Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '21

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Umut dolu bir girişim öyküsü

Ece Çiftçi, lise yıllarında başladığı sosyal sorumluluk projelerine, 2013 yılında SosyalBen Derneği’ni kurarak resmiyet kazandırdı. Sonrasında tüm sosyal sorumluluk çalışmalarını SosyalBen Vakfı çatısı altında topladı. Kendisiyle, doğumgününde başlattığı kampanya sayesinde geçtiğimiz haftalarda Şanlıurfa'da hayata geçirdiği Umut Parkı’nın heyecanını yaşadığı bir sırada konuşma fırsatı bulduk...

- Sosyal girişimcilik yolculuğunuz Umut Parkı ile nasıl kesişti?

Çocukluğumdan beri ailem tarafından imkânı olmayanlara elimden geldiğince destek olma vizyonuyla yetiştirildim. Dediğiniz gibi, sosyal girişimcilik bir yolculuk. Bu yolda farklı dönemeçleriniz olabiliyor. Çocuklarla iç içe çalışan bir vakıf olduğumuz için yaşamda birçok eksiklik de görülebiliyor. Bunlardan biri de çocuklarının hayatlarının en hareketli dönemlerinde oyun oynama hakkının, onların beslenme, sağlık, barınma ve eğitim gibi en temel ihtiyaçları arasında görülmemesi. Çocukların oyun hakkından mahrum kalmasının ciddi sonuçları var. Benim dönemecim de bu hakka vurgu yapmak adına 15 Kasım 2020’de yani doğum günümde sevdiklerimden bağış kampanyama destek isteyerek gerçekleşti. 4 gün gibi kısa bir sürede çok güzel bir rakama ulaştık. Sosyal medyanın gücüne çok hâkimdik fakat bu gücün çocukların gülümsemelerine neden olması tarifi imkânsız bir mutluluk.

- Geçtiğimiz günlerde hizmete giren Umut Parkı’nın oluşum sürecinden bahsedebilir misiniz?

Bireysel olarak sosyal fayda yaratmaya Şanlıurfa’da başladım. Bu yüzden Urfa’nın bendeki yeri çok başka. Önceki soruda yanıtladığım gibi geçtiğimiz yıl doğum günümde başlattığım kampanyayla bağış toplayarak parkı olmayan bir okulda öğrenim gören çocuklara oyun parkı hediye etmeyi hayal ettim. Çünkü biliyorum ki, oyun oynamak her çocuğun hakkı. Sosyal medyanın gücüyle sesimizi büyük bir kitleye duyurarak güzel miktarda bağış topladık. Sosyal medyanın yadsınamaz gücü istenirse kolaylıkla iyiliğe dönüştürülebilir. Bu esnada parkın adının ne olması gerektiğini düşünürken bu isme, hayallerimi dünyaya inandırmamda yanımda olan takipçilerimle karar vermek istedim. Sosyal medya paylaşımlarım sonucunda Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde bulunan Çiftçiler İlkokulu’na inşa edilecek parkın isminin ‘Umut Parkı’ olmasına takipçilerimin oy çokluğuyla karar verdik. ‘Umut’ kelimesi içinde pek çok güzel enerji barındırıyor. Bu enerjiyle size güzel bir haber daha vermek isterim. Şanlıurfa’dan sonra 2. Umut Parkı’mızı 23 Nisan’da Kars’ın Digor ilçesinde bulunan Hisarönü İlkokulu’nda öğrenim gören çocuklarla buluşturmaya karar verdik..

- Gelecekte daha fazla Umut Parkı görecek miyiz?

Umut Parkı, tüm çocukların oyun oynama hakkına erişebilmeleri amacıyla 15 Kasım 2020 yılındaki doğum günümde hediye yerine sevdiklerimden gelen bağışlarla başlattığım bir projedir. Yılın belli zamanlarında bağış kampanyaları ya da sponsorluk ile finanse edilerek yeni Umut Parkları açılmasını hedefliyoruz. Montaigne’in şu sözünü Umut Parkı yolculuğumda ayrıca ışık edindim: “Çocukların oyunu, oyun değil, onların en ciddi uğraşıdır.”

- Parkın hayata geçiş sürecinde karşılaştığınız duygusal anları bizimle paylaşabilir misiniz?

Umut Parkı süreci hiç unutmayacağım anları içinde barındırıyor. Şanlıurfa, başında olduğum vakfın temellerinin atıldığı yer olduğu için bendeki yeri çok ayrı. Şanlıurfa’ya adım attığım ve şehrin havasını içime çektiğim zaman müthiş anlar yaşayacağımdan ve yaşatacağımdan emindim. Hiç bağımı koparmadığım Şanlıurfa’daki ilk öğrencilerim açılışta beni yalnız bırakmadılar. Onlarla karşılaşmak gönüllülüğün bağlayıcı niteliğine dikkat çekiyor. Esmanur ve İsa ile tekrar bir araya gelmek tarifsiz bir duyguydu. Esmanur Dağlı, şuan Bursa Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde eğitim görüyor. Esmanur, aynı zamanda genç bir kadın girişimci. İsa Dinler ise Çukurova Üniversitesi’nde BESYO öğrencisi. İsa, Spor Atölyesi’nde masa tenisi oynuyordu. Hobisini ve yeteneğini kariyerine dönüştürebildiği için çok mutluyum. Kendisi de SosyalBen ile tanıştıktan sonra hayatındaki en büyük değişikliğin hayallerini gerçekleştirmek adına attığı adımlar olduğunu söylüyor. Bundan sonraki süreçte de bu tarz başarı örnekleriyle karşılaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Umut olmaya, başka nice Umut Parkları yapmaya devam edeceğiz…

 

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..