Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

04 Kasım '10

 
Kategori
Dünya
 

Üniformalı hizmetler...

Üniformalı hizmetler...
 

ABD'de 7 adet Federal Üniformalı hizmetler (Uniformed services) mevcut.

Bunlarin 4'u Savunma bakanligi'na bagli Kara, Deniz, Hava ve Deniz Piyade Kuvvetleri.

Homeland Security dedikleri, bizim Ic-isleri Bakanligi ile esdeger bakanliklarina Sahil Guvenlik Birlikleri bagli. Etti mi 5?

Saglik Bakanligina bagli, The Public Health Service Commissioned Corps dedikleri Saglik Ordusu diyebilecegimiz bir kuvvet ve;

Ticaret Bakanligi'na bagli The National Oceanic and Atmospheric Administration Commissioned Corps (Milli Okyanus ve AtmosferArastirma Kurumu) var.

Turkce'ye cevrilislerinde anlam kaybolmus olabilir. Yanlis tercume etmis de olabilirim.

Ama; kesin bir gercek varsa o da; bu Uniformali guclerin hepsi, ABD Baskanin emrinde, baskanin emrine uygun emirler vermeye yetkili subaylar tarafindan yonetilen kuvvetlerdir. Subaylarin atamalari ABD Baskani tarafindan yapilir. Veya; atamalari ABD Baskani tarafindan onaylanir. Tamamen 'Askeri bir anlayisla' yonetilirler!...

***

Bizim Sahil Guvenlik Komutanligi'nin Genelkurmayin emrinden alinarak, Icisleri Baanligi'na verilecegini ogrendim. Bana gore uygun bir gorevlendirme. Ama; baska iki sey daha ogrendim.

1. Personelin 'asker' huviyetleri kaldirilacak,

2. Subaylarin yerine gorev yapacak personel Polis Akademilerinde yetistiileck..

Amac; daha etkili bir Sahil Guvenlik birimi kurmak degil miydi (?) anlayamadim...

Aslinda; Subay ve astsubaylarin egitimleri Sahil Guvenlik birimine bagli okullarda yapilabilir. Amerika' da Sahil Guvenlik Subaylari; Deniz Harp Okulu esdegeri Coast Guard Academy'den mezun olurlar... Bizde de; gercekten yenilik ve etkinlik isteniyorsa; Sahil Guvenlik Subay ve astsubay okullari acilir...

Jandama'da ayni uygulama ile tamamen Icisleri Bakanligi'na baglanir. Jandarma Subaylari Kara Harp Okulu yerine kendi Jandarma Subay Okullarinda egitilirler. Korgeneal rutbesinde olan, Jandarma sinifindan gelme en yuksek rutbeli subay -Korgeneneral- Jandarma genel Komutanligi'na atanir. ( Mevcut durumda; Jandarma Genel Komutanlari Kara Kuvvetleri'nden atanmis bir Kara subayi orgeneraldir.)

Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanliklari dogrudan dogruya Savunma Bakanligi'na; Genelkurmay Baskani da, Basbakana baglanir. Genelkurmay Baskani orgeneral rutbesi ile Basbakana danismanlik hizmetleri sunar.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlari'nin rutbeleri; su anda Jandarma sinifindan gelen subaylarda oldugu gibi, Korgeneral rutbesi ile sinirli tutulur. Jandarma ve Sahil Guvenlik Komutanliklarinda da ayni/benzeri uygulamaya gidilir.

***

Sahil Güvenlik Komutanlığının tamamen askerlikten arindirilmasinin (!) nedenlerini anlayamadigim icin; yukarida ki bilgileri verme ihtiyaci hissettim.

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..