Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '09

 
Kategori
Tarih
 

VIII. Henry, Anne Boleyn ve Anglikan kilisesi

VIII. Henry, Anne Boleyn ve Anglikan kilisesi
 

Anne Boleyn


Ünlü Tudor Hanedanı, 1485-1603 yılları arasında İngiltere ve İrlanda'da, kral ya da kraliçenin mutlak otoritesine yani monarşiye dayanan yönetim tarzıyla hüküm sürmüştür. VII. Henry ile başlayan ve 118 yıl boyunca varlığını devam ettiren Tudor Hanedanı İngiltere tarihi açısından oldukça önemlidir çünkü İngiltere bu zaman dilimi içerisinde Katolik Kilisesi'nden ayrılmış ve protestanlaşmıştır.

Papa'ya göre Hristiyanlık; bir adamın, kardeşinin karısıyla evlenmesini yasaklıyordu. 1503 yılında İspanyol Ferdinand'ın kızkardeşi Katherine'in (Katherine of Aragon), VIII. Henry ile evlenebilmesi için Papa'nın izni gerekiyordu çünkü Katherine zaten VIII. Henry'nin ağabeyiyle evliydi, fakat kocası ölmüştü. Papa'ya müttefiklik sözü verilip büyük bir çeyiz sunulunca Papa, Katherine'i bağışladı. Katherine ve VIII. Henry 1509 yılında evlendi. Aragonlu Katherine, Henry'den beş buçuk yaş büyüktü. 1518 yılına kadar Katherine üçü kız üçü erkek olmak üzere altı çocuk dünyaya getirdi fakat içlerinden sadece Mary yaşadı. Oğlunun olmaması Henry'nin hoşuna gitmiyordu. Bunun üzerine Henry, saraydan Anne Boleyn isimli genç ve oldukça zeki bir bayanla ilgilenmeye başladı.

Katherine, Katolik kilisesine bağlılığı ile Papa' dan tam destek alıyor ve kilise tarafından çok seviliyordu. Anne Boleyn ise oldukça hırslı bir kadındı ve kralın metreslerinden biri olmaya hiç niyeti yoktu. Ayrıca bu dönemde Anne Boleyn'in kız kardeşi ve Katherine'in nedimesi Mary Boleyn zaten Henry'nin metresiydi. Anne Boleyn ve VIII. Henry evlenmek istiyordu. Fakat Katolik inancına göre; Tanrı huzurunda evlenenler boşanamazdı. Vatikan, Anne Boleyn'i kraliçe ilan etmedi. Henry, Anne Boleyn ile evlenebilmek için İngiltere' nin Romaya bağlılığına son verdi ve İngiltere' nin kendi kilisesini yani Anglikan Kilisesini kurdu. Yani bir anlamda İngiltere, Vatikan'dan Anne Boleyn ile ayrılmıştır. Anglikan Kilisesi, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için daha çok bağımsız bir Batı Kilisesi olarak tanımlanmaktadır. Kendisini 'Apostolik' olarak adlandırmaktadır yani; kökenini havarilere dayandırır, ayinsel uygulamalarda katolik mirası öne çıkarır.

Anne ve Henry' nin evliliklerinden geleceğin kraliçesi I.Elizabeth (1558-1603) dünyaya gelmiştir. Anne Boleyn de Henry'ye erkek evlat verememiştir. Evlilikleri üç buçuk yıldan kısa sürmüştür. Henry'nin erkek evlat isteği devam etmektedir. Anne Boleyn, 1536 yılında vatan hainliği, ensest, zina gibi suçlamalarla Lonra Kulesinde başı kesilerek idam edilmiştir.

Henry, Anne Boleyn'in ardından dört kez daha evlenmiştir. Sırasıyla; Katherine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne of Cleves, Katherine Howard ve son olarak Catherine Parr Henry' nin eşleridir. Bunların arasından
Katherine Howard'ın sonu da Anne Boleyn gibi olmuştur. 1541 yılında Londra Kulesi'nde idam edilmiştir.

VIII. Henry, altı eşi, Anne Boleyn ve Anglikan Kilisesi İngiltere tarihine böylelikle damgasını vurmuştur...

 
Toplam blog
: 10
: 1739
Kayıt tarihi
: 05.12.08
 
 

28.06.1982 Polatlı doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi mezunuyum. İngilizce öğ..