Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Müzik
 

Unutulmaz film müzikleri

Unutulmaz film müzikleri
 

Filmleri daha güzel ve etkili hale getirmekte mutlaka ki seçilen müziğin de etkisi vardır. Bugün kendime naçizane bir ilk 10 oluşturdum. Listemdeki ne filmleri müziklerinden, ne müzikleri oyuncularından ne de oyuncuları hayat verdikleri karakterlerden ayrı düşünmem mümkün. Ama itiraf etmeliyim ki listenin oluşumundaki anahtar kelime “MÜZİK” oldu.

10)THE CROW (Karga)
1994 tarihinde Alex Proyas tarafından çekilen, Bruce Lee’nin oğlu Brandon Lee ve Rochelle Davis’in başrolde oynadığı filmin müziği oldukça sert seçilse de (Graeme Rovell) albümdeki parçalar konuyla ve görüntülerle tamamen örtüşmekte.New Age tarzı müzik yapan Cure’un BURN isimli parçası filmi izlemeseniz de izlemişsiniz etkisi bırakacak kadar iyi bir tercih.

Brandon Lee’nin filmin çekimleri sırasında öldürülmesi çok acı bir talihsizlik. Kalan kısmın animasyonlarla tamamlanması ise filmin en büyük özelliği.

9)PULP FICTION(Ucuz Roman)
Quantin Tarantino’nun 94 yapımı unutulmaz filminin elbette şarkıları da oyuncuları (Uma Thurman, Bruce Wills, S.Jackson, John Travolta) kadar unutulmaz. Quantin Tarantino’nun vazgeçemediği kadın Uma Thurman ile John Travolta’nın dans ettiği müzik ve sahne hala bile kendi kendimize dans ederken içinden figürler seçip de kullandığımız türdendi.

Albümün tamamı harika olduğu için özellikle bir şarkı seçip de önermeyeceğim.

8)ZATOİCHİ
“Quantin Tarantino kıskanmış olmalı” diye düşündüğüm bu film 2003 tarihinde Takıshi Kitano’nun hem yönetip hem de başrolde oynadığı muazzam (Onca gürültü ve patırtı arasında görebilirseniz ufacık bir karede kocaman bir yürek var) bir film. Filmin bitmesine yakın sergilenen müzikal (Keiichi Suzuki) emin olun hiç sıkılmadan en az üç kez üst üste seyredebileceğiniz kadar keyifli.

7)SINGIN’IN THE RAİN(1952)
Film, müzik ve danstan bahsedilir de GENE KELLY’nin performansı unutulur mu?Özellikle yağmur sahnesiyle hafızalarımızda çoktan yerini kazımış bir klasiktir “Sing’in the rain”.

6)SCENT OF A WOMAN(Kadın Kokusu)
Al Pacino ve benim “kalp hırsızı” tabir ettiğim TANGO. 1992 tarihli Martin Brest’in yönetmiş olduğu bu filmin en muhteşem sahnesi TANGO sahnesi.

5)ARIZONA DREAM(Amerikan Rüyası)
Jonny Deep, Jerry Lewis ve Faye Dunaway; Emir Kusturica’nın yönetiminde unutulmaz ve uçuk karakterlere hayat veriyor. 1993 yapımı, müziğinin Goran Bregoviç’e ait olduğu bu film insanın “hüzne benzer sevinçler” dediği hissi tam olarak yansıtmakta ve düşten öteye geçemeyecek hayalleri anlatan “MAN and FISH”.

4)THE LAST OF THE MOHİCANS(Son Mohikan)
Bir kez daha hayran olmaktan kendimi alamadığım Daniel Day Lewis ve asil, sade, iç titretici güzelliğiyle Madeleine Stow’un başrollerini paylaştığı 1992 yapımı filmin müziğ i(Randy Edelna, Trevor Jones, Clannad) her dinlediğimde beni ağlatabilen notalardan oluşturulmuş.

3)GODFATHER
I -1972
II-1974
III-1990

Tamamını Francis Coppala’nın yönettiği BABA serileri ne izler bırakmamıştır ki bizde; unutulmaz mimikler, devasalaşmış kahramanlar, duygusal zalimler, bazı güçlü bazı güçsüz aile bağları ve nicesini...

Ruhumuzu büyüleyen, gözlerimizi buğulayan, ıslıklara dökülen Nino Rota şaheseri müzik ise en az filmin karakterleri kadar unutulmaz.

2)SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM(1977)
Zirvemin ikilisi, kimse kusura bakmasın, Türk eserlerinden oluşmakta. Oyuncuları buraya yazacak kadar ukalalık ne haddime. Gözleri yeter. Hiç kimsede görmediğim Asya’nın “Sevgi neydi? Sevgi emekti” diyen ve İstanbullunun pişmanlık, çaresizlik dolu bakışları.

Masada Atıf Yılmaz ve Cahit Berkay olduktan sonra bir kare ve bir notada yeterlidir bir filmi anlatmaya.

1)HABABAM SERİLERİ
70’lerden 80’lere uzanan, izlerken her daim gülümsemeyi yüzümüzden eksiltmediğimiz klasiklerimiz.

Ertem Eğilmez’in (1978-Kartal Tibet) şekillendirdiği Güdük Necmi, İnek Şaban, Dombili, Kel Mahmut, Hafize Ana’nın damaklarımızda bıraktığı tatlara yeni versiyonlarla ulaşmak imkansız.Var mıdır, ille de orjinali orjinali gibisi?

Belki de filmin başarısı Melih Kibar’ın, nasıl olup da aynı notalarla bizleri hem neşelendirebilmesi hem de hüzünlendirebilmesinde saklıdır.

LAVİNYA


http://www.yazarak.com/Yazi/2374/UNUTULMAZ-FILM-MUZIKLERI.aspx

http://www.lavinyaoz.com/

 
Toplam blog
: 80
: 1765
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

1975 ANKARA DOĞUMLUYUM, 15 YAŞIMDAN BERİ YAZARIM(yazmak fiilinin geniş zamanlı kullanımıyla) evli..