Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '14

 
Kategori
Güncel
 

Unutmadılar, unutturmayacaklar!

Unutmadılar, unutturmayacaklar!
 

Şehit yakınlarından hangi birini nasıl teselli edebilirsiniz?


Tam bir yıl önce, 17 Haziran 2013'de, Babalar Günü'nün ertesinde, Akfen Güllük Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.'de çalışan Fikret Özdemir, Hasan Özgür, Özcan Özkan, Serkan Miral, Yüksel Kum, Mevlüt Özbakar ve İşletme Müdürü Mustafa Öztürk'ün yaşamlarını yitirdikleri facia yaşandı. Ana, baba, eş, evlat, arkaba, dost onlarca kişinin, hatta tüm Güllük halkının yüreğini dağlayan, sözde "İş kazası"nın yıldönümü nedeniyle, Av. Erbay Yucak önderliğinde, ölenlerin yakınları tarafından, Güllük halkının ve basının katılımıyla bir eylem düzenlendi.

Saat 12.30'da, facianın yaşandığı Akfen 4 nolu terfi istasyonunun önünde toplanan eylemciler önce bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Bu sırada ölenlerin yakınlarından sinir krizi geçiren ve fenâlaşanlar oldu. Henüz diğer basın çalışanları gelmeden önce burada kısa bir konuşma yapan Erbay Yucak, bu olayın "Güllük'ün Soma'sı" olduğunu vurguladı.

Buradan Akfen İşletmesi'nin yazıhanesine yürüme kararı alan topluluk, pankartlar, dövizler taşıyarak; "İş kazası değil cinayet", "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Sorumlular belli yargılansın", "Güllük unutma, unutturma" sav sözlerini hep bir ağızdan bağırarak, Akfen'in önüne geldiler. Bu arada sahil boyunca yürüyen topluluğu şaşkınlıkla ya da üzüntüyle izleyenlerin yanı sıra hiç umursamayanların bulunduğu gözlendi. Bu durum, eylemcilerden bazılarının "İnsanlık ölmüş" şeklinde yorumlarına neden oldu.

Güllük Akfen tatilde

Akfen önünde daha da kalabalıklaşan eylemcilere, Av. Yucak, yazıhaneye girmemeleri ya da kapısının önünde birikmemeleri konusunda telkinde bulundu. Öte yandan, içeride kimsenin bulunmadığı ve kapısı kapalı olan işletmeye bugün tatil verildiği öğrenildi. İşletme önünde, ellerindeki gaz maskelerini gösteren, sallayan bazı "şehit" yakınları, "Bizim yavrularımız bu 50 kuruşluk maske yüzünden öldüler... Çocuklarımız bu maske olmadığı için babasız kaldılar" diyerek ve ağlayıp, feryat ederek acılarını ortaya koydular. Ölenlerden birinin yakını da gaz maskesini "Alın işte sizin yerinize biz aldık" diyerek, şirketin kapısına astı.

Daha sonra faciada yaşamını yitiren Mevlüt Özbakar'ın kızı Rabia Özbakar, hazırlanan basın açıklamasını okudu. Basın açıklaması okunurken, Hasan Özgür'ün annesi Fatma Özgür, fenâlaşarak bayıldı. Kalp hastası olduğu bilinen Fatma Özgür için ambulans çağrıldı. Ambulans gelene kadar yakınları tarafından rahatlatılmaya çalışılan yaşlı kadın, eyleme katılanların yardımıyla sedye ile ambulansa konuldu ve gelini Emine Özgür eşliğinde Milas'a hastaneye götürüldü. (Daha sonra yakınlarından bilgi alınarak, durumunun iyi olduğu öğrenildi.)

Eylemde okunan basın açıklaması:

Basın Kuruluşlarının ve Kamuoyunun Dikkatine.

1.yıldönümü anması nedeniyle bugün buraya gelerek alaka gösteren bütün dostlarımıza öncelikle teşekkür ediyoruz.

Öncelikle, Soma katliamında ve diğer iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Ve biz biliyoruz ki, Güllük te 7 canımızı kaybetmemizin nedeni de. SOMA da 301 işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesinin nedeni de aynıdır,

Tam 1 yıl önce 17.06.2013 tarihinde, Güllük Belediyesine ait, AKFEN şirketi tarafından işletilen Atıksu terfi istasyonunda, yapılmayan gaz ölçümleri ve esirgenen 50 tl.lik gaz maskeleri nedeniyle 7 canımızı kaybettik.1 yıldır adil bir yargılanmanın gerçekleşmesi ve bütün sorumluların yargılanabilmesi için çabalamaktayız. Bizler diyoruz ki, 7 canımızın hayatını kaybetmesine neden olan bu iş cinayetinde, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yetkilileri, bu işyerlerinin denetiminden sorumlu olan bütün kurum ve kişiler birinci derecede sorumludur.

