değil. Bu insanların çoğu ulaşımlarında toplu taşıma araçlarından yararlanıyor. Bunları düşününce, klimalı otobüs ve minibüslerin şehrimiz için çok ideal olduğunu ilk bakışta söylemek mümkün.

Bu durum, sadece madalyonun görünen yüzü.

Ne yazık ki, minibüslerin yenilenmesi, Antalya’da yaz aylarında sağlıklı ve huzurlu şehir içi ulaşım için yeterli değil.

Yenilenmiş minibüslerde geçen yıldan beri çözüm getirilemeyen, yolcuları bekleyen iki büyük sorun var.

İlki, bu minibüslere kapasitelerinin çok üzerinde yolcu alınması; minibüslerde azami yolcu sınırlaması yok, bu da olası trafik kazalarına davetiye çıkartıyor.

İkinci sorun ise, seyahat sırasında taşıtların klimalarının şoförler tarafından özellikle açılmaması. Sadece, klimaların fanlarının çalıştırılması yoluyla yolcu taşınması.

Minibüs şoförlerine klimaların neden açılmadığı sorulduğunda verilen cevap ise şaşırtıcı; kulağa yaz aylarında sıcağa teslim olmuş bir şehir için anlamsız geliyor; minibüs şoförleri “ Klima açılması ile ilgili herhangi bir genelge yayınlanmadığını ” söylüyorlar.

Bu cevabı alınca insan ister istemez şu soruyu sorma gereği duyuyor :

“ Antalya gibi bir şehirde toplu taşıma araçlarında klima çalıştırılması için genelge yayınlamaya gerek var mıdır? “

Antalya’da yaşayan bir vatandaş olarak, Büyükşehir Belediyesi’nin ulaştırma sorumlularının, ya da Minibüsçüler Odası’nın bu soruya verebilecekleri cevabı ve sorunların çözüm önerilerini merak ediyorum.

Umarım bu sorunlar Antalya halkı için ciddi boyutlara ulaşmadan çözümlenmiş olur.

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..