Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

10 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Uzay

Uzay
 

Uzayda yaşam izleri


Uzayda yaşam izleri

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından uzaya gönderilen gözlem istasyonu Herschel, Orion Bulutsusu'nda potansiyel yaşam izi olabilecek organik
moleküller keşfetti.

ESA tarafından tesbit edilen moleküller arasında su, karbonmonoksit, formaldehit, metanol, dimetil eter, hidrojen siyanid, sülfüroksit, sülfürdioksit
ve bu moleküllerin izotoplarına rastlandı. Halen süren çalışmalarda diğer emisyon dalgaları da inceleniyor. Araştırmacılar daha başka moleküllere de ulaşılabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmada kullanılan veriler 14 Mayıs 2009 tarihinde Fransız Guyanası'ndan uzaya gönderilen Herschel gözlem istasyonu tarafından toplandı. Uzay aracında bulunan kızılötesi spektrometre ile yapılan analiz sonucunda, herbiri belli bir molekülü sembolize eden zengin ve yoğun dalgalara rastlandı. Astronomlar ilk bulgular ardından, özellikle yaşamın doğrudan öncülleri olan moleküllerin izini sürmeye başlamışlardı.

Herschel'in üzerinde bulunan yüksek doğruluklu (HIFI) ölçüm yapmaya yarayan cihazlar uzayın kimyasal yapısının bilim insanlarınca daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. Michigan Üniversitesinden Edwin Bergin konu hakkında şu değerlendirmede bulundu: "Elde ettiğimiz HIFI spektrum ve önümüzde ki günlerde elde edeceğimiz diğer ölçüm sonuçları sayesinde genel kimyasal envanter ve aktif yıldız oluşumunun gerçekleştiği bölgelerde organik moleküllerin nasıl oluştuğuna dair sanal bir bilgi hazinesine kavuşacağız. Bu sayede evrenin kimyasal yapısını algılayabilmek için çok önemli bir adım atmış olacağız."

Orion Bulutsusu gezegenimizden 1300 ışık yılı uzakta ve dünyaya en yakın yıldız oluşum bölgesi olarak biliniyor. M42 olarak da adlandırılan bulutsunun çapı 25 ışık yılı büyüklüğünde.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..