Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Dünya
 

Uyanan dev: Çin

Uyanan dev: Çin
 

Bundan 1000 yıl önce Sung hanedanının yönetimindeki Çin dünyanın süper gücüydü. O zamanki Çin nüfusu 100 milyondu ve 310 milyon dolayındaki toplam dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturuyordu. Çin’in o zamanlar askeri alanlardaki üstünlüğünün yanında ekonomideki ve sanattaki üstünlüğü de inanılmaz boyutlardaydı. Çin' in " Batı uygarlığı"nın beşiği sayılan Avrupa' dan 1.500 yıl önce demir-döküm teknolojisini, 1000 yıl önce kağıdı keşfettiği, 600 yıl önce kağıt parayı kullandığı, baskı tekniklerini Gutenberg' den 400 yıl önce uyguladığı biliniyor.

Batıda yaşanan Rönesans sonrasında yavaş yavaş yıldızı sönen Çin uzun bir dönem dünyada varlığını hissettiremedi. Binlerce yıl süren hanedan yönetiminin ardından 20. yüzyılın başında cumhuriyet yönetimine geçen Çin'de 1949'da, Komünist Parti ve Mao Zedung öncülüğünde Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi. Çin, 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin resmen dağılmasının ardından dünyada komünist rejimin çözülmeye başlaması ile birlikte hızla kapitalist dünya ile entegre olmaya başladı.

Günümüzde 1, 5 milyarlık nüfusa sahip olan bu dev ülke, ucuz işgücüne dayalı üretimi ile dünya pazarlarını sarsmaya başlamıştır. Ancak, tekstil, makina, oyuncak, ev aletleri gibi pek çok Çin malının ucuz ve kalitesiz olduğu, Çin mallarının haksız rekabet doğurduğu haberleri arasında, bu ülkenin son dönemde yapmakta olduğu teknolojik atılımlar gözlerden kaçmaktadır.

Örneğin Çinliler, kendi otomobil sanayiini kurma konusunda emin adımlarla ilerlemektedirler. Geely, Brilliance, Landwind markaları ile kendi otomobillerini ürettikleri gibi, meşhur İngiliz markası Rover’i satın alarak üretim tesislerini de Çin’e taşımışlardır. Henüz araştırma ve geliştirmeye (ar-ge) çok fazla kaynak ayırmayan Çin’in bu davranışı, 2. dünya savaşı sonrasında kalkınma atağına giren Japonya’ya benzetilebilir. Çin ürünlerindeki kalitenin her geçen gün arttığı ve dünya pazarlarındaki ucuz ama kalitesiz imajını silmeye başladığı görülmektedir.

Çin, uzay çalışmaları konusunda da dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmiştir. Ekim 2003'de ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştirerek bu alanda ABD ve Rusya'dan sonra üçüncü ülke konumuna ulaşmıştır. Çin son olarak, 12 Ekim 2005 günü 'Şencou 6' (Kutsal Tekne 6) adlı insanlı uzay aracını uzaya gönderdi. Fey Junlong ve Ni Haişeng adlı iki taykonot (Çinli astronot) taşıyan uzay aracı, 5 günlük uzay uçuşundan sonra ülkenin kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ne iniş yaptı.

Çin ekonomisinin büyüme hızı bugünkü şekilde devam ettiği taktirde önümüzdeki 40 yıl içerisinde kişi başı ulusal gelirde batı ülkelerini yakalaması öngörülmektedir. Eğer bu gerçekleşirse Çin ekonomisi ABD ve AB ülkelerinin toplam büyüklüğünün iki katına çıkmış olacaktır. Napoleon’un bir zamanlar “Uyuyan devi aman uyandırmayın” dediği Çin bu yüzyılın ortalarına doğru dünyanın süper gücü olmaya aday görülüyor.

 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..