Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '12

 
Kategori
Tarih
 

Unutmuyoruz!

Unutmuyoruz!
 

Trakya Paşaeli Müdafai Hukuk Cemiyeti


Dünya yeniden kurulur; Büyük Milletimiz orada yerini bulur.

Bağımsızlık, eşitlik ve demokrasi, diğer taraftan bunların sadece sözde kaldığı, bazılarına daha fazla eşitlik tanındığı, kanun hâkimiyeti adı altında keyfî işlemler karşısında yapılması gereken şey;

TBMM’nin ilk kuruluşunda hâkim olan demokratik atmosferi yakalayabilmektir.

O halde devleti, Millet’e bir baskı aracına dönüştürmekten çıkarıp onu gerçek hüviyetine kavuşturmak ve cumhuriyet oluşturmak nasıl bir şeydir?

İşte 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile İstanbul ve ardından Trakya'nın da işgali nedeniyle 31 Mart 1920’de böyle bir Kongre, LÜLEBURGAZ’DA toplandı. Kongre başkanlığına aynı zamanda belediye reisi olan Şevket (Ödül) Bey getirildi. O karanlık günlerde Trakya kongrelerinin amacı Trakya’yı Doğusu ve Batısı ile bir bütün olarak kabul edip Osmanlı yönetiminden ayrılmasını önlemek ve gerekirse ayrı bir devlet kurmaktı. Trakya kongrelerine I. Kolordu Komutanı Cafer Tayyar (Eğilmez) Paşa da katıldı. Hemen ardından 23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi ANKARA’DA kurtuluş ümidi ve dualarla açıldı. Trakya-Paşaeli Müdafai Hukuk Cemiyeti ile Anadalu Müdafai Hukuk Cemiyeti TBMM çatısı altında birleşti. 1921’de İnönü Zaferleri ve 13 Eylül Sakarya Zaferi. Bir yıl sonra 9 Eylül İzmir’in kurtarılmasını müteakip 8 Kasım 1922 Lüleburgaz düşman işgalinden kurtuldu. Ardından 10 Kasım Kırklareli, 14 Kasım Malkara, 18 Kasım Uzunköprü, 19 Kasım Keşan ve 25 Kasım EDİRNE kurtuldu.

Unutmuyoruz!


Emperyalist işgalden, Fransız, İngiliz ve Amerikan Mandacılarından kurtulduğumuz yıl dönümlerinde Ege'deki Efelerin ardından anlamaya ve anlatmaya çalışırız onları.

Ordusu ilk önce dağıtıldığından dolayı kolayca işgal edildiği halde pes etmeyenlerdir onlar.  Kurtuluş Savaşı boyunca köy-köy, kasaba-kasaba direnen, işkencelerde konuşmayan, iki Yunan tümenini dört yıl süren gerilla savaşlarıyla Trakya'da oyalayıp Anadolu'ya geçit vermeyen, yurttaki ilk Milli Cemiyet’i kuran Balkanlı ve Trakyalı Atalarımızın mücadelesidir bu ve insanlık tarihinin en haklı, en onurlu savaşıdır.

Tarih, yurdu işgale gelen İngilizleri törenle karşılayanları unutmaz, Tekfurdağı Mutasarrıflarını unutmaz.

Öte yandan yok olma tehlikesine karşın Batı Trakya ile birlikte tüm Trakya'yı tek bayrak altında toplamak, Trakya'daki Müslüman nüfusa sahip çıkmak ve bu bölgede bir Türk Devleti kurmak amacıyla, çıkardıkları YENİ EDİRNE ve AHALİ gazeteleriyle Kurtuluş fikrini savunanları da unutmaz.

Onlar, işgallere karşı mücadele döneminde kısa süreli de olsa bölgesel bir hükümet kurarak direnişleri güçlendirmeye çalıştılar. 7 Eylül 1919'daki Sivas Kongresi sonrasında Anadolu'daki diğer cemiyetlerle birleşerek Anadolu ve Rumeli Müdafai Hukuk Cemiyeti adı altında TBMM çatısına girdiler.

Milli Mücadele için çabalarken esir düşen Cafer Tayyar (Eğilmez) Paşa’nın da, BJK'nın kurucusu Fuat Balkan'ın da adı söylendikçe Balkanlar ve Trakyalı Vatanseverler; Lüleburgaz Kongresinde olduğu gibi ne zaman ne düşünmeleri gerektiğini çok iyi bilirler. Fuat Balkan, askerdir. Kurtuluş Savaşı döneminde de komitacıdır.  Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı kurucu üyesi ve başkanıdır. Osmanlı Ordusu'nun bir subayı olarak I. Dünya Savaşı’nda, Batı Trakya’da Bulgar komitacıları ile Sırp ve Yunan işgaline karşı mücadele etmiştir. 1908-1923 yılları arasında aralıksız olarak, önemli ve gizli görevlerde bulunmuş, Batı Trakya’da, Yunanın Anadolu’ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli’de oyalamakla görevlendirilmiştir. TBMM VI. ve VII. dönem Edirne, VIII. dönem Kocaeli milletvekilliği yapan Fuat Balkan, Cephe’den Meclis’e girenlere verilen yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası sahibidir.

Şüphe yok ki tarih, geçmişini unutmayanları, ders çıkarıp vatan toprağını ve mazlum milletini cansiperane savunanları geleceğe taşıyacaktır.  

 

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..