Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '08

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Velev ki simgeymiş!..

Velev ki simgeymiş!..
 

Her ülkenin gerçek simgeleri vardır.

Bir de Velev ki simge olsa ne olur denilen, sözde simgeleri vardır.(Velev'in anlamı ister, isterse, olsada. kaldıki, hatta)

İşte bu velev ki simgelerden olan, milli meselemiz, Sivasta ortaya çıktı.

Sivas'ta ne mi oldu? Sivas Kongresi değil, türbanlı askerler ortaya çıktı. Cumhuriyeti kurmak için kongre düzenlenen bir ilde, Cumhuriyeti sevmeyenlerin simgesi olan, tek tip giyinik, başlarını sıkmabaşla kapatmış, geriden bakılınca, askeri bir disiplin içinde yan, yana duran gencecik kızlarımız. Hangi amaca, ne için hizmet ettikleri pak de anlaşılmıyor. Ancak özel olarak giydirildikleri ve bir yerlere, Cumhuriyetin kuruluşunda çok önemli olan bir ilden, mesaj verilmeye çalışıldığı açıkca belli oluyor.

Şimdi bu olayı detaylı şekilde hatırlayalım ve üzerine yorumumuzu ekleyelim.

Sivas ili El Sanatları Eğitim Merkezinde kursa giden ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere belge verme töreni düzenleniyor. Törene katılarak, belge alacak kız kursiyerlerin, tek tip elbise giydikleri ve başlarının türbanlı olduğu görülüyor. Bunun üzerine ilin valisi Veysel DALMAZ, Eğitim Merkezinin Müdürü Ahmet ARSLAN'a neden böyle oldu, niye böyle giyindiler diye sorunca; Tek tip kıyafet bizim de dikkatimizi çekti. Böyle olsun istemezdik(!) ama oldu. Bu kursta böyle bir gelenek var, kursiyerler her yıl böyle tek tip elbise giyerek törene katılırlar."Altında başka bir şey aramaya gerek yok(!)" buyurmuşlar. Vali beyde; güya türbanlı kızlara sertifikalarını vermemek için başı açık birkaç kursiyere sertifikalarını veriyor!..

Şimdi Vali bey, burada neyi isbat etmeye çalışıyor.Türbanı hem destekleyip, hemde ben bunlardan değilim, diyerek, bir yerlere mesaj mı gönderiyor. Siz o ilin valisi iseniz, bu töreni düzenleyen ve tek tip elbise giydirip ve türban taktıran(Nazi askerleri gibi) o sertifika proğramını yürüten El Sanatları Müdürü Ahmet ARSLAN hakkında soruşturma açıp, (gerçek bir soruşturma) gereğini yapabiliyormusunuz? Yoksa dostlar alışverişte görsün! medya önünde gösterdiğim bu tepki cevahiri kurtarır mı diyorsunuz?

Bu tür yapılanmanın Sivasta ortaya çıkmasının özel bir anlamının olduğunu düşünüyorum. Sivas Cumhuriyet için çok önemli bir ilimiz. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir ilimiz. Şimdi ise tıpkı Nazi Askerleri gibi, tek tip kıyafet ve türbanlı kızların askeri disiplin içinde medyaya poz vermeleri.

Böylece, velevki simge olsa ne olur denilen Türbanın, gerçekten de simge olarak algılandığı ve belli bir amaç doğrultusunda iyiden iyiye kullanılmaya başlandığı iyice anlaşılmıştır.

Demokrasi savunucusu Takkeli liboşların gözü aydın. Cumhuriyetin altını iyice oymayı başardınız. Demokrasi, demokrasi diye, diye ülkeyi ne hallere getirdiniz. Eserinizle övünebilirsiniz(!)
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..