Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '11

 
Kategori
Fotoğraf
 

Van Depremi/ İklim/Hareket /Fotolar konuştu…

Van Depremi/ İklim/Hareket /Fotolar konuştu…
 

20/12/2011

Yaşanılan her ne ise çekilen fotoğraf o ‘an’a kalıcı damgasını vuruyor. Saatler sonra o durum iyi ya da kötü yönde değişse bile, siz o anın karesinde hep o şekilde kalıyorsunuz. Mutlu bir andan dakikalar sonra yaşadığınız bir olayın etkisiyle o tebessüm eden kişi sanki siz değilmişsiniz gibi derin bir üzüntü de yaşayabiliyorsunuz. Eğer o mutlu an deklanşöre basılarak sabitlendiyse hep öyle kalıyorsunuz o fotoğrafın karesinde.

Van’da yaşanan depremi unutmamak için Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD)'nin "Deprem: Van-Erciş Toplumsal Artçılar" fotoğraf sergisi hem beğeni topladı hem de gelen konukları üzdü. Orada yaşanılan ‘an’ları unutmaya hafızamız yenik düşse de bu fotoğraflar hep hatırlatacak anıları hem de haykırarak… Hem de ağlayarak… İnleyerek… Çaresizliği, evinden, yuvasından kopuşu… Yalnızlığı… Acıyı… Hüznü… Tozu toprağı… Yerin altında diri diri ölen canları… Sinema filminden kareler gibi seyretmeyip her bir kare yüreğimizde acı bir iz olarak kalacak.

Sosyal sorumluk projelerinde yer almak, duyarlı olmak hepimizin bir nevi görevi aslında. AFSAD sanatçıları; bizleri, dünyamızı, çocuklarımızı dahası geleceğimizi derinden yaralayan bir konu “İklim ve kareler” i seçmişler. Sadece bir konu olarak kalsaydı bizde bu fotoğraflara bakıp bir süre sonra unutacaktık. Şu andan itibaren ben konuşmayacağım bu anları resmeden sanatçılarımız konuşacak fotoğrafların diliyle.

Deniz Tokay – Aladağlar, Emli Vadisi/Niğde  “Dağlar ısınıyor, buzullar eriyor, artık daha az kar var.”

Melih Özbek – Tuzgölü/Ankara

Pembe olanlar erişkin, kahverengi çalılık gibi görünenler yavru, üstte de yuvaları. Tuz Gölü’nün güneyinde Türkiye’nin ikinci büyük flamingo kolonisi yaşıyor. Ancak Tuz Gölü’nün gün geçtikçe azalan suları nedeniyle her sene sayıları giderek azalıyor.

Melih Özbek – Mogan Gölü/Ankara

İç Anadolu’da sulak alanların giderek kuruması, suya bağımlı yaşayan hayvanların da yaşam alanlarının yok olmasına neden oluyor.

Nedim Ozan Tekin – Halfeti/Şanlıurfa

Sınırsızca yapılan HES’ler nedeniyle sadece tarihimiz ve yerleşimler kaybolmuyor, aynı zamanda, doğa iklim değişikliğine uyum sağlamakta zorlanıyor.

Noyan Ünal – Çayırhan/Ankara

Termik santraller yakın çevrede yaşayanları etkilediği gibi iklimi değiştirerek geleceğimizi de etkiliyor.

Noyan Ünal – Çayırhan/Ankara

Enerji üretiminden kaynaklı sera gazının payı %76! Türkiye bu santral gibi 48 tane daha yapmayı planlıyor.

Nuran Akkılıç Kansu – Bademlidere/Ankara

Timurlenk’in fillerini sakladığı Ankara’nın ormanları artık yok.  Kent baskısı ile yok olan orman ve ağaçlara gelecekte daha çok ihtiyaç duyacağız.

Nuran Akkılıç Kansu –Celil Boğazı/Konya

İklim değişikliği ile artan aşırı yağışlar ve daha sık yaşanan aşırı kuraklıklar sonucunda toprağın organik tabakası hızla kayboluyor.

Şule Aybar – Sarıcakaya/Eskişehir

Dağın zirvesine bu şişe nereden geldi?

Zeynep Şişman – Hurdacılar Sitesi/Ankara

Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor ama arka bahçemizden haberimiz var mı? 

Sanatçılarımızdan bir kaçının düşüncelerini sizlerle paylaşmak istedim. Fotoğraflarını çekmişler yetmemiş bir de altına buna benzer notları iliştirmişler. Görüyoruz/anlamıyoruz. Okuyoruz/anlamıyoruz. Yaşıyoruz/anlamıyoruz. Bakın bir sanatçımız ne diyor.  

Nur Yılmazlar – Dikmen Vadisi/Ankara

“Hani çocuklar geleceğimizdi!

Bir diğer çalışma ise; “oda/Hareket halinde” bu sergiden kendimi alamadım. O an ki ruh halimi hareketlendirdi, beni silkeleyip kendime getirdi desem inanın az. Her bir ufak parça bütüne ulaşmamı sağlarken, içime yeniden yaşama sevinci akıttı. Güzel bir manzaranın ötesinde bir duyguydu bu. Sanki hareketlen, hayat devam ediyor, sevdiklerine yeniden sarıl, gülümse kendine, der gibi.

 e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..