06/12/2012 tarihli 28509 No’lu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği” uyarınca “Çok Tehlikeli İşler” sınıfına giren “Arıtma Tesisi” kategorisinde ticari faaliyet gösteren işveren AKFEN Güllük Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş.’nin işletmeciliğini yaptığı 4 no’lu Atık Su Arıtma Terfi Tesisi’nde, iş kazasının meydana geldiği 17/06/2013 tarihine kadar olan çalışma koşulları; 7 canımızın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan bu olayın tehlikeliliğe işaret etmektedir. Buna rağmen, İşveren, yasal mevzuatımızda ifade edilen “iş ve işçi güvenliği ve sağlığı hükümleri” gereği olan iş güvenliği önlemlerini“ticari faaliyetinin başından beri almamış” ve “ölümlerin meydana gelmesine sebebiyet vermiş”; diğer şüpheliler ise “yasal yükümlülüklerini yerine getirmekten” ve “görevlerini ifa etmekten” kaçınarak sorumluluğa ortak olmuşlardır. 16/09/2013 tarihli suç duyurusu dilekçemizde belirtmiş olduğumuz gibi;

1-Akfen Güllük Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. /Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, yetkili Müdürleri sorumludur. Çünkü; yasaların kendilerine yüklemiş olduğu, işçi sağlığı ve güvenliği yönünden hiç bir tedbiri almamışlardır. 50 tl lik gaz maskesini ve 700 tl lik gaz ölçüm cihazını esirgemişlerdir.

2-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - İş Teftiş Kurulu Başkanlığı sorumludur. Çünkü; tehlikeli işyeri olmasına ve uzun zamandır faaliyet göstermesine rağmen hiç bir denetim faaliyetinde bulunmamışlardır.

3-İller Bankası A.Ş. yetkilileri sorumludurlar. Çünkü; terfi istasyonu binasının havalandırma yapısı sağlanmadan inşa edildiği bilirkişi raporlarında ortaya konmaktadır.

4-Olay sonrasında işyerindeki evrakları-belgeleri-bilgisayarı alarak götürenler sorumludurlar. Çünkü; Akfen çalışanları olarak, olay sonrasında olay yerindeki dosyaları ve bilgisayarı kaçırmışlardır. Daha sonra Cumhuriyet Savcılığına teslim etmiş olsalar dahi, delilleri karartma teşebbüsünde bulunmuşlardır.

5-Güllük Belediye Başkanlığı sorumludur. Çünkü; işletme ruhsatı verilmeden söz konusu işletmenin aslen kendisine ait olduğu gerçeğini de dikkate alarak, denetim faaliyetlerinde bulunmadan geçici kabul tutanağını imzalamışlardır.

“Eksiksiz, bütün sorumlular yargılanmalı!” isteğimiz doğrultusunda adalet mücadelemize devam ediyoruz. 30 Mayıs’ta Muğla adliyesindeydik, her duruşmada Muğla Adliyesinde olacağız.

Sayın Mahkeme heyeti, sanıkların kendi ikametgahlarında dinlenilmesine dair verdiği kararı adil bulmuyoruz. Adil bir yargılama için hepsinin Muğla adliyesine gelerek, bizim ve avukatlarımızın sorularına cevap vermeleri gerekmekteydi. Buna rağmen ‘fizanda da’ ifade verseler gideceğiz ve gittik.

Ve diğer Adalet Arayan İşçi Aileleri ile birlikte her ayın ilk Pazar günü Galatasaray meydanında VİCDAN/ADALET nöbetindeyiz, ÇÜNKÜ;

Hakimler- Savcılar ve Bilirkişiler, her iş cinayetini ‘ kamu düzenine dair bir suç’ olarak görmedikçe, Adil- Vicdanlı ve Cesur olmadıkça,

Adil ve bütün sorumluların yargılanması hususunda hükümet edenler etkili tutum almadıkça, kamusal denetim mekanizmaları etkili olarak yerine getirilmedikçe,

İşverenlerin iş ve işçi güvenliği tedbirleri almasında caydırıcılık artırılmadıkça, taşeron sistem devam ettikçe,

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmadıkça, sendikalaşan işçileri işten atan işverenler cezalandırılmadıkça,

Sendikalar ve emekten/emekçiden yanayım diyen partiler-organizasyonlar görevlerini yapmadıkça…iş cinayetleri sürmeye devam edecektir.

Böyle olmasın diye mücadelemize devam edeceğiz. Biliyoruz ki sesimiz güçlendikçe duyulur, görülür olacağız. Biliyoruz ki suskunlaşmış vicdanlara, sesimiz güçlendikçe ulaşacağız. Biliyoruz ki adalet isteğimiz sen de yanımızda olduğun ölçüde güçlenecek.

Bizler, aileler olarak bir araya gelerek sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde, bizlerle dayanışma gösteren bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. Gözünüz, kulağınız, varlığınız, vicdanınız bizimle olsun.

Ve yetkililere sesleniyoruz;

· 28-Nisan diğer dünya ülkelerindeki gibi ülkemizde de ‘ İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenler İçin ANMA ve YAS Günü’ ilan edilmelidir.

· Güllük’te hayatını kaybedenler anısına bu bölgede bir park yapılmalıdır. İş cinayeti lanetinin unutulmamasının bir işareti ve kaybettiklerimizin anısına saygımızı temsilen bir Anıt dikilmelidir.…

İş Kazası Değil, Cinayet,

UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ…

Bütün Sorumluların Yargılansın.

ADALET İSTİYORUZ…

GÜLLÜK/ Akfen Terfi İstasyonunda HAYATINI KAYBEDENLERİN ‘ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ ’

www.iscinayetleriniunutma.org

unutma@iscinayetleriniunutma.org

www.gullukuunutma.org

facebook.com/VicdanVeAdaletNobeti

twitter.com/iscinayetleri

 
Toplam blog
: 134
: 869
Kayıt tarihi
: 06.07.11
 
 

Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu (İletişim Fakültesi) Radyo ve Televizyon Bölümü mezun..