Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Uzay
 

Uzaydaki Türkçe

Uzaydaki Türkçe
 

Gezegenlerden Satürn’de Harran Vadisi, Mars’ta Tarsus Vadisi olduğunu biliyormuy dunuz?

Venüs’teki bir krater, Cumhuriyet dönemi ünlü yazarlarımızdan Halide Edip Adıvar’ın soyadını, Merkür’deki bir krater de Mimar Sinan’ın adını taşıyor. Her yıl Uluslararası Astronomi Birliği uzaydaki gökcisimlerinin haritasını çıkarırken, bu harita içerisinde olan yerlere ulusal kültürleri yansıtan sanatçıların, bilim adamlarının ve herhangi bir ülkenin coğrafyasından nehir, göl, deniz, dağ gibi isimlerden kurallara uyanları kullanmakta. Bu kullanılma aşaması ilk önce Uluslararası Astronomi Birliği'nin isim bankalarından kullanılmakta. Kendilerinin oluşturduğu bu isim bankalarına kendi kültürümüzü yansıtan sanatçılarımızın, bilim adamlarımızın, dağlarımızın, göllerimizin vb. adlarını verebiliriz. Verilen bu isimler daha sonra herhangi bir gökcisminin coğrafik bölgesinde kullanılabilir.İsimlendirmeki genel kurallar:

Venüs Gezegeni için:En az üç yıl önce ölmüş ve herhangi bir alanda kendini ispat etmiş başarılı olmuş ünlü kadın sanatçılar, ressamlar, bilim adamları, vb. kişilerin adları Venüs'teki plato adlarına verilebilir.

Ay için:Ay'daki kraterlere ünlü ve en az üç yıl önce ölmüş bilim adamları, bilginler, sanatçılar ve kaşiflerin ismi verilebilir.Aydaki dağ diyebileceğimiz yükseltiler için Türkiye'deki dağ isimleri önerilebilir.

Mars ve Mars'ın uyduları için:Nüfusu 100 binden az ve herhangi bir haritada görülebilecek kasaba veya köy adları. Küçük vadiler, antik nehir veya günümüzdeki nehir isimleri. Kraterlere ünlü olmuş ve ölmüş sanatçı, müzisyen, ressam ve yazarların adları önerilebilir.

Astreoidleriçin: Kraterlere Türkiye deki ünlü mağra isimlerimiz, şifalı su kaynak yerlerimiz ve kömür madeni olan yerlerimiz önerilebilir.

Diğer Kurallar:

1- En az üç yıl önce ölmüş sanatçıların, ressamların, yazarların, bilim adamlarının isimleri, 2- Türkiye'deki dağ, nehir, göl, mağara, şifalı su merkezleri, gayzer, mağara ve kömür madeni ocakları isimleri veya yerleri,3- Türkiye'deki şehir, kasaba ve köy isimleri önerilebilir.

1- İsimler açık ve kısa olmalı. 16 harfi geçmemeli. 2- Politik, dini ve askeri isimler önerilemez. Önerilse bile 19. yüzyılda veya daha önce yaşamış olmaları gerekiyor. 3- İsimler Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak kültürünü, tarihini ve coğrafyasını tanıtıcı nitelikte olmak zorundadır.

Bu isimler direk olarak Uluslararası Astronomi Birliğine sunulabilir.

Daha fazla bilgi için http://www.turkcemizuzaya.org adresinden bilgi alabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 30
: 2026
Kayıt tarihi
: 16.12.06
 
 

1973 Sivas doğumlum. 1998 yılında ODTÜ Fizik bölümü, 2005 yılında Anadolu Üniversitesi işletme bö..