Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Ürperten karanlık

Ürperten karanlık
 

2009 Temmuz /ezgi umut


Günümüzde suçu önlemek ve suçluların izlenmesi amacıyla olduğu iddia edilen pek çok önlem alınıyor. Örneğin meydanlarda şurada burada kameralar, telefon dinlemeleri, bilgisayar yazışmaları da bu kontrollerden payını alıyordur. Araçlar durdurularak kişiler aranıyor. Bir gösteriye, mitinge katılanlar üst baş aranıyor giriş kapılarında.

Bazen minibüsü polis durdurup kimliklere bakıyor. Burada ilgimi çeken bir şey karaçarşaflara bürünmüş ve sadece burun delikleri görünen kişilere güvenlik güçlerinin gösterdiği saygılı güven.

Kara çarşafa olan bu güven nereden geliyor? Kumaşın altında ne olduğunu gösteren bir cihaz yok ki ellerinde kimlik kontrolü yapanların.

Yani biri çarşaf giyerse dini bütün biridir, onun suçla vs ile ilgisi olmaz, araştırmaya ve kimliğine bakılmasına da gerek yoktur şeklinde bir önyargılı tavır gitgide yaygınlaşmakta ve kemikleşmekte.

Oysa bu önyargı tehlikeleri ve suçu besleyebilecek yanlış bir kollama. Alınan onca önlemi de anlamsız kılıyor ayrıca.

Bu olay iki yönlü üzücü. Birincisi çarşafın içindeki kadınsa eğer aciz sayılarak yani kişiliği, kimliği yok sayılarak gösterilen bir boş saygı.

İkinci üzücü nokta ki yazımın asıl konusu bu, çarşafın içindekini saklayarak ve sağladığı "o yok saymadan kaynaklı" saygınlık ile rahatlıkla suç işleme potansiyeli yaratması.

Geçen yıldı sanırım ya da önceki yıl. Hava kararmak üzere. Yolda yürüyorum. Karşıdan yaklaşan uzun boylu iki karaçarşaflı kadının fizyonomisi ve çevikliği biraz tuhaf geldi ve elimde olmadan ayaklarına kaydı gözüm. O anda tüylerim diken diken oldu. Ayakları bu karaçarşaflara bürünmüş kişilerin erkek olduğunu söylüyordu. Koca koca ayaklar ve erkek pabuçları.

Şimdi Milliyet gazetesinde çıkan ve suçlunun kadın kıyafetinde saklandığını ve gezdiğini söyleyen haberi okuyunca bu gözlemimi paylaşmanın yararlı olabileceğini düşündüm.


asam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=15&ArticleID=1117051&Date=13.07.2009&b=Kadin kiyafetleriyle gizlenen zanli yakalandi&ver=85




<ımg border="0" alt="" src="http://i.milliyet.com.tr/Banner/bbog_40tl.gif" width="300" height="60">

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..