Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '13

 
Kategori
Sinema
 

Umut ışığım

Umut ışığım
 

İki insan. Biri erkek biri kadın. İkisi de sorunlu. Biri rehabilitasyon merkezinde  tedavi görüp eve çıkmış, mahkemece yasaklı. Diğeri kocası ölmüş, işten kovulmuş, yalnız, dans yarışması için partner arayan çılgın.. Adları, pat ve tiffany. Pat, eşi Nikki tarafından akli dengesi yerinde olmadığından dolayı aldatılmış. Tüm amacı Nikki'ye ulaşıp eski günlerine dönmek. Tiffanyinki  ise kendisine hayatta yalnızlığını alacak bir umut  bulmak. Pat, anne ve babasının kontrolünde hayatına yeniden başlamak istemektedir. Sabahları her gün koşar, evde kitap okur, anne ve basıyla sık sık tartışmaya girer.

İşte bu karakter pat komşusunun  daveti üzerine  gittiği bir yemekte karşılaşır ve tanışırlar. Bu sahneden itibaren ikili arasında bir yakınlaşma başlar.

Davranış bozukluğu bir adam olan Pat babasının kontrolcü tavırları karşısında Tiffany ile olan arkadaşlığını eşi Nikki'ye ulaşmak adına kullanır. Tiffany ise kendisine dans partneri olması şartıyla  Pate Nikki'ye ulaşmasında yardımcı olur. Deli dolu bir kadın olan Tiffany, Pat'in ailesi tarafından kabul görmez ama Tiffany zaman geçtikçe aklıyla, kararlı ve cesur tavırlarıyla Pat'in anne ve babasına kendini kabul ettirir ve onların arasına katılır. Yan rolde Robert De Niro kontrolcü baba rolünde oğluna yakın ilgi göstermeye çalışır. Geçmişteki hatalarını bu şekilde düzelteceğine inanır. Özellikle ikisinin odadaki karşılıklı diyaloglu olduğu sahne filmin en vurucu sahnelerinden biri.

Öyküsü böyle olan yapım, bir David. O. Russell  filmi. Fighter ile olumlu eleştiriler olan yönetmen, bu  çalışmasıyla da geçer not aldığını belirtmeliyim. Matthew Quick'ın romanından uyarladığı yapımın şimdiden Oscar favorileri arasında olduğunu da belirtmek gerek. Özellikle Brendy Cooper ve Jennifer Lawrance ışıl ışlıl parlıyolar. Zaten yapım bu iki oyununun sırtında ilerliyor. Genç oyuncu Jennifer Lawrance her geçen gün kariyerine artılar eklemeye devam ediyor. Bu performansıyla Oscar Kadın adayları içerisinde kendine yer bulacaktır. Bu yapımda da adeta döktürmüş. David Russsel oyuncu yönetimine önem veren bir yönetmen. Bu yapımda da oyunculukların üzerinde durduğunu apaçık kendini  gösteriyor. Yan rollerde usta aktör Robert De Niro da başarılı performansıyla  filmi sürüklüyor.

Teknik olarak ise, fazla zora girmemiş yönetmen. Anlatmak istediğini  oyuncular üzerinden anlatmak istediğinden temiz ve basit bir iş çıkarmış. Çok üst düzey bir yönetmenlik göremesem de kim sahnelerde ışık kullanımı fevkalede başarılı olmuş.

Yapımın eksik taraflarından bahsedecek olursam, senaryo üzerinde biraz daha durulsaymış çok daha iyi olabilirmiş. Senaryo, kimi sahnelerde seyirciyi sıkılganlıktan kurtarmak adına feda edilmiş. Karakter odaklı,  insana dair filmler çeviren yönetmen bu filminde de amacına ulaşmış. Yılın iyi yapımlarından biri olan UMUT IŞIĞIM kaçırılmamalı. 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 13
: 1422
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Tüm blog yazarlarına merhaba. Bundan böyle düşüncelerimi, duygularımı, aklımdan geçen her şeyi bu..