Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite affı olmamalıdır, üniversiteye yeniden ÖSS ile dönebilmelidir

Üniversite affı olmamalıdır, üniversiteye yeniden ÖSS ile dönebilmelidir
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (9-9-2003, İstanbul)


Üniversite affının olmayacağı anayasaya girmelidir. Hatta anayasanın değiştirilemez maddeleri arasında yeralmalıdır. Böylece üniversiteden atılan öğrenciler bir af beklentisi içine girmeden kendi gelecekleri için plan yapmalıdır.

Bir af yasası sonrası bölümlerdeki öğrenci yığılmaları, öğretim kalitesini düşürdüğü için, o bölümlerdeki öğrencilere yapılmış en büyük kötülüktür. Bölümlerin oturmuş düzeni bozulduğu için bölümdeki hocalara gereksiz bir yüktür.

Af olmazsa, atılan öğrenciler ne yapacak?

Bunun için değişik seçenekler olabilir. Bunlardan şu anda geçerli olan yöntemler:

I. Yeniden ÖSS, başka bölüm

Üniversiteden atılan öğrenci ÖSS’ye girer ve başarılı olacağını düşündüğü başka bir bölümü kazanmaya çalışır.

II. Yeniden ÖSS ve kendi bölümü

Üniversiteden atılan öğrenci ÖSS’ye girer ve atıldığı bölümü kazanmaya çalışır.

ÖNERİ

Üniversiteden atılmış ancak yeniden başarabileceğine inanan öğrenciler için yeni bir seçenek öneriyorum:

III. Yeniden ÖSS ve atılmış öğrenci kontenjanı

Üniversitedeki bölümler her yıl atılan öğrencilerin belli bir sayısı için bölüme dönme şansı oluşturur.

1. Bölüme dönmek için ÖSS’ye yeniden girmekten başka seçenek yoktur

2. Bölümün atılan öğrenci için ayırdığı kontenjan için çerçeve yasayla belirlenir. Örneğin, bölümden son dört yılda atılan öğrencinin yıllık ortalamasının belli bir yüzdesinden (örneğin yüzde 25) fazla olamaz.

3. Atılan öğrenci kontenjanından yararlanmak isteyen öğrenciler tercih yaparken bölüm kodu ile birlikte atılma kontenjanını da işaretlerler.

4. Öğrenci tercihlerini yaparken başka bölümlerin normal kontenjanlarına da başvurabilir, atılma kontenjanı tercihlerini de bunlar arasına sıralarlar.

5. Atılmış öğrenci kontenjanı için yalnızca atılma kontenjanı işaretlenmiş öğrenciler yarışır.

6. Puanı bölümün normal kontenjanını kazanacak kadar yüksek olanlar normal kontenjandan girer.

7. Birkaç değişik bölümden atılmış öğrenci yalnızca son atıldığı bölüm için atılma kontenjanından yararlanabilir.

8. Atılan öğrenci yeniden kazanamazsa bu atılma kontenjanından yararlanmak için her yıl ÖSS’ye girebilir, bunun için bir sayı kısıtlaması olmaz.

9. Atılma kontenjanından kendi bölümüne giren öğrencinin daha önce aldığı derslerin sayılmasıyla ilgili kuralları yasanın çizeceği çerçeve içinde bölümler belirler. Örneğin 3. sınıfa dönen öğrenicin 3. sınıf dersleri için son 3 yıl içinde, 2. sınıf dersleri için son 4 yıl içinde, 1. sınıf dersleri için son 5 yılda alıp başarılı olduğu dersler sayılır. Diğer dersleri yeniden alması gerekir.

10. Asla bir üniversite affı yasası çıkartılmaz. Öğrenci yeniden üniversiteye dönmek için diğer adaylar ve atılanlarla yarışmak zorundadır.

Bu yöntemle bölüme gelen öğrenci sayısı normal kontenjan ve atılmış öğrenci kontenjanından gelenler olduğu için bölümlerde aşırı öğrenci sayıları olmaz ve eğiti-öğretim aksamaz.

SONUÇ

Üniversiteden atılan öğrencilerin affı, ülkemizde berbat durumda olan eğitim sisteminin en büyük sorunudur, Öğrenci affı çıkarmak, yozlaşmış siyasetimizin en ucuz oy toplama yöntemlerinden biridir.

Öğrenci affı hiç olmamalıdır. Ancak, atılan öğrencinin önü de asla kapatılmamalıdır. Bu öğrenci ÖSS’de yeniden başarılı olması durumunda üniversiteye dönebilmelidir. Bu amaçla sayısı çok fazla olmayan özel bir kontenjan yaratılmalıdır. Öğrenci üniversiteye dönecek başarıyı sağlayamıyorsa, üniversiteyi kazanamayan diğer öğrenciler gibi kendi yolunu çizmelidir.

Ankara, 12 Ekim 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